Bolesti hlavy a syndróm vyhorenia

Môj priateľ (30) má v poslednej dobe (asi dva mesiace) častú bolesť hlavy. Poznám ho roky a nikdy pred tým ho hlava nebolievala. Teraz je to skoro každý deň. Neviem, či to s tým súvisí, ale stále je unavený ,aj keď spáva prevažne sedem hodín. Nesústredí sa a nič ho nebaví.

Otázka

Môj priateľ (30) má v poslednej dobe (asi dva mesiace) častú bolesť hlavy. Poznám ho roky a nikdy pred tým ho hlava nebolievala. Teraz je to skoro každý deň. Neviem, či to s tým súvisí, ale stále je unavený ,aj keď spáva prevažne sedem hodín. Nesústredí sa a nič ho nebaví. Ma kruhy pod očami. Ďalej má strašne krátku pamäť. Keď sa o niečom rozprávame, tak o dva dni si to už nepamätá, alebo len veľmi málo z rozhovoru. Neviete čo to môže byt?

Odpoveď

Váš priateľ je unavený a vyčerpaný (vyhorený) a preto ho bolí hlava. Potrebuje vypnúť na dlhšiu dobu. Unavený a vyčerpaný mozog aj zle pracuje , zabúda a nevie sa sústrediť na psychickú činnosť a námahu, upadá do depresívnych nálad, skrátka sám si vyžaduje dlhodobejšiu relaxáciu a odľahčenia od námahy a psychických záťaží. Čiže okamžitú režimovú a prípadne aj liekovú liečbu. Pravdepodobne má aj zmenený tlak, možno vysoký, možno nízky – to treba merať spoľahlivým tlakomerom v kľude ráno a večer. Ak sa ukáže, že je to z vysokého tlaku, bude musieť brať aspoň na čas antihypertenzíva. Pri nízkom zasa treba spať už pred desiatou hodinou, ráno skôr vstať a dať si okrem kávy či čierneho čaju ranné cvičenie na posilnenie srdca a a ciev, denný rekreačný pohybový režim striedať s odpočinkom aj cez deň. Vyšetriť treba aj krčnú chrbticu. Odbúrať treba na pár dni všetky pracovné či iné stresy aj extrémne fyzické záťaže. Skrátka váš partner potrebuje na čas vypnúť, najlepšie okamžite ísť na zdravotnú rehabilitačno- relaxačnú dovolenku aspoň na 7-10 dní. Najlepšie do hôr (Tatry), alebo kdekoľvek kde je kľud, čistý vzduch, málo ľudí, príroda a pohoda s niekym blízkym.

Turistika, beh, bicykel, kúpanie, relax, posedenie pri ohni a dobrý včasný spánok by mali byť súčasťou režimovej terapie. Dôležité je skontrolovať ten tlak, aby vedel čo má jesť a piť a či brať nejaké lieky. Ak nebude vedieť tlak, môže sa stať že bude piť kávu, alebo čaj a ešte si zhorší (zvýši) tlak a tým aj bolesti hlavy. Neviem čo robí, akú prácu, ale po návrate do práce a zlepšení zdravia nemôže pokračovať trvalo v príliš preťažujúcej a stresovej práci, lebo sa mu stav vráti. Práve pri náročnej práci je dôležité dodržiavať pracovnú a psychickú hygienu a robiť pravidelné prestávky, dopriať si čas na jedlo a hoc pár minútový relax a mať zdravý režim po návrate z práce a vo zvyšku dňa a v noci.

Akékoľvek ponocovanie je teraz vylúčené a musí spať aspoň tých 7-8 hodín no treba ísť spať pred 22hodinou. Zameškaný včasný spánok sa nedá „dospať“, pretože už došlo k preťaženiu a vysileniu nervových buniek a preto sa u oneskoreného dobiehania spánku postupne objavuje syndróm chronickej únavy ako je to vo vašom prípade. Striedanie včasného spánku s občasnou rekreačnou fyzickou aktivitou do spotenia cez deň je veľmi dôležité, lebo rekreačný a krátkodobý pohyb vedie aj k prekrveniu tela a mozgu k psychickému uvoľneniu a k správnemu naladeniu na večerný spánok.

Nikdy nejedzte na noc a posledné jedlo nech je o 17,30. Jedzte pestrú, zdravú, ľahkú vitaminóznu. Čiernu kávu a čierny zelený čaj pite len doobeda, aby vám nerušil zaspávanie a spánok. Aj prekrvenie cvičením ukončte do 18 hodiny a než pôjdete spať nalaďujte sa na noc príjemnými činnosťami a v žiadnom prípade nie rozrušujúcimi filmami v televízii. Pri vysokom krvnom tlaku nepijte čiernu kávu a čaj, ani zelený vôbec.

Až keby sa ukázalo, že aktívny odpočinok, dovolenka a relax mu nezlepšili stav, treba požiadať lekára o ďalšie vyšetrenia a prípadnú liečbu. Ak by sa hneď dal len na lieky, bez režimovej a psychohygienickej terapie dosiahne síce krátkodobé zlepšenie no bude musieť brať stále viac liekov a znášať všetky ich nežiadúce škodlivé účinky, ktoré bohužiaľ majú. Pri správnom režimovom prístupe bude brať lieky len krátkodobo, dočasne či sporadicky.