Doklad o zaplateni a vymahanie platby

Príspevok v téme: Doklad o zaplateni a vymahanie platby
AdamKrt

Neviete ako je to s platnostou elektronickeho vypisu jednotlivych bank pre pravne ucely ? Napr. clovek robi platby niektorym instituciam, ktore moze zmluvne platit aj povedzme 20-30 rokov. Lenze, co ak mu po niekolkych rokoch povedia, ze platbu neeviduju a ma ju dokladovat. Ako to dokaze ?

Elektronickym dokumentom napr. v PDF ? Vytlaci si ho ? Alebo musi mat z banky vytlaceny vypis ? Alebo ma aj vytlaceny vypis iba informativny charakter ?

Lenze co, ked banky /a tyka sa to aj posty/ mozu po niekolkych rokoch stare ujde skartovat. Cize, ak by aj clovek mal nejaky doklad, neda sa prakticky overit.

Len rozmyslam do predu, lebo som pocul o situaciach, ked rozne institucie vymahali napr. po 9-10 ci 15tich rokoch platby...

AdamKrt

Lenze mas napr. rocne zuctovanie, alebo vypisy, ktore chodia iba raz do roka a oni posielaju ku koncu roka, sice bilanciu, ale - to by musel byt vypis ako pohyby na ucte napr. s nakupom, platbou, predajom, aby sa v tom clovek vysomaril.

Teda ako pri ktorom produkte.
-------------
Inac, neviem, ci premlcacia lehota neni u nas stanovena na tusim 10 rokov, takze sa stava, ze niektore firmy cakaju napr. 9 rokov a potom s tym vyrukuju ...

jajka001

no stava sa aj to ze vsetko je ok a zrazu ti napisu ze pri kontrole nasli nedoplatok pat rokov dozadu. ako to bolo napriklad pred dvomi rokmi tusim s poplatkami za tv a rozhlas, mali sme dve neuhradene splatky - neprisli faktury, a hned upomienka na milion korun - neviem ci poznate tu kauzu.
takze ja mam vsetko na papieri, aj vypisy si odkladam, platime asi siedmim instituciam, tych papierov je kopec
a keby bolo aspon ze premlcacia doba pat rokov nech nemusim mat doma take stare papiere ale kdeze
a adam, s tymi archivmi mas uplnu pravdu, nespoliehaj sa na ne - ber to ako info z prvej ruky

aknitka

ale teraz nejde o hodnotu, ale o to že ak je ku každému mesiacu napísaná platba tak je to dôkaz že som zaplatila, nie? a keď si vždy nechám tú poslednú bilanciu?... a čo tie ostatné účty? myslíte že stačí si nechávať len tú poslednú vyúčtovaciu faktúru?

AdamKrt

Pri poistkach, co sa tyka napr. zivotneho investicneho poistenia, moze sice chodit bilancia, ale z nej nic nevies. Pretoze su to podiely jednotiek, alebo trhova cena, ktora moze byt kludne nizsia, nez to co je zaplatene.

aknitka

tiež som nad týmto minule uvažovala a dospela som k nasledovnému. väčšina pravidelných platieb (elektrina, plyn, poistenie,...) sa raz ročne bilancuje a každá inštitúcia posiela ročné vyúčtovanie kde je presne napísané koľko ste dlžní, príp. preplatok a tak keď si vždy nechám len to posledné vyúčtovanie aj so zaplateným šekom tak si myslím že by to malo byť OK. alebo sa mýlim? aj na faktúre od mobilu je napísané že dlžná suma ku konkrétnemu dátumu, takže ak mám vždy ten posledný dôkaz o platbe tak je to OK. nie?
a taktiež ku poistkám chodí raz ročne bilancia.

AdamKrt

jajka001 Dnes 20:10:

tiez som zacal odkladat vsetky, ktore by sa mohli v buducnosti hodit. Lenze, ked sa prechadza na elektronicke, mam obcas pochybnosti, ci by to pomohlo. Pripadne, ze ak banka krachne, ze kde by sa dalo potom dopatrat. Mozno ze, statny archiv. Tam maju tusim povinnost davat firmy svoje doklady pre archivaciu. I ked po X rokoch si nerobim iluzie.

U nas vo firme, ked sme preberali jednu firmu, tak kolegyna co mala na starosti to uctovnictvo, mala do toho pristupove kody. Lenze, potom sa tam urobilo X personalnych zmien a kedze to bolo nieco, co nikto roky nepouzival, teraz po rokoch bolo z toho treba dat niekomu doklad. Vtedy ma napadlo, ked tam este kolegyna raz v tom robila a ze to bolo funkcne, ze urobim exporty tlacovych zostav do PDF.

Teraz po rokoch presne nastala ta situacia. Pocitac sa rozbehol, ale vsetko zaheslovane, hesla nikto nevedel. Keby to aj fungovalo, bolo by otazne, ci funguje licencie, ci funguje tvorca programu. Nastastie som vyhrabal CDcko, ktore som pred rokmi vytvoril a v PDFku sa dali krasne vyhladat pozadovane udaje.

Ti, co to mali vtedy na starosti, to mozno aj vytlacili v papierovej forme, ale nikto ani nevedel povedat, kde to je. A ak to aj niekde bolo, prehrabovat obrovsky papierovy archiv, na to neni zas casu, ani ludi.

Som zvedavy, ako to po niekolko desiatkach rokoch dopadne s informacnymi systemami bank, kde sa podeju stare udaje a ci vobec nejake budu, ak skoncia banky svoju cinnost, alebo ich niekto prevezme.

datelinka

ja som 35 rokov dozadu nic neplatila :-))
adam, ja som potrebovala dokladovat platbu na stavebne sporenie. predtym ma vobec nenapadlo, ze to raz budem potrebovat, vsetky udtenky inak doma pekne odkladam a tuto, ktora sa mi zrazu tak hodila, som prave nemala, ale to bolo zrejme stahovanim a prekladanim..... vedela som mesiac aj rok, kedy som platila. banka mi aj tak dala vypis za cca trojmesacne obdobie daneho roka.
mne sa vsak stalo, ze v zdravotnej poistovni nemali pokryty cca mesiac z obdobia medzi vysokou skolou a doktorandskym studiom. a pritom som si ista, ze som riadne v termine isla hned na urad prace. udaje sa nenasli, pracovnicka povedala, ze prave v tom case davali papierove archivne udaje do elektronickych a tak som v hotovosti zaplatila dlznu ciastku zdravotnej poistovni. dodnes je to vsak pre mna zahada, cierna diera...