Trpím sociálnou fóbiou

Mám sociálnu fóbiu. Trpím ňou už 6 rokov. Teraz mám 18 a neviem ako ďalej. Som zúfalí. Neviem nadviazať kontakt s ľuďmi a hlavne s dievčatami. Nevidím v ničom zmysel. Strašne ma desí predstava, že keď dosiahnem to v čom vidím zmysel, zmení sa to na niečo bezcenné. Prečo keď dosiahnem to, čo chcem tak sa stratí význam toho, prečo som to chcel?

Otázka

Mám sociálnu fóbiu. Trpím ňou už 6 rokov. Teraz mám 18 a neviem ako ďalej. Som zúfalí. Neviem nadviazať kontakt s ľuďmi a hlavne s dievčatami. Nevidím v ničom zmysel. Strašne ma desí predstava, že keď dosiahnem to v čom vidím zmysel, zmení sa to na niečo bezcenné. Prečo keď dosiahnem to, čo chcem tak sa stratí význam toho, prečo som to chcel? Bojím sa, že to tak bude aj s láskou (i keď mám problém si nájsť lásku, lebo som sociofobik). Je možné, že sociálnu fóbiu spôsobilo akné, ktoré mám až do teraz? Som zúfalí zo všetkého, cítim sa sám. Mám len dvoch kamošov a aj tí ma už viac krát zradil . Mám veľa problémov, každý sa mi aj smeje kvôli tej sociálnej fóbii. Je to u mňa brutálne. Na verejnosti mám depresie, paniku, úzkosť, niekedy sa aj potím, mam zvýšený tep, atď. Potrebujem pomoc. Pokúsil som sa aj o samovraždu. No už sa viac nepokúsim zabiť, lebo som veriaci, nechcem ísť do pekla. Jediný zmysel ktorý je jasný je asi Boh, on je cesta a zmysel všetkého, ale ja by som si chcel užiť aj tento život, chcel by som žiť plnohodnotný život. Zabávať sa a tak, no sociálna fóbia a iné problémy mi bránia cestu

Odpoveď

So záujmom som si prečítal o vašich ťažkostiach, viem, že to nemáte ľahké. Každý deň vstávať s myšlienkou na to čo vám prinesie nový deň a s pocitom že sa mi nič nedarí je naozaj trápenie. Čo keby ste začali práve TU? Znamená to vedome sa ráno po zobudení naprogramovať tak, aby ste o sebe v priebehu dňa nemuseli pochybovať. Aby ste uvažovali pozitívne. Nebojte sa urobiť prvý krok k zmene. Ak neurobíte krok, budete stáť na mieste. Tým, že sa cítite neisto vníma to aj vaše okolie a aj pre iných môže byť vaša neistota zaťažujúca. Preto máte málo priateľov, možno aj preto nemáte lásku! A skúšali ste sa s niekým zoznámiť? Ako ste to urobili? Alebo páči sa vám dievča ale ona o tom nevie, pretože ste jej to ešte nestihli povedať? Veľmi často si robíme zbytočné starosti s tým, ako to urobiť, ako sa ozvať, ako sa zoznámiť.

Neriešte to v predstavách. Jednoducho to urobte. A aj druhá strana to možno s úľavou príjme. Už si nehovorte neviem to, nedokážem to a podobne. Toto sú negatívne myšlienky, ktoré vás neposúvajú dopredu. Miesto toho by tam malo byť napríklad: je to ťažké, ale DOKÁŽEM TO! Pasivita nie je dobrá, BUDEM AKTÍVNY! Nebudem ticho, OZVEM SA! Nachádzate oporu aj vo viere v Boha. Potom by ste mali vedieť, že Boh neobdarúva ľudí snami bez toho, že by im dal silu ich uskutočniť. Choďte preto za svojimi snami nech je toto obdobie, ktoré teraz prežívate pre vás len nepríjemnou spomienkou. Každý z nás prežíva v živote dobré aj zlé chvíle. Nezaoberajte sa tým, čo vám nejde. Myslíte na to, ako sa budete mať dobre. Len to nejde zmeniť za sekundu.

Verím, že moja odpoveď vám dala aspoň nejakú inšpiráciu. Napriek tomu by som vám rád pripomenul aj to, že v každom okresnom meste na úrade práce je zamestnaný psychológ ktorý by vám pri riešení vašich problémov určite vedel pomôcť.

Najčítanejšie články