Respiračno-dentálne problémy a strach z rakoviny

Po vírusovej infekcii mi zostalo zatekanie hlienov do hrdla čo ma občas dráždi na kašeľ. Občas cítim aj určitý tlak na hrudi.

Otázka

Mám 36 rokov a posledné 3 týždne sa u mňa objavili zdravotné problémy s ktorých ma chytá panika. Po vírusovej infekcii mi zostalo zatekanie hlienov do hrdla čo ma občas dráždi na kašeľ. Občas cítim aj určitý tlak na hrudi, ale ten väčšinou až keď sa nudím a zásadne vtedy sa u mňa objaví aj pocit niečoho v krku. Kašeľ ako taký nemám, skôr je to odkašliavanie. Od malička mám časté bolesti hrdla, hlavne po bublinkových nápojoch, ktoré pijem zriedka. Mám alergiu na roztoče a diagnostikovaný reflux. Mám sedavú prácu, takže trpím dosť často bolesťami chrbtice. Posledný týždeň užívam antibiotiká s klindamycínom, ktorý mi bol predpísaný po prečistený zubných koreňov a periodontálnemu abscesu. Odvtedy mám častejšie tlak v spodnej časti hrudníka, čo mi bolo povedané, že je z antibiotík. Väčšinu času žijem v zahraničí takže mám obavy či to môže byť niečo vážne? Strach mám hlavne z lymfómu a z nádorov mediastína. Som bez teplôt, nechudnem, skôr sa neviem zbaviť nadváhy. Nie som fajčiarka a snažím sa žiť zdravo.

Odpoveď

Vaše problémy po viróze a zápaly hrdla po studených a bublinkastých nápojoch sú bežné a rozhodne nemajú nič s rakovinou. Odkašliavanie svedčí u vás o chronickej pharyngitíde, ktorá sa vám zhorší vždy po bublinkastých a studených nápojoch, po chrípkach či nachladnutiach. Berte to tak, že vy si musíte dať včas pozor na ich dlhodobejšiu konzumáciu a keď vás zvykne škriabať hrdlo a nutká na odkašliavanie po expozícii hrdla chladu či bublinkám, alebo po prechladnutí, tak si hneď vypite niečo teplé, zoberte si jeden salicylát či ibalgin, šatku na krk cez noc a pár dní dajte pokoj s podobnými vecami.

Zubné nálezy (periapikálne a periodontálne cysty a abscesy) skrývajú mnoho škodlivých baktérií a škodia podobne ako hnisavé fokusy v mandliach, takže chodievajte pravidelne na kontrolu a rontgen umŕtvených aj zdravých zubov, pokiaľ možno aspoň raz ročne a vždy pri pocitoch pobolievania. Vzhľadom na vašu sedavú prácu začnite kompenzovať jej nepriaznivý vplyv na otužilosť a pohybový aparát, rekreačným pohybom, otužovaním na vzduchu a slnku, vychádzkami, turistikou, behom, športom v prírode a posilovaním svalstva v posilňovni, alebo pri práci na záhrade, chate, kúpaním v prírode a na slnku a pod. Po športe, práci a pohybe dajte pozor, aby ste neprechladla a nepila hneď chladené a bublinkasté nápoje. Vypite si radšej teplý nápoj, ktorý si môžete nosiť aj so sebou v termoske (horúci čaj, kávu, polievku, prevarené víno, mlieko, kakao a pod.).

Ten tlak na hrudníku a pocit v krku môže byť aj z neurózy, preto sa prestaňte znervózňovať s rakovinou, ktorá s tým všetkým čo pociťujete nemá nič spoločné. Ak sa neviete sa zbaviť nadváhy, tak je to najlepší dôvod pre zintenzívnenie, vyššie uvedených aktivít, ale intenzitu a dávky stravy pritom znižujte, ale jedzte pestro a všetko no len malé polovičné dávky. Ste ešte mladá a tak pri dobrom, aktívnom režime budete za pár týždňov v poriadku, len musíte získať vyššiu kondíciu otužilosť a potom aj problémy s hrdlom nebudú tak časté. Je jedno či ste v zahraničí či doma, treba začať s pravidelným pohybovým a otužovacím režimom. Teraz na jar je na to najvhodnejšia doba. Začnite intenzívnymi pešími vychádzkami a krátkym pomalým behom (20 -30min., vždy dobre oblečená a teplý čaj pripravený v termoske), to môžete robiť kdekoľvek na svete, hoc by ste bola trebárs aj v New Yorku. Ja sám behám už 17 rok polmaratón aj so svojou manželkou a dcérou, vyžaduje to pravidelný celoročný rekreačný tréning, a nie je nič lepšie na udržanie zdravia, otužilosti a kondície. A keď som začal behať, mal som viac rokov ako vy teraz. Vrele vám to doporučujem. A mimochodom, tiež mám chronickú pharingitídu a keď to preženiem s chladenými bublinkami a pivom tak potom robím poslušne všetko čo som vám vyššie doporučil. Nemusíte hneď behať polmaratóny, len skrátka pravidelne a rekreačne behajte aspoň 3-4x týždenne po 20-30min. do spotenia a priaznivý výsledok sa dostaví. Nikdy však nebehajte, keď ste akútne nachladená a škriabe vás v hrdle. Beh vás naladí dobre aj psychicky, posilní vám srdcocievny systém, zmiznú pocity neurózy a tlaku na hrudi či v krku, posilní sa vám imunitný systém a zlepší sa aj náchylnosť k zápalom v hrdle. No a kilá idú po behu dole okamžite. Neexistuje nič jednoduchšie a účinnejšie na zdravé schudnutie, posilnenie, otuženie ako rekreačný beh. A keď je veľká zima alebo prší, tak si zacvičte doma na deke 20-30 min. do spotenia rozťahovačky, rýchle aerobické cviky pri hudbe a pomalé kliky, drepy, brušáky a niekoľko sérii s malými činkami. To všetko však treba robiť 3-4x týždenne pravidelne, okrem prípadov keď ste oslabená a lezie na vás choroba a pod. Pri takomto režime dbajte aby ste sa aspoň 3-4x týždenne dobre vyspala a zregenerovala (od 21,30 do 7h), neponocujte, znižuje to imunitu a vyčerpáva organizmus.