Alkoholik

Príspevok v téme: Alkoholik
maťulííík

ahojte. chcela by som vedieť Váš názor a radu. s priatelom sme 10 rokov spolu aj spolu žijeme, len posledné mesiace má problém s alkoholom resp kazdý týzden piatok alebo ktorý kolvek den sa "musí" opiť - je to raz do týždňa ale už t trvá asi 5 mesiacov, lezie mi to už neskutočne na nervy - zbavili sme sa jednej závislosti a skočil do druhej akoby potreboval niečo vynahradiť, nechápem čo sa s ním deje ale už ked riskuje stratu zamestnania koli alkoholu tak niečo nieje v poriadku a to že mne to nepridá na pohode toho je si tiež vedomí ale ale... poradte prosím ako z toho von , je potrebné stanoviť ultimátum ? že ho opustím lebo zatial to bolo len o vyhrážaní že od neho odídem. má dobru prácu , vážny vzťah, je nám dobre len on ako keby ešte nedospel a to má 28 rokov ... žijeme spolu už asi 4-5 roky tak za tu dobu si už mohol uvedomiť že je nejaká zodpovednosť, splácame požičku , nájom a zo vzduchu tiež nežijeme a aby sme prispievali ešte na alkohol tak čo ja viem??? ako to s ním riešiť ?? určite abstinencia to hej...a ďalej ?? prosím poradte. ďakujem

Nina.

Tak ak bol predtým závislý ešte aj na drogách a teraz pije napriek tomu, že tebe to vadí a máš na to vzhladom na predošlé skúsenosti s ním plné právo, tak to už je iný prípad. Na tvojom mieste by som mu dala úplne poslednú šancu - buď nejaké dlhodobejšie liečenie na psychiatrii, kedže evidentne má výrazné sklony k závislosti, potrebuje odbornú pomoc - nájsť príčinu - to riešiť - pitie a drogy (akákoľvek závislosť) je iba dôsledok.
Ak by odmietol odbornú pomoc, alebo jednoducho by to ani nemal záujem riešiť, tak by si sa mala zbaliť a odísť. Pretože ty nie si odborník v tejto oblasti a si do toho aj veľmi emocionálne zaangažovaná, takže by ťa to akurát zničilo, prípadne by ťa stiahol so sebou. Nepomohlo by to ani jemu a tebe by to ublížilo.

Slobodna

Nemyslím si, že dávať ultimátum závislému človeku je najlepšie/najšťastnejšie riešenie. Keby bolo možné akúkoľvek závislosť ovládať vôľou či rozumom, tak by to bolo úžasné. Si myslíš, že závislý človek je schopný normálne uvažovať a vybrať si medzi tebou a alkoholom, čo má radšej? Na to človek ani nemusí byť odborník aby pochopil, že je to nielen nelogické ale aj nemožné.
Predpoklad na akékoľvek psychiatrické liečenie závislého človeka je, že ten človek musí chcieť sám sa liečiť, inak ho neprijmu. Ak ho ty ultimátom donútiš k liečeniu, nevylieči sa. Už staré psychologické špičky dávno hlásali, že jediná možnosť ako sa zbaviť závislosti je nahradiť inou závislosťou, preto liečení narkomani často presedlajú na alkohol, cigarety alebo závislosť na sexe. Aj človek, ktorý prestane fajčiť, začne byť vo zvýšenej miere závislý na cukre, teda sladkostiach.
Život so závislým človekom je veľmi ťažký a či sa ti to páči alebo nie, jediná možnosť je, nechať ho padnúť na samé dno, od ktorého sa buď odrazí alebo to neprežije. Veľa síl prajem.

soffa

samozrejme ulimatum.si predstav ze budes mat dieta,budes na materskej,nebudes mat nic moc plat,s coho budete zit?ak strati pracu?je dobre zit s alkoholikom,vies ake peklo budes mat ak budes mat deti!si nevies predstavit ako budu trpiet,budu zakriknute,ustrachane to chces/?to ze s niekym zijes 10 rokov neznamena ze s nim budes zit naveky.ludia sa menia.opytaj sa ho na rovinu,ci ho daco trapi,ked pije.povacsinou je to tak.,ze je za tym problem.ak pije z nudy,alebo preto ze je piatok,ide von s kamosmi.,tak to je este horsie lebo nema zodpovednost.po rozhovore konaj.

Prezyvka055

Diagnoza F10 coz je zavislost na alkohole = alkoholizmus ako vysita ... do toho spada aj takzvany binge drinking coz je narazove pitie az do ozratia co vlastne uplne definuje tvojho priatela ;)

Bud sa s nim dohodni na ultimate a lieceni alebo ho opust lebo taky vztah nechces.

Na ex

mmk Tak bude mať jeden deň pitia + doma ho bude čakať alkohol v chladničke a nebudú čo do úst. Super, taký čo nezvláda pitie s tým musí nadobro prestať, on sa toho nesmie ani len dotknúť, lebo do toho znova spadne. maťulííík má problém v tom, že jej takto pomaly pretečie život pomedzi prsty a nakoniec zistí že nemá nič. Ja také prípady poznám, muž hrozne pil a spamätal sa až keď hrozil rozvod. Na takých neplatí nič iné. Buď sa spamätá a natrvalo, alebo bude koniec. Nejde len o neho, ide hlavne o maťulííík.

mmk

hm aha...pecko tiez narobi sarapatu v mozgu neviem ci nenavratne, ak mu chybaju euforicke stavy skuste nieco hladat na nete nejake lieky ci neexistuju nech si da u psychiatra predpisat asi nieco potlaca veleke mozno ma depresie alebo ho nebavi zivot, nieco co mu bude zvonka umelo dodavat pocit stastia..mas to tazke :/

maťulííík

mám pociť že bude z neho abstinent ked chce ostat somnou - nech sa rozhodne čo chce - či sa ožierať alebo mať aj rodinu. dakujem za názory

mmk

na ex ano mas pravdu, aj to sa moze stat, tak to uz aby od neho rovno odisla, ale tak nemusi to tak byt...do buducnosti nevidime, co jej teda poradime? podla mna ultimatum skoro to este v nom moze spustit..skor ja by som skusila tu moznost s pivkami v chladnicke, alebo neviem co ten jej chlasta a uvidi...