Priateľstvo muža a ženy

Príspevok v téme: Priateľstvo muža a ženy
Bonny

Aký je váš názor na priateľstvo medzi mužom a ženou? Dokážu mať títo dvaja čisto priateľský vzťah bez toho aby niekto z nich cítil niečo viac? A týmto vzťahom myslím skutočné priateľstvo, aké býva medzi najlepšími kamarátmi a kamarátkami. Teda nie také, že občas sa vidíme, podebatujeme ale že aktívne spolu trávime čas a tešíme sa keď sme spolu, rozumieme si.

Pýtam sa to preto, pretože som nad tým uvažoval, že by som chcel takú priateľku no potom mi napadne, že asi chcem skôr partnerku ako priateľku. Lebo ak sa muž a žena stanú najlepšími priateľmi, začnú sa prirodzene priťahovať až sa zoberú :D A ak by ten muž aj mal nejaké iné priateľky, boli by to len kamarátky, známe, s ktorými by však netrávil veľa času, pretože jeho prioritou by bola jeho žena a nemal by potrebu zakladať si nejaké ženské priateľstvá.

Aký máte na to názor vy? Máte takéto priateľstvo? Chceli by ste také?

vaha

Kycera, moze byt, ale takeho kde stretnes, uz vobec nikde.
Kopretina to je smutne, ze takto obmedzujes svojho partnera. Aj ti rozumiem na jednej strane, ale na druhej, co ak sa on trapi, alebo priatelka, ze preco zrazu take obmedzenie kontaktov. Pokial to boli kamaratky, tak to su obohacujuce vztahy, potrebujeme to k zivotu, niekto viac, niekto menej, ale aj to nas robi stastnymi.

Kopretina

Můj partner tvrdí, že přátelství mezi mužem a ženou dokáže existovat. Je toho příkladem, má totiž samé kamarádky a snad jen jednoho lepšího kamaráda, se kterým jde občas na pivo. S kamarádkami si prý rozumí více, chodí spolu ve dvou probírat věci na pivo, do kina i do divadla - což mi vždy vadilo, protože kino a divadlo mi připadá jako docela intimní místo pro setkání dvou přátel opačného setkání a ani si tam moc nepopovídají. Také jsem na ty jeho kamarádky dlouho žárlila, hlavně na jednu, protože vím, že do ní byl nějakou dobu i zamilovaný, ale ona mu jeho city nikdy neopětovala. Přítel také postupem času začal setkávání s kamarádkami na můj popud dost omezovat.
Jsem toho názoru, že možná sice ano, kamarádství mezi mužem a ženou může existovat, ale nedá se zde uvažovat o nějakém dlouhodobém trvání, např. po celý život. Podle mě je tohle možné jen v mládí. Jakmile je člověk dospělý má jiné priority a také respektuje priority svého současného partnera/partnerky/rodiny a přátelství jdou většinou stranou.
Tento rozpad přátelství mezi mužem a ženou může být zapříčiněn nejčastěji současným partnerem/partnerkou jednoho z přátel, narozením dítěte, práce, vlastní život, změna zájmů a koníčků, změna přátel a společenských aktivit, ochladnutí citů a vztahů k danému člověku, neshody, jiná životní filosofie a nebo také konec různých výhod daného přátelství apod.
Také si myslím, že přátelství mezi mužem a ženou bývá většinou založeno na tom, že jeden toho druhého chtěl a ten druhý mu city neopětoval, a tak si tento vztah snaží udržet alespoň v kamarádské rovině (lepší varianta než o člověka, kterého máš rád a rozumíš si s ním, přijít úplně). Další možností může být, že je daný člověk rád obklopen osobami opačného pohlaví, aby se cítil atraktivní a charismatický (toto se objevuje u lidí, kteří si málo věří a potřebují si neustále něco dokazovat a takovým způsobem si zvyšují sebevědomí).
Ovšem co se týče opravdu čistého kamarádství mezi mužem a ženou, tedy že nebylo nikdy založeno na nějakém fyzickém kontaktu, lásce, zamilovanosti, výhodách, platonické lásce či chtíči, o takovém přátelství se dá hovořit jen zřídka.
Přeci jen muži a ženy nejsou na světě proto, aby se spolu jen kamarádili :-)

Kycera

Priateľstvo medzi mužom a ženou nie je o výzore, atraktivite, o rovnakom veku, vzdelaní,... To ozajstne je o súzvuku dvoch duší, o tom, kedy si tí dvaja rozumejú aj bez slov. : )

vaha

Ahoj Bonny, vyriesil si to nejako? Ja na znamenia nie som vysadena, to len na okraj, ak ti to nevadi, tak budem rada, ked napises svoje. To len zo zvedavosti, pretoze posledne mam okolo seba 2 znamenia, ktori su fajn.
K tym priatelstvam, tak ked sa pozriem, ake priatelstva maju druhi ludia, tak vacsinou su si ti ludia podobni vyzorom, vekom. Ja take nemam. A to iste sa pytam, ci ozaj chcem, aby bol moj priatel iba priatel alebo chcem podvedome nieco ine, ja naozaj neviem. Ale rada by som takeho stretla, nie partnera ale priatela. A sme zase tam. :)
Moznoze len chcem, aby bol "pekny" a "mudry" zaroven, a vedela by som akceptovat, ze sme len priatelia a tesit sa z toho..

Sejla

Bonny,
pritazlivost je relativna. Uz si mozno zazil situaciu, ked si videl vysoko pritazlive dievca a po tom, ako otvorila usta, vsetko ocarenie opadlo. Alebo mozes byt aj vo vztahu so zenou a casom sa ti akosi 'opozera', zovsednie a uz nie je taka atraktivna v tvojich ociach. Rovnako to funguje aj opacne. Mozes niekoho poznat roky a nikdy sa na toho cloveka nepozerat ako na objekt tuzby, ale pocas kazdej jednej sekundy sa v tvojej hlave premelie tolko podvedomych procesov ze kazda jedna je prilezitostou k tomu, aby si tu istu osobu zacal vnimat inak.