Povinná preventívka?

Príspevok v téme: Povinná preventívka?
claudica

Zaujímalo by ma, či má niekto skúsenosti s preventívnymi prehliadkami, pretože ja ich pravidelne v dvojročných intervaloch absolvujem u svojej obvodnej lekárky, práve som tam nedávno bola... No a zamestnávateľ nám chce nariadiť povinnú preventívku u konkrétnej obvodnej lekárky /nie u mojej obvodnej/. Má na to zamestnávateľ právo? Veď ja si môžem slobodne vybrať lekára, alebo nie? A prečo by som to mala absolvovať od začiatku, keď preventívku mám práve úspešne za sebou? Čo sa dá teraz robiť? Musím tam ísť ešte raz? Ďakujem za odpovede a prajem pekný deň.

zanthreg

aký to má potom význam? alibizmus zamestnávateľa a bodíky pre doktora, ktorý si vykáže kompletnú prehliadku. ináč, neviem si predstaviť žalobu na zamestnávateľa pri pracovnom úraze...
ale povinné by určite nemali byť.

katkazv

Ak ťa pošle zamestnávateľ na preventívku, nemala by si ju odmietnuť. Ak ju odmietneš, v prípade, že sa ti niečo stane (pracovný úraz alebo choroba z povolania), nesmieš a nemáš právo žalovať zamestnávateľa. Zo zákona by každý zamestnávateľ mal na svoje náklady vykonávať u svojich ľudí preventívky. Firmy majú väčšinou svojich lekárov na to. V podstate ide len o to, že ten doktor sa ťa bude pýtať na choroby, operácie, lieky, vážne choroby a také bežné veci. Skontroluje ti zrak tým, že prečítaš tabuľku a to je všetko. Nebude ti brať krv ani žiadne výtery a ani ťa nemôže poslať na žiadne odborné vyšetrenie. Môže ti ho akurát doporučiť. Napíše záver pre zamestnávateľa, ktorý je väčšinou "schopný práce" a pôjdeš preč. To je všetko. Máš to riadne zaplatené ako keby si sedela v robote, takže ťa to nič nestojí. Len to, že sa prejdeš k doktorovi.

Aduliena

Môj brat má tzv. firemného lekára, u ktorého absolvuje všetky potrebné vyšetrenia a preventívky, ktoré potrebuje kvôli svojej práci.Firma má jednoducho zmluvu s lekármi a tam posiela všetkých svojich zamestnancov pravidelne. A v mieste bydliska má svoju obvodnú lekárku.

kalaus

Zamestnávateľ môže žiadať od zamestnancov absolvovanie /aj pravidelné/ lekárskych vyšetrení, súvisiacich s konkrétnym výkonom práce. Pokiaľ je zamestnanec zaradený vo funkcii, výkon ktorej vyžaduje napr. bezchybný zrak, krvný tlak /napr. vodiči a pod./a pod., môže mu zamestnávateľ výkon týchto vyšetrení nariadiť s tým, že isté konkrétne limity sú nevyhnutným predpokladom pre výkon funkcie. Nariadiť však zamestnancom s nízkym, resp. nulovým rizikom pri výkone práce /administratíva/ komplexnú preventívnu prehliadku nemôže, resp. jej vykonanie nie je pre zamestnanca záväzné. Presne tento prípad som mal pred pomerne krátkou dobou pri absolvovaní pravidelnej dvojročnej prehliadky, zameranej na zrak. Aj keď tu išlo o horlivosť lekárky, nie organizácie. Chcela ma poslať k urológovi, lebo na to vraj mám vek. Museli sme si vyjasniť zopár vecí a zo svojho /podľa mňa blbého/ názoru musela ustúpiť. V mojom prípade si rozsah vyšetrení si objednáva organizácia na základe vyhlášky Min.dopravy, ona chcela samaritánsky dohodiť výkony kolegom.

Petuska B

Takto, on vám ju síce môže nariadiť ale ty si máš právo vybrať lekára, znamená to, že ak si ty necháš urobiť preventívku u svojho lekára nemusíš si nechať robiť u toho, u ktorého vám ju nariadil. Ide o to, aby tam dostal každého zamestnanca. Aj tích, ktorí sú k tomu ľahostajní. Určite keby si sa ho spýtala tak ti odpovie rovnako, že nemá proti tomu nič, ak si ju urobíš u svojho, len aby bola. Inak považujem to za dobrý krok, zamestnávateľ sa stará o vaše zdravie, a rozhodne je lepšie poslať zamestnancov povinne na prehliadku a predchádzať tak pn- kám. I keď veľký osoh to zas v praxi mať nemusí, choroba sa predpokladať dopredu nedá.