Neurologický problém – citlivosť na svetlo

Už dlhší čas sa mi trasievajú nekontrolovateľne ruky/nohy tak silno, že ich nezastaví ani keď si ich o niečo pritlačím. Bolieva ma hlava a v ušiach mi hučí.

Otázka



![prev_rakoviny_migrena_trasenie](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201512/FKJudCXhArwr7UD3hTlS.jpg "prev_rakoviny_migrena_trasenie") Zdroj foto: Shutterstock.com

Už dlhší čas sa mi trasievajú nekontrolovateľne ruky/nohy tak silno, že ich nezastaví ani keď si ich o niečo pritlačím. Bolieva ma hlava a v ušiach mi hučí. Ten zvuk vždy pridáva a uberá na intenzite, stále dokola a núti ma zatvoriť oči. Keď ich zatvorím, prestane to, keď otvorím, znova začne. Vraj to má na vine stres, ale neviem si vysvetliť, ako to môže byť prepojené vďaka stresu aj s očami, hlavne keď sa mi to deje aj v prípade, že sa vojdem z tmy do svetla a pritom som v úplnom pokoji. Vždy, keď ležím a postavím sa, nemusím ani rýchlo, zatemní sa mi pred očami a ja nie som schopná žiadneho pohybu, kým sa mi zas nevyjasní. Často sa mi zahmlieva na boku pravého oka, väčšinu času aj keď nie je zahmlené, na ňom cítim mierny tlak a periférne videnie tohto oka mám mierne zhoršené. Bola som na ušnom, kde mi zistili, že mám mierne citlivejšie uši a na očnom, že mám tlak na jednom oku 19. Inak sú všetky výsledky v poriadku, tlak mám dobrý. Chcela som sa opýtať, čo by všetky tieto príznaky mohli značiť

Odpoveď



Máte nejaký neurologický problém a lokálne podráždenie v centrálnom nervovom systéme v mozgu z nejasnej príčiny. Mohlo by ísť o nejaké cievne spazmy v niektorej časti mozgu, ako pri migrénach, alebo o nejaký tlak z vnútorného opuchu, no to sú len moje dohady a treba to vyšetriť seriózne. Citlivosť na svetelné podráždenie je typická pri migrénoznych cievnych spazmoch a z nejakého podráždeniach mozgu.

Príčiny môžu byť rôzne, okrem stresu to môžu byť nejaké lieky, nevyspatosť, ponocovanie a chronická únava a ztoho plynúca cievna ochablosť a iné. Pokiaľ ide o chronický stres, ten naozaj môže spôsobiť celý rad podobných ako aj ďalších problémov, ale ste nenapísala či ste nejak dlhodobo významne stresovaná a čím a tak to neviem posúdiť. To, že sa vám pri prudšom postaveníodkrví mozog a vy musíte chvíľku počkať svedčí o slabej cievnej reaktivite. Predpokladal by som apreto nízky tlak, ale píšete že je v poriadku, tak neviem.

Trasenie končatín môže mať desiatky príčin (rôzne ochorenia), no z tých najčastejších bežných spomeniem napr. užívanie nejakých liekov (napr. antidepresív, kortikoidov a iných), nedokrvenosť v mozgu či sklerotizácia častí mozgu, podráždenie mozočka, toxíny, alkohol, avitaminóza B12, nedostatok niektorých iónovatď, atď. Terapeuticky niekedy veľmi dobre robí na trasenie fyzický pohyb a ľahké cvičenia.

Ten vnútroočný tlak je v limite, aj keď neviem váš vek. A ten treba vždy pri otázkach uvádzať aj spolu s inými údajmi o iných chorobách, liekoch a životosprávnych zvykoch a pod. lebo potom neviem určiť presnejšiu príčinu problému ani zmeny ktoré treba urobiť.