Tŕpnutie a mravčenie v bokoch v tehotenstve

Posledné 3 mesiace mi každý večere po tom, ako si ľahnem, začne mravčenie v bokoch. Vždy je to tak, že pokiaľ si ľahnem na ľavý bok, mravce mám v ňom, pokiaľ na pravý, tak v ňom.

Otázka



![prev_rakoviny_trpnutie_pri_tehotenstve](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201512/vz4IOMk4IFp60QXGZZvF.jpg "prev_rakoviny_trpnutie_pri_tehotenstve") Zdroj foto: Shutterstock.com

Posledné 3 mesiace mi každý večere po tom, ako si ľahnem, začne mravčenie v bokoch. Vždy je to tak, že pokiaľ si ľahnem na ľavý bok, mravce mám v ňom, pokiaľ na pravý, tak v ňom. Je to neznesiteľné a veľmi boľavé. Momentálne som v treťom mesiaci tehotenstva, avšak nepribrala som ani kilo zatiaľ. Gynekológ povedal, že to s tým nesúvisí.

Odpoveď



Ak ste to predtým nikdy nepozorovala a trvá to presne toľko čo tehotenstvo, tak by to mohlo súvisieť, napriek vyjadreniu p. gynekológa, ktorý je asi ešte mladý a menej skúsený. Mravčenie je príznakom pritlačenia nervu a v tých polohách na boku sa vykrivuje dolná časť chrbtice a mohlo by tu dôjsť k vyšikmeniu a komprimácii platničky a tlaku na nervový koreň. Predpokladám, že pri spánku v iných polohách (na chrbte, na bruchu) je to v poriadku. A dôvod prečo sa to deje práve od počiatku tehotenstva by mohol byť ten, že dochádza k zmenám a nestabilite v pánvovej oblasti žien v rámci adaptácie na tehotenstvo.

A nielen v pánvovej oblasti, ale prakticky v celom tele ženy a dokonca sa mení aj psychika. Niektoré zmeny sú všeobecne známe a iné menej. Takže sa pripravte na rôzne adaptačné zmeny a ak sa vám váš gynekológ bude zdať neskúsený, tak taktne navštívte iného, alebo ženu gynekologičku, ktorá bude mať väčšie aj osobné skúsenosti s tehotenstvom a pochopenie pre váš stav. Rovnako musíte chodiť pravidelne počas tehotenstva na kontroly a v prípade mimoriadných okolností aj okamžite napr. krvácanie, zvýšený tlak (hellp syndróm) a pod. Tehotenstvo spôsobuje zmeny v celom tele ženy. Nie všetky zmeny, ktoré uvediem prebiehajú vždy u každej. Ide hlavne o mierny , alebo väčší nárast hmotnosti, zväčšenie bruška, naliatie prsníkov, nábeh na tvorbu strií, kŕčových žíl, zmeny chutí a trávenia, nevoľnosť, zmeny nálad, bolesti chrbtice a krížov, opuchy na nohách a po tele, návaly tepla, inkontinenciu pri smiechu, kašli, kýchaní, zápchy, ľadvinové koliky a pod., zmeny v dýchacom a srdcocievnom systéme, kostrovom systéme atď, atď.

No iné ženy sa počas tehotenstva zas paradoxne zbavia niektorých problémov, napr. prestanú mať migrény a pod. čo súvisí s hormonálnymi zmenami. Možno povedať, že ženy s lepším zdravím a dobrou kondíciou a správnou prípravou na tehotenstvo sa môžu niektorým zo spomínaných problémov vyhnúť. Zažil som ženy, ktoré sa týždeň pred plánovaným pôrodom kúpali a plávali, alebo robili iné fyzické aktivity. Iné zasa majú od počiatku nevoľnosti, niekedy aj krvácanie a proste problematické až rizikové tehotenstvo.

Preto v každom prípade vyžaduje tehotná žena všetky ohľady a lekársku podporu, ale sama by si mala uvedomiť, že si musí zaviesť veľmi pravidelný a prirodzený životosprávny režim – t.j. spánok, pohybový režim, vychádzky, tehotenské cvičenia, relax a príjemné rozptýlenia, zdravú prirodzenú, ľahkú, všestrannú a vitaminóznu výživu, kontrolu hmotnosti a pod.

Snažte sa nespať na bokoch, ale v polohách, ktoré znesiete. V neskorších štádiách možno bude každá poloha nepríjemná, veď dieťatko v brušku aj so všetkým okolo niečo vážia.

Na záver len spomeniem, že existuje rad rizikových tehotenských stavov, kedy pri ich neodhalení môže byť ohrozený úspešný pôrod a zdravie dieťaťa a vaše a preto sa nebojte všetky mimoriadne pocity konzultovať s lekárom, aby vás uspokojil, alebo aby mohol včas konať.