Anabolické steroidy, cvičenie a rakovina

Mám 20 rokov a už asi mesiac mám taký zvláštny pocit. V hlave, v čelnej oblasti cítim také jemné tlaky, žiadna bolesť ale tlaky, ťažko opísať. Začalo mi vypadávať dosť vlasov a už dlhší čas mám pod bradavkou na ľavej stráne uzlinku. Keď som cvičil užíval som 1 kúru anabolických steroidov.

Otázka

Mám 20 rokov a už asi mesiac mám taký zvláštny pocit. V hlave, v čelnej oblasti cítim také jemné tlaky, žiadna bolesť ale tlaky, ťažko opísať. Začalo mi vypadávať dosť vlasov a už dlhší čas mám pod bradavkou na ľavej stráne uzlinku. Obvodná lekárka mi poradila zobrať si magnézium šumivé, zobrala mi krv, zmerala tlak aj urobila prehliadku oči - všetko bolo v poriadku. Na uzlinku pod bradavkou mi poradila natierať octanovou masťou. Do práce vstávam dosť skoro, v práci som celkom živý ale keď prídem domov som unavený a chce sa mi spať. Kávu nepijem vôbec.

Nervovo nie som nejako podráždený, nemám žiadne duševné problémy, pred cca 2-ma mesiacmi som prestal cvičiť a od vtedy už vôbec necvičím - pohybujem sa dosť často. Momentálne neužívam žiadne tabletky, iba šumivé magnézium a celaskon. Čo sa tyká stravovania, stravujem sa 3-4 krát denne, raňajky, obed, olovrant, večera niekedy aj neskorá večera. Vodu pijem cca 2-3 litre denne. V včera (sobotu) som si dal na obed šálku kávy a vtedy sa mi tak uľavilo, mal som taký pocit že mi nič nieje. Môže to byť celé tým že som prestal cvičiť? Keď som cvičil užíval som 1 kúru anabolických steroidov.

Odpoveď

Ak ste bol zvyknutý na pravidelný pohyb a cvičenie, tak dvojmesačné necvičenie spôsobilo útlm, miernu stratu kondície, menšie prekrvenie organizmu a z toho aj pocitovú nepohodu a zbytočné sebapozorovanie. Z necvičenia máte preto aj nižší tlak a z toho menšie prekrvenie mozgu a možno aj tie pocity v hlave. Preto keď ste vypil kávu, zvýšila sa vám srdcová frekvencia a upravil sa tlak a preto ste sa cítil povzbudený a normálne. Káva je pomerne neškodný nápoj ak sa používa nie denne, ale občas, práve v prípadoch, keď sme „oťapení“ a potrebujeme pracovať či sa trochu prebrať. No každodenné pitie kávy, ktorým riešime každodenné ponocovanie, nedostatok spánku, neskoré spanie, prečerpanosť a pod. je veľmi škodlivé. Ak totiž povzbudzujeme kávou unavené srdce, cievy a mozog, ktoré si potrebujú odpočinúť a prinútime ich pracovať ďalej, stávajú sa ešte unavenejšími a deficit regenerácie postupne narastá. Po rokoch takéhoto režimu a v spojení s inými rizikami (stres, zlá výživa, obezita, fajčenie) nastupuje rozkolísaný, vysoký alebo nízky tlak, sklerotizácia ciev a zvyšuje sa riziko vzniku srdcocievnych a mozgových príhod, degenerácie mozgu (Alzheimer), vznik žalúdočných vredov (káva spôsobuje vylučovanie žalúdočnej kyseliny).

Pite teda kľudne kávu bez rizika iba občas v zdôvodnených prípadoch a nie denne dve tri kávičky len tak zo zvyku a všetko bude v poriadku. Vráťte sa naspäť k zdravému pravidelnému cvičeniu. No za všetkými vašími problémami stojí hlavne iné, veľmi nebezpečné povzbudzovadlo, ktoré ste užíval a to sú anabolické steroidy.

Preto prestaňte okamžite pri cvičení používať anabolické steroidy a len umelé vitamíny a minerály, lebo tu už sú naozaj veľmi rizikové a nebezpečné podporné prostriedky. Zdravotné následky používania steroidov sú mimoriadne nebezpečné zvlášť pre váš ešte mladý organizmus vo vývoji. Bohužiaľ sa dostavia až oneskorene, keď už je často neskoro. Pravdepodobne ich používanie úzko súvisí s vaším vypadávaním vlasov, vznikom uzliny pri bradavke a možno aj so zmenou nálady a pocitmi nepohody v hlave a poklesom tlaku.

Anabolické steroidy negatívne vplývajú na: funkcie gonád, spôsobujú vznik gynekomastie u mužov, plešatosti, ďalej na prostatu, pečeň, kožné akné, na funkciu ľadvín, rast chrupaviek a kostí, na rozvoj dedične podmienených porúch, spôsobujú zmeny nálad, chovania až psychotické poruchy, u žien aj prejavy mužatiek, čiže zhrubnutie hlasu, rast ochlpenia, menštruačné poruchy, poruchy plodnosti, zväčšenie klitorisu a všetky iné vyššie spomínané problémy. Dokonca sa ich používaniu pripisuje podpora vzniku niektorých druhov rakoviny.

Dúfam, že ste pochopili, akú rizikovú vec ste robili, no ak to už nezopakujete, všetko sa vráti do normálu, len to už nikdy viac neskúšajte aj keby vás všetci naokolo presviedčali, aké je to neškodné. Uvedomte si, aké je to šťastie, že ste ešte úplne zdravý a o čo by ste mohol prísť.