Trpím mentálnou anorexiou?

Chcela by som sa opýtať, či je toto mentálna anorexia. V auguste som našla zmienku o Dukanovej diéte. Tak som ju začala držať s váhou 62 kg. Chcela som schudnúť tak 5 kg. Ale dalo sa viac a ja som sa začala tešiť a momentálne mám 48,5 kg.

Otázka

Chcela by som sa opýtať, či je toto mentálna anorexia. V auguste som našla zmienku o Dukanovej diéte. Tak som ju začala držať s váhou 62 kg. Chcela som schudnúť tak 5 kg. Ale dalo sa viac a ja som sa začala tešiť a momentálne mám 48,5 kg. Ja sa už asi 15 rokov liečim na psychiatrii na stredne ťažkú depresiu a užívam kopec liekov.

Momentálne mám 36r.,2 deti a manžela. V mojom detstve som zažila otcov alkoholizmus, jeho teror, a potom som ho našla, spáchal samovraždu, bolo to v r. 2001. Potom mi zomrel milovaný synovec v r.2007, vo veku 16 r. sa utopil. Všetky tieto veci ma dosť ubili a vždy som pri tom schudla, ale zasa pribrala, ale som to neriešila. Ale teraz riešim naozaj všetko čo sa týka jedla. Čo jem, kedy, koľko. Cvičím aj ráno o piatej, lebo by som bola nervózna.

Keď zjem viac a cítim to v žalúdku, mám chuť to vyvracať, aj to niekedy urobím, hlavne keď ma niekto vynervuje. Celý deň mám naplánovaný, o koľkej jesť, kedy naposledy. Jem len nízkotučné, zeleninu, hydinu na vode, sem tam ovocie, žujem neustále žuvačky. Začala som byť zimomravá a mám hroznú zápchu. Po piatej už nejem. nejem pečivo,zemiaky, raz za 2 týždne trocha ryže alebo cestoviny, som už z toho depresívna, keď mám ísť jesť, potom sa obzerám vážim. Ráno mám strach sa postaviť na váhu.

A strašne chcem ešte schudnúť, všetci mi hovoria ako zle vyzerám, mám 164 cm a tých 48,5. keď sa mi trocha zvýši váha napr. o 200 g tak mám celý deň nanič. Potom sa ešte viacej držím diéty. Doma mám pre toto peklo, lebo manžel sa o mňa bojí vzhľadom na to, že som mávala stavy, keď som po tých tragédiách schudla, tak som kolabovala.

Už sa mi to aj teraz stalo. Aj doma niekedy už nevládzem ani chodiť. Bolieva ma často na hrudi, som plačlivá, ospalá. V robote mávam stresy, niekedy sa ledva donesiem domov. bojím sa, že keď si nezacvičím tak priberám, aj keď sa najem, tak sa tak cítim. Neviem či to je už anorexia, chcela som prestať s tou diétou, ale ma to úplne ovládlo. Z liekov užívam Velafax, Lexaurin, Mirzaten, Amytriptilín, Rispen. lekár mi predpísal aj Peritol, ale ho nejem.

Bola som aj na lekárskej prehliadke,ani krv mi nemohli odobrať, mám veľmi nízky tlak, cholesterol mám skoro 8, tak mi dali Torvacard, pečeňové testy mám zvýšené, potom nejaké ASLO, AMS. Pijem aj 6 káv denne. Mám aj po operácii chrbtice v r. 2009, dávali mi tam šrouby a titánovú dlahu. Chcem byť chudá a som na seba tvrdá.

Odpoveď

Dobrý deň, z toho čo ste napísala sa dá predpokladať, že zrejme máte mentálnu anorexiu. Pokiaľ ste to ešte neurobili, je vhodné aby ste o Vašich ťažkostiach so stravovaním povedali Vášmu psychiatrovi.