Pachuť a zápach z úst

Už rok pociťujem v ústach nepríjemnú chuť a mám problém aj s dychom. Bol som u zubára, kazy mám spravené a aj dentálnu hygienu. Napr. po vypláchnutí úst s ústnou vodou, mam zakrátko pachuť v ústach. Keď vyplazím jazyk, sú na ňom červené pľuzgiere, červené vryté plochy a biely povlak, ktorý je miestami zelený.

Otázka

Mám jeden závažný problém. Už rok pociťujem v ústach nepríjemnú chuť a mám problém aj s dychom. Bol som u zubára, kazy mám spravené a aj dentálnu hygienu. Napr. po vypláchnutí úst s ústnou vodou, mam zakrátko pachuť v ústach. Keď vyplazím jazyk, sú na ňom červené pľuzgiere, červené vryté plochy a biely povlak, ktorý je miestami zelený. Vôbec neviem, čo mám robiť.

Odpoveď

Problém môže byť práve na jazyku. Veľmi často práve jazyk je najväčším miestom, kde sa usadzujú baktérie a tie spôsobujú zápach z úst. Požiadajte vašu dentálnu hygieničku, aby vám ukázala, ako sa čistí jazyk, aká škrabka na jazyk je pre vás najvhodnejšia a v kombinácii s ústnou vodou, napr. Listerine GUM Professional znížite počet baktérií, ktoré v ústach tvoria zlúčeniny síry, tie spôsobujú zápach. Ak máte pľuzgieriky na jazyku, tak môže ísť o mapovitý jazyk a ten sa musí čistiť vždy večer. Ak máte biely povlak, tak môže ísť o pleseň, tu pomôžu výplachy 3x denne so sódou bikarbónov (1lyžičku do pohára vody) počas 10 dní a potom ešte 3 týždne Listerine Gum Profesional.