uz asi mesiac pozorujem, ze sa mi tazko dycha, ako keby som nevyuzivala svoje pluca naplno. Zaujimal by ma povod tychto tazkosti. Moze to suvisiet s tym, ze som pred cca pol rokom prestala fajcit? Bola som dost silna fajciarka okolo 25 denne po dobu 7 rok

Otázka

uz asi mesiac pozorujem, ze sa mi tazko dycha, ako keby som nevyuzivala svoje pluca naplno. Zaujimal by ma povod tychto tazkosti. Moze to suvisiet s tym, ze som pred cca pol rokom prestala fajcit? Bola som dost silna fajciarka okolo 25 denne po dobu 7 rokov. Taktiez mam alergiu na laktozu a s tym potom suvisi plnytos a naduvanie. okrem toho ma bolieva chrbat - mam dost krivu chrbticu. Taktiez som nastupila na miesto, kde stale sedim. Sportu sa vecsinou vyhybam.

Odpoveď

Milá peblss, hm, čo Vám odpovedať ... Vaše problémy určite nesúvisia s tým, že ste prestali huliť. Na to zabudnite. Prepáčte slangový výraz, ale ak dakto hulí 25 cigariet denne, a je to navyše žena, tak to nie je fajčenie, ale hulenie :-) Ale veľmi Vás chválim, a vážiám si Vás, že ste v sebe našli silu a s hulením ste prestali. Alergiu na laktózu s určitosťou nemáte. To čo asi máte, sa správne nazýva laktózová intolerancia a NIE JE to choroba. Znamená to iba toľko, že znesiete vypiť menej mlieka ako znesie väčšina populácie. U mňa sa hranica laktózovej iontolerancie začína pri 4 dcl mlieka a som kvôli tomu v pohode. Opakujem: laktózová intolerancia nie je choroba. Znamená to iba toľko, že môžete na jedno posedenie vypiť iba obmedzené množstvo mlieka. (Ozaj, a to mlieko Vám k tým cigaretám chutilo?! Ja by som sa z takej kombinácie ihnedˇpos... no však vieto čo :-) Ak Vám pitie mlieka spôsobuje pocit plného nosa a nadúvanie, tak načo, do kelu, to mlieko pijete, stvora nešťastná!!! Berte si príklad zo mňa: ja mlieko nepijem (dožičím si syry, občas malé balenie acidka a to stačí. Mlieko NIE JE nevyhnutná súčasť vyživy. Ak Vás bolieva chrbát, tak najprv navštívte špecialistu v odbore rehabilitácia nech Vás vyšetrí, potom nech Vám nejaká rehabilitačná pracovníčka ukáže a naučí Vás cviky, potom ich cvičte. (Upozorňujem Vás, že to za vás nikto neodcvičí ... ). Cvičte denne!!! Až sa rozcvičíte rehabilitačnými cvičeniami (pribl. po 3 - 5 mesiacoch dednnodenného 15-20 minútového cvičenia), začnite rekreačne športovať. Nevyhovárajte sa na sedavé zamestanie - to je nechutné... Ste jednoducho lenivá. Nečakajte odo mňa žiadne zázračné rady okrem tejto: Skoncujte s Vašou lenivosťou, a tak ako ste prestali fajčiť, začnite rekreačne športovať a žiť! :-)