Mám operované koleno. Aké cviky by ste mi odporučili?

Chcel by som posilniť cele telo, alebo aspoň sa hýbať teraz keď ide zima. Mám ale operované koleno. Aké cviky by ste mi odporučili?

Otázka

Chcel by som posilniť cele telo, alebo aspoň sa hýbať teraz keď ide zima. Mám ale operované koleno. Aké cviky by ste mi odporučili, alebo ako by som mal cvičiť? Niečo také, aby som si rehabilitoval aj koleno a nadobudol aj trosku kondíciu.

Odpoveď

Začať so športovou aktivitou musíte postupne, s ľahkou záťažou, pretože Váš organizmus si odvykol od činnosti, na ktorú ste boli pred úrazom zvyknutý. Z toho dôvodu začiatok športovej aktivity je nutné konzultovať s lekárom. Pri akejkoľvek športovej aktivite odporúčam aj použite športových bandáží/podporných ortéz. Rovnako nevynechajte ani kĺbovú výživu, ktorá zabezpečuje správnu regeneráciu, tlmí bolesti.

Neuvádzate, ako dlho ste po operácií kolena, ani ako náročne zranenie bolo, teda nepoznám stav Vašej kondície, rozsah poškodenia a ani sa koleno správa pri zaťažení, preto skúsim odporučiť skôr všeobecné cvičenia. V prvých fázach určite rehabilitačné cvičenia odporúčané odborníkom, neskôr na zvýšenie kondície odporúčam stacionárny bicykel (2x denne 15 minút), plávanie (aspoň 3x do týždna 20 minút), ľahký beh - stredná vzdialenosť, voľné behanie bez rýchlosti, nie asfaltový povrch (aspoň 3x do týždňa 20 minút).