Som na pokraji síl.. žiadam o úprimnu radu

Príspevok v téme: Som na pokraji síl.. žiadam o úprimnu radu
Yenna1

Ahojte, možno niekto z vás mi bude vedieť trošku pomôcť ako zvládnuť moju situáciu nakoľko som už na všetko sama, neviem sama sebe pomôcť. Som z celej tejto situácie už fakt na krajíčku. Je mi zle z môjho života, z vlastnej rodiny kt ma dáva neustále dole...
Takže k veci (dlhodobo beriem ad, sem tam niečo na upokojenie lebo pred 3 rokmi nastúpila u mňa ťažká depresia a úzkosť). Dala som sa ako tak dokopy, študujem na vš. Problém je v tom že matka mi robí zo života peklo, nemám vlastné financie pretože depresie a úzkosti mi strpčujú život aj do teraz... aj napriek tomu že pravidelne beriem lieky kt. mi učinkovali, s lekárkou sme vystriedali všetko ! a len 1 druh mi ako tak fungoval.... Už vyše roka ich beriem.
Chcela by som sa odsťahovať na internát alebo niekde na privát pretože moja matka mi strpčuje tak život, že až. Diriguje ma neustále, rozkazuje čo mam robiť akokeby som mala 15 rokov. Pritom mam 23 rokov a ani vám nehovorím že denne mám cirkus doma (nadávky, buzerácia, celu rodinu proti mne poštvala dokonca podľa nej som psychopat kt. patrí do ústavu...) Ona sama je psych.chorá a nechce si to priznať. Ja som aspoň bola ochotná bojovať s mojim problémom... Neviem takto už viac žiť, od otca alimenty keby že sa odsťahujem ani neuvidím. (čo nevidím ani teraz).... Na nikoho z rodiny sa neviem obrátiť, od nikoho pomoc nedostanem ani radu. Jediné čo mam je priateľ kt. má sám problémy a u ňeho bývať nemôžem. On je mi jediná opora ale nechcem ho neustále s mojimi problémami zaťažovať....
Budem vďačná ked mi niekto z vás úprimne poradí, pomôže ako vyriešiť moju situáciu. Neviem si rady, začínam rozmýšlať už aj nad tým že takýto život ja žiť nechcem a chcem umrieť ako toto znášať. Vždy som mala plány,sny,ciele čo chcem v živote robiť ale depresie a lieky ma zničili. Som emočne vyprahnutá, bez chuti do života, nevládzem ani cvičiť ani prechádzať sa. Všetko čo ma bavilo zrazu je preč.

Ako ďalej ???

aerobik

Presne tak, musis sa osamostatnit. Ja sa uz tiez chcem, uz hladam niekoho, s kym by som siel do nejakeho bytu,, samemu sa mi ist nechce,, a ty mas frajera, tak chod s nim. Alebo tiez je este skolak? Si vysokoskolacka,, nejaky ten rok, a uz z nej vyjdes, a mozes sa prestahovat ku priatelovi, kym neskonci vysoku,, a potom obaja sa prestahujete kam chcete... este kym si nespomenula toho frajera, tak som rozmyslal, ci neskusim spoznat teba, ci ti nenavrhnem spolocne byvanie :D ale tak nic

Loptoš

Treba sa osamostatniť.Niekedy rodičia svojim dirigovanim neúmyselne bránia detom napredovat.Napredovat mozes len vtedy ak budes robit veci podla seba lebo toto je tvoj život.Rodic moze poradit ale nie nasilu .dirigovat.osamostatnit sa mozes len vtedy ak budes mat kde byvat.byvanie treba platit peniazmi .Peniaze treba zarobit.Čiže studovat mozes vtedy ak mas zazemie a podporu.Zazemie a podporu u rodicov nemas tak si ho vybuduj.Zacni pracovat vybuduj si zazemie potom alebo popritom studuj.Studovat sa da aj dialkovo je to tazke lahsie je studovat a byvat u rodicov ale....a znovu sme na zaciatku takze je to jasne

Loptoš

Treba sa osamostatniť.Niekedy rodičia svojim dirigovanim neúmyselne bránia detom napredovat.Napredovat mozes len vtedy ak budes robit veci podla seba lebo toto je tvoj život.Rodic moze poradit ale nie nasilu .dirigovat.osamostatnit sa mozes len vtedy ak budes mat kde byvat.byvanie treba platit peniazmi .Peniaze treba zarobit.Čiže studovat mozes vtedy ak mas zazemie a podporu.Zazemie a podporu u rodicov nemas tak si ho vybuduj.Zacni pracovat vybuduj si zazemie potom alebo popritom studuj.Studovat sa da aj dialkovo je to tazke lahsie je studovat a byvat u rodicov ale....a znovu sme na zaciatku takze je to jasne

bella21

Yenna1, nemáš to jednoduché. Musíš bojovať s depresiou a nemáš na to vytvorené priaznivé podmienky. Potrebuješ bezpečné a pokojné domáce prostredie, ktoré by Ti bolo pri liečbe oporou a ktoré podľa toho, čo píšeš, nemáš. Najlepšie by bolo odsťahovať sa, ale nemáš peniaze. V Tvojom stave študovať vysokú školu - to nie je len tak. Chápem, že ešte popri tom pracovať, aby si si niečo zarobila, by bolo náročné. Študovať a popri tom aj pracovať je dosť aj pre psychicky vyrovnaných ľudí. A Ty nesmieš prepínať sily.

Ťažko radiť. V ktorom si ročníku a ako dlho ešte budeš študovať? Keby si mala nejakú kamarátku, ku ktorej by si sa mohla aspoň z času na čas uchýliť a získať tak trochu odstup od mamy. Snaž sa nepripúšťať si jej reči a nadávky, ospravedlň ju pred sebou, veď si sama písala, že je psychicky chorá. Ak máš však pocit, že to už takto dlho nevydržíš, treba to nejako riešiť. Možno prerušiť štúdium/prejsť na diaľkovú formu a pokúsiť sa nájsť si nejakú prácu, aby si niečo zarobila a mohla odísť od mamy. Asi by nebolo dobré, keby si bývala sama, keďže máš depresie, najlepšia by bola nejaká prenajatá izba u niekoho známeho alebo niekoho zo širšej rodiny.

Prechádzaš teraz ťažkým obdobím, ale všetko raz prejde. Vziať si život určite nie je riešením. Svoje plány a sny nezavrhuj, aj keď sa Ti teraz môžu zdať nereálne, ešte sa raz v budúcnosti môžu vyplniť. Emočná vyprahnutosť, chýbajúca chuť do života, to všetko súvisí s depresiou. Možno by bolo dobré zamyslieť sa, či nebolo v Tvojom živote niečo, čo tú depresiu mohlo spustiť, nejaký koreň Tvojich psychických problémov. Lieky netreba zatracovať, nikto by ich rád nebral, keby nemusel, ale bez nich by si bola na tom ešte horšie. Nechodievaš na psychoterapie? Neriešila si tento svoj problém so psychológom/psychiatričkou? Čo Ti poradili?

ANGEL-DEMON

moja psychicky narušena mater bola volala jednej takej do Dúbrav pri Zvolene presne s tymto ze "ma depresiu" a ta liečitelka jej kazala ze ked k nej pojde ma doniest podorys domu... neviem ake čary použiva ale ze k nej chodia aj ludia zo zahranicia a ze vraj berie tolko kolko jej clovek € sam da... nesla k nej nakoniec.. jej to vyhovuje tak ako je... nahodou by ju vyliecila, zobrali by jej invalidny a musela by pracovat a to ona nebude...

ANGEL-DEMON

tak ako píšeš..lieky ta zničili... tak ako každého kto to svinstvo berie...
tak ako je ten vtip "Lekár mi napísal miesto antikoncepcie antidepresíva...mám 9 detí a je mi to jedno.."
tak funguju AD... a jediny kto z toho má prospech je doktor, korému zdravotne poistovne platia dovolenky do exotiky, cesty kolo sveta atd..
takže bud so sebou niečo urobíš, začneš si detoxikovať organizmus, zmeníš uplne stravu najlepsie vegetariansku jesť.. a ty si to dáš v hlave do poriadku.. lebo svoju mysel si riadime sami! nájdes si prácu odstahujes sa... alebo sa nadroguj AD, nech ti da DR. este silnejsie po ktorých uz budes vygumovana tak ze uz nebudes vediet ani aky je mesiac, rok, ako sa voláš.... ale podstatne bude ze ti to bude všetko uplne jedno... to je efekt AD...
to nie je liečba! keby to pomahalo tak beries nejaku dobu , vysadíš a si "zdravá" no ale budme uprimní takto to nefunguje... ludia co to beru su trosky! zajdi radsej za nejakym liečitelom, su taki co nie su ani drahi, lebo chcu pomoct, nech ti nejaky caj namiesa a vycisti telo od toho svinstva aby si sa sama vedela at do kopy!
mojej kamoske jedna liecitelka tak pomohla, ked nevedela otehotniet, Dr. jej uz povedal ze deti mat asi nebude mocť.. namiesala jej caj a ten pila a potom "zázračne" otehotnela... a ze nebola drahá..

_meno

ahojte Yenna1

z toho čo píšete sa snažíte žiť šťastný život a snažíte sa prísť na to ako, skúšate
vidíte nové možnosti, ako napríklad ísť bývať na internát/privát/možno nájsť si spoločné bývanie s priateľom. internát je dobrý, keď chcete žiť zábavný život, privát je fajn keď chcete žiť samostatnejšie, bytík je dobrý ku koncu štúdia / po štúdiu, keď už má človek stabilnú prácu.
nemusíte nutne poznať všetky kroky, stačí keď spravíte ten prvý: pohľadajte napríklad vhodný privát, za mesiac/2/3 bude situácia iná, môžete ísť ďalej
čo sa týka rodičov, keď si mamka oddýchne, uvidíte, bude kľudnejšia.
lieky je najľahšie nahradiť aktivitou, ktorá Vám ide a zároveň vás baví: hobby. napríklad možno rada chodíte do prírody, do kina s priateľom, možno sa venujete hudobnému nástroju, možno vás baví variť.
vyvíja sa to samozrejme dobre, aj škola, aj privát, aj koníčky.
verte si, posunte sa v zivote o kusok dalej :) povedzte si napríklad, ze odo dnes budete pozerat byvanie a priebehu budúceho tyzna sa na nejake ozvete. povedzte si, ze sa chcete venovat nejakému hobby a venujte sa mu vo volnom case. ked pridete zo skoly, hned povedzte vasim ze chcete 1 hodinu pomoct, nech vam povedia co by ste mohli spravit.
vsetko ide ako ma, chce to len byt trosku prisnejsi na seba a spatna vazba je tu coskoro :)

kabel

A nevyhováraj sa na úzkosti a depresie a lieky, milióny ľudí užívajú antidepresíva a normálne pracujú. Čo sa týka alimentov, tak predpokladám, že ich matka používa na bývanie tvojej osoby v jej byte, na elektrinu, na stravu, na vodu a iné veci, ktoré spotrebuješ svojím pobytom v jej byte.