Pankreatická insuficiencia a zvýšená hladina enzýmu Elastáza-1

Mám problém s trávením už sa to so mnou ťahá roky. Bolesti ustupujúce vracajúce sa riedke stolice...

Otázka

Mám problém s trávením už sa to so mnou ťahá roky. Bolesti ustupujúce vracajúce sa riedke stolice a tak. Moje stanovené diagnózy sú:

K 86 - pankreatická maldigesca

K 30 - funkčný dispeptický syndróm horného typu

K 82.8 - spomalená evakuácia žlčníka

zvýšená elevácia CEA asi pri dvoch testoch

Beriem kreon 25000 2 tablety k jedlu. Najväčší problém je asi tá prvá diagnóza, ale nemusí byť. S tým súvisí aj moja otázka. Nedávno mi robili ELISA test na elastázu v stolici. Vzhľadom na moju diagnózu K86 som očakával číslo menšie ako 200 mikg/g ale z testu mi vyšla hodnota 540 a normál by zas mal byť nižší ako 500. Dáva takýto výsledok zmysel, alebo môže takýto výsledok niečo naznačovať, alebo je to niečo čo riešiť nemusím?

Odpoveď

Hladina tohoto enzýmu je zvýšená u akútnej chronickej opakovanej pankreatitidy . Je dôležité, aby ste bol liečený pankreatickými enzýmami. Nežiaduce účinky tejto liečby sú veľmi zriedkavé. Táto hladina nie je v žiadnom prípade hlavným ukazovateľom a dôkazom prítomnosti karcinómu pankreasu, aj keď už u prítomného pankreatického nádoru sa môže táto zvýšená úroveň niekedy vyskytovať. Musíte sa liečiť a súčasne držať prísne diétu, aby ste predišiel opakovaným zápalom pankreasu a hlavne jeho chronickému zápalu, ktorý je rizikový práve pre možnosť vzniku rakoviny pankreasu. Takže aj keď beriete pankreolan, diétu musíte dodržiavať.