Brušno / črevné ťažkosti

Príspevok v téme: Brušno / črevné ťažkosti
Cyklistka

Ahojte, mám 21 rokov, už nejakú dobu mám ťažkosti s bruchom a črevami, začalo to tak, že ma občas pobolieval žalúdok, potom často a potom už kazďy deň ( asi pol roka to trvalo dokopy), tak som šla k obvodnej, dala mi Isochol, poslala na sono a na hadicku, no Isochol pomohol, tak som absolvovala len sono, ktoré bolo ok. Potom ma po istom čase začalo strašne nadúvať, nafúknuté brucho k čomu sa pridruzili aj bolesti prevažne v ľavej časti brucha, zvláštne zvuky, pulzovanie a podobne, ku ktorým sa neskôr pridala týždenná hnačka, ktorú vymenila zápcha ( s tou som mala problém často aj predtým). Teraz momentálne som zvýšila príjem vlakniny(psylium, ovocie, zelenina), jem už 3. mesiac probiotiká (Biopron) a momentálne ma bolieva žalúdok - raz pichne vľavo, raz vpravo, k tomu som stale nafúknutá, plynatosť, bolesť brucha, a co ma najviac trápi - zápcha sa zlepšila, ale ked idem na potrebu(tú mam každý alebo každý druhy deň), tak najprv ok, ale na konci sa nemôžem úplne vyprázdniť a mam zúženú a redsiu stolicu a stale mam pocit neúplného vyprázdnenia a štipe ma konecnik. Vylúčila som zo stravy lepok ( asi mesiac a pol ho nejem), najprv sa to zlepšilo, ale teraz to nie je opäť dobré aj keď ho nejem. Moja strava pozostáva prevažne zo zeleniny, masa, mliečnych výrobkov, masla, niekedy ryža alebo zemiaky, ovocie, orechy. Takto sa spravujem asi tri štvrte roka, cca za rok a trištvrte som cielene schudla 15 kg (zo 69 na 54) a veľmi často športujem ( kolektívne športy, cyklistika, beh...). Na gastre som najprv odmietla endoskopiu aj kolonoskopiu, no teraz som sa objednala aspon na endoskopiu ( čaká ma o mesiac), no z kolonoskopie mam panický strach. Vysledky testov, ktoré mi robili na gastre - kalprotektin 1,2; pankr. elastaza 507,5; AEmA IgA negat, ARA R1 IgA negat; AGA IgG negat, ANCA, AICA IgG negat, APCA IgG negat, AGCA, ASCA IgG negat; S_IgG 9,94; S_IgM 0,72, S_IgA 0,45,CRP ok, čiže asi vsetko ok (IgA mam nízke čiže celiakia sa potvrdiť nedala) a este doplním, tak cca odkedy mam tieto problémy, tak som mi po normálnom poškrabaní sa vyhodia malé vyrážky a vyzerá to ako keby som sa škrabala drôtenou kefou a potom to po pár minútach zmizne. Ma niekto podobný problém alebo mi vie niekto nieco poradiť ? Ďakujem vopred.

mascha

s tou pásomnicou by som si nebola až tak istá, ale parazit reagujúci na stravu to bude určite..
štípe,alebo páli ťa konečník? to je dôležitý symptom,aby si vedela na čom si "vzmuž sa",bude lepšie, keď budeš mať výsledky vyšetrení,aby si nemala problémy ďalej a nevedela si s nimi bez lekárskej pomoci poradiť

Cyklistka

Ahoj, ďakujem za skorú reakciu. Sladené nápoje nepijem, pečivo nejem ani bezlepkove, len to co si sama upečiem z ryžovej alebo kokosovej muky, nejem veľa, takze asi to pásomnice nebude. Hadicu zhora už budem musieť prežiť, ale zo spodu, to neviem, bože. Určite zvážim ten test a skúsim si nieco zistiť o tom sorbite a k fruktoze - teraz jej dost prijímam z domáceho ovocia - jabĺk a hrušiek, takze aj to bude problém asi. Mne nikto nic o psychike naštastie nespomina, praveže mi este "nadávajú", ze kde som toľko bola.

LMarika

V sukromnej nemocnici Medissimo by ti vedeli urobit CT tenkeho creva zvlast a CT hrubeho creva zvlast (ak ides ako samoplatca, tak jedno CT by bolo asi 120 €). Ak mas pasomnicu (svrbi ta konecnik a privela jes...), tak toto vysetrenie by bol zasah do cierneho. Problemy s nafuknutym bruchom byvaju najcastejsie zapricinene potravinovymi intoleranciami. Intoleranciu mozes mat na akukolevek potravinu. V lekarni dostanes maly domaci test Food detective, ktory obsahuje 46 potravin a stoji asi 80 €. Urobis si ho sama doma a nevhodne potraviny zo stravy vylucis. Test ale neobsahuje cukry: laktozu, fruktozu a sorbit. Neboj sa prehltnut hadicu a ak tu laktozovu intoleranciu mas, tak vysetrenie u gastroenterologa ju ukaze. No fruktozovy a sorbitovy test sa da urobit jedine dychovou skuskou v Rakusku. Alebo ak sa ti do Rakuska na vysetrenie nechce, tak jednoducho vyluc zo stravy vsetko ovocie a vsetko, co z neho pochadza, marmelady a ovocne stavy, uplne vsetky sladene napoje a energeticke napoje (obsahuju sorbit), vsetok alkohol, vsetky sladkosti a makkucke pecivo zabalene v sacku, aj bezlepkove (obsahuje sorbit), vymen zubnu pastu za bezsorbitovu drahsiu, ktoru ale kupis jedine v bio obchode (pozorne citaj zlozenie na obale, lebo aj tam vacsina past obsahuje sorbit), nejedz uz nikdy cukriky Orbit a ine podobne "zubne cukriky", ktore ten sorbit obsahuju tiez a nejedz ani tabletky, ktore idu do kavy namiesto cukru, lebo aj v nich je sorbit a ten sposobuje intoleranciu velmi casto, len ta na nu na Slovensku nikto nemoze vysetrit. A precitaj si na nemeckych internetovych strankach, kde vsade sa sorbit nachadza. Aj na vyrobkoch citaj, budes prekvapena. Je to E420, sorbit, sorbitol, sorbin, Sorbinsäure... takto vselijako to oznacuju... nenajdes jedinu zuvacku bez cukru, ktora by neobsahovala sorbit. Dufam, ze nezujes zuvacky. Alebo ano? Tak s tym prestan, zbytocne tym len trapis svoj traviaci system. Daj sa vysetrit aj na cukrovku. Mnohi ludia ju maju, len o tom nevedia. A este nieco: Nikdy, nikdy neuver, ze su tvoje tazkosti psychickeho povodu. Neexistuje taka hnacka a take vracanie, ktore by malo psychicku pricinu. Na psychickom podklade nemoze byt zalozene vobec, ale vobec nic. Existuje iba hnacka (vracanie, zapcha, bolest brucha...) zalozena na telesnom podklade, ktorej pricinu lekari nevedeli odhalit. Preto ju pripisali psychike. Ak budes chodit po vysetreniach, ale aj doma hladat infosky, googlit, citat aj na zahranicnych anglicky a nemecky pisanych strankach, tak najdes, co si hladala a skutocna, telesna pricina tvojho problemu sa odhali a vyriesi, len musis tomu verit. A na psychiatriu nech si ide polezat ten MUDr., ktory tam posiela teba (alebo inych ludi s traviacimi tazkostami) a nech papka antidepresiva, ked o nich hovori, ze su take dobre. Nech teda ukaze ludom priklad... nie slovami, ale skutkami :)