Obhrýzanie nechtov

Mám 25 rokov.Trápi ma jeden môj zlozvyk, z ktorého som už roky bezmocný. Veľmi ťažko to znášajú aj moji rodičia. Obhrýzam si nechty, lepšie povedané hryziem a sťahujem si z nich kožu.

Otázka



![psychologia_obhryzanie_nechtov](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201602/xUF4nwocvbmOrVcC5eOG.jpg "psychologia_obhryzanie_nechtov") zdroj foto: Shutterstock.com

Mám 25 rokov.Trápi ma jeden môj zlozvyk, z ktorého som už roky bezmocný. Veľmi ťažko to znášajú aj moji rodičia. Obhrýzam si nechty, lepšie povedané hryziem a sťahujem si z nich kožu-zamšu. Najviac ma na tom štve, že pôsobím odpudzujúco pre dievčatá. Začal som to robiť asi tak na základnej škole. Riešil som to so psychológmi. S posledným sme to skúšali zmierniť relaxáciou, ale neúspešne. Mám OCD, liečim sa na to 7 rokov. Obsedancia môže súvisieť so zlozvykom, hoci ten je starší. Okrem spomínaných problémov mávam problémy s koncentráciou(približne 10 rokov), presnejšie tenacitou + depresie a neurózy za posledné 3 roky.

Odpoveď



Obhrýzanie nechtov alebo odborne onychofágia sa považuje za veľmi nezdravý zlozvyk. Nezdravý preto, lebo ak si odmyslíme estetické dôsledky (sám o nich píšete) musíme pamätať aj na zdravotné následky. Tým môžu byť rôzne bakteriálne, mikrobiálne či vírusové ochorenia, ktoré si zanesiete do tela (buď rukami alebo aj ústami). Vo všeobecnosti sa tento zlozvyk pripisuje nejakej inej príčine.

Môže ísť o prejavy stresu, neistoty, nízkeho sebahodnotenia, strachu, napätia či úzkosti. Nízke sebahodnotenie má veľmi úzko k depresii a celkovej nespokojnosti. Oceňujem, že ste s cieľom zbaviť sa vášho zlozvyku vyhľadali psychológa. Neviem ako dlho ste boli v jeho starostlivosti no treba vedieť, že okrem psychologickej starostlivosti je potrebné pripojiť aj farmakoterapiu a liečiť problém komplexne. Čo ale môžete urobiť ešte skôr a sám?

V prvom rade zamestnávajte si ruky. Niečo v nich držte, píšte si, kreslite alebo len tak držte ceruzku či pero v ruke. Dôsledne sa starajte o svoje ruky, nechty si strihajte na krátko a pravidelne. Niekedy pomôže leukoplast, ktorým si oblepíte všetky prsty. Je to ale veľmi obmedzujúce preto nie dosť efektívne. Okrem starostlivosti o vaše ruky sa venujte aj svojim ústam . Majte v ústach vždy niečo – môže to byť cukrík, žuvačka prípadne pohár vody, čaju. Nie je jednoduché zbaviť sa akéhokoľvek zlozvyku. Ale dá sa to. Len musíte byť trpezlivý a dôverovať si. Skôr ako „neviem sa toho zbaviť!“ si hovorte : „ je to ťažké, ale dokážem to!“