Tesne predtym, ako som otehotnela, mi mal imunolog nasadit liecbu na zvysenie inunity. To, ze mam slabu imunitu mi vysvetlit tak, ze dvaja z troch mojich generalov imunity su oslabeny, no ale kedze som bola tehotna, liecba neprebehla. Tehotenstvo prebehlo

Otázka

Tesne predtym, ako som otehotnela, mi mal imunolog nasadit liecbu na zvysenie inunity. To, ze mam slabu imunitu mi vysvetlit tak, ze dvaja z troch mojich generalov imunity su oslabeny, no ale kedze som bola tehotna, liecba neprebehla. Tehotenstvo prebehlo bez komplikacii a moja dcerka ma teraz 11 mesiacov. Stale ju kojim, ale uz iba 2x za den.(v noci a pred vecernym spankom) uvedomujem si, ze i kojenie je zataz na imunitu, ale citim sa vcelku dobre. Pred mesiacom som zistila uplne nahodou ze mam strepto. beta hemoliticky a strepto. agalactiae a to tak, ze som bola u koznej s flakmi, ktore mi zostali na tvari po vyrazkach. A kedze som nechcela aby moja dcerka a manzel mali streptokoka, uzila som i napriek kojeniu roxitromicin. Samozrejme popri nom som dala sebe i dcerke probiotika a laktobacili. Lenze kedze som velmi nachylna na kvasinky, samozrejme som musela utekat ku svojej gynekologicke a teraz beriem cipky. Navyse som bola na kontrolnom vytere a strepto. mam v hrdle stale. Je to ako zacarovany kruh. bud vyliecim strepto. a budem mat kvasinky, alebo opacne. Som z toho zufala. Poradite mi prosim, ako mam postupovat s liecbou, ci pockat pokial prestanem kojit, alebo to riesit hned. Popripade ake lieky mozem brat.Dufam, ze mojmu zlozitemu vysvetleniu pochopite a poradite mi. Este ma napadla jedna vec a to, ze mam casto bolesti hrdla a 2x mi vyberali krcne mandle.

Odpoveď

Z hľadiska rizika streptokokovej infekcie ( aj pre okolie) je dôležitejší beta hemolytický streptokok a ten ešte stále vo väčšine prípadov najlepšie reaguje na penicilín. Ak nemáte alergiu na PNC antibiotiká, potom je to najbezpečnejšia cesta preliečenia nosičstva streptokoka, ktorá je aj súčasne najmenej zaťažujúca z hľadiska vzniku sekundárnych kvasinkových komplikácií. Okrem toho by teraz prichádzala do úvahy aj pôvodne plánovaná imunomodulačná liečba, napr. Broncho-Vaxomom alebo podobným preparátom, ktorý pôsobí aj liečebne i profylakticky, a pomohol by prelomiť „začarovaný“ kruh.