Som sportovkyna a ak vykonavam aerobny sport v telocvicni kde sa dobre nevetra tak sa mi zacervena tvar a zacina mi mierne opuchat a svrbiet ma oci. Ak si dam stvrtku dithiadenu tak mi to prejde aspon zatial. Uz som mala po takomto treningu v nevetranej t

Otázka

Som sportovkyna a ak vykonavam aerobny sport v telocvicni kde sa dobre nevetra tak sa mi zacervena tvar a zacina mi mierne opuchat a svrbiet ma oci. Ak si dam stvrtku dithiadenu tak mi to prejde aspon zatial. Uz som mala po takomto treningu v nevetranej telocvicni aj horsi stav a to som opuchal aj na tvari aj na tele. Moze to byt nejaka alergia na prach alebo na neviem nejaky vydychany vzduch?

Odpoveď

Svrbenie očí by nasvedčovalo skôr alergii na prach ( ktorého zrejme v telocvični nebude málo), ale opúchanie –najmä rozsiahlejšie- môže byť ekvivalentom žihľavky a môže súvisieť skôr s námahou a určitým prehriatím organizmu. Keď telocvičňa nie je dobre vetraná, je predpoklad zvýšeného zahrievania pri cvičení. Vhodné by bolo vyhýbať sa námahe v nevetraných priestoroch. Je možné i preventívne použitie antihistaminika, ktoré by malo zablokovať takúto reakciu. V každom prípade by ste však mali absolvovať alergologické vyšetrenie.