Zastavenie produkcie chĺpkov

Mám 25 rokov a postupne sa mi na tvári v oblasti krku začali vytvárať miesta, kde som prestal zarastať a vyzerá to dosť divne.

Otázka

Mám 25 rokov a postupne sa mi na tvári v oblasti krku začali vytvárať miesta, kde som prestal zarastať a vyzerá to dosť divne. Spočiatku to boli len menšie miesta, ale čím ďalej sa to zväčšuje a rozširuje zatiaľ len po krku. Bol som aj u dermatológa, ale prakticky mi vôbec nepovedal, čo to je a kvôli čomu to mám a len mi predpisoval rôzne maste, ktoré stáli dosť peňazí a vôbec nepomáhali. Dosť ma to hnevá, a preto ma zaujíma, či nemáte podobnú skúsenosť alebo neviete poradiť na koho sa mám obrátiť.

Odpoveď

Podľa Vášho popisu usudzujem, že ide o nenákazlivé ochorenie alopecia barbae. Dodnes nie sú úplne známe príčiny čo spúšťa toto ochorenie. Predpokladá sa, že spúšťačom je imunitný systém, ktorý zastavuje procesy produkcie chĺpkov. Nespomínate, či ste niekedy v danej oblasti mávali alebo máte zápalové procesy v oblasti rastu chĺpkov. Folikuly a korienky chĺpkov sa zapália a chlpy môžu vypadnúť niekedy už o pár dní po vzniku zápalu. Špecifická liečba nie je známa, môžete však lokálne aplikovať liehový extrakt z nasledujúcich bylín : Rosmarinus officinalis, Urtica dioica, Hedera helix, Salvia officinalis, Juglans regia, Arctium lappa, Allium sativum, Betula alba, Matricaria chamomilla, Salix alba. Mnohí muži riešia tento problém jednoducho každodenným holením brady a fúzov. Neberte moju radu ako náhradu odborného vyšetrenia. Každopádne sa obráťte sa na odbornú lekársku pomoc.