Ako prebieha prvé vyšetrenie u gynekológa?

Návšteva gynekológa je vraj podobná návšteve u zubára. Teda psychologicky. Väčšina z nás ku nim ide, až keď má problémy. Prvá gynekologická prehliadka je o to ťažšia, že dievčatá stále majú nepríjemný pocit niečoho zasahujúceho do „tabu“ miest tela. Vyšetrenie však nie je bolestivé, možno trochu nepríjemné.

prva_prehliadka_gynekologia Zdroj foto: Shutterstock.com

Podľa odborníkov väčšina dievčat nie je vôbec pripravená na pohlavný život, nemá vedomosti okolo menštruačného cyklu, používania antikoncepcie, pohlavných chorôb či ochorení, napríklad krčka maternice. Pritom práve toto ochorenie je siedmym najčastejším onkologickým ochorením (u žien druhým najčastejším) a tvorí až 4% malígnych ochorení. V súčasnosti už existuje vakcína na predchádzanie tomuto ochoreniu – je určená dievčatám, ktoré ešte nemali pohlavný styk.

Kedy ísť na prehliadku a čo očakávať?

U gynekológa by sa mali dievčatá zaevidovať po pätnástke – bez ohľadu na to, či majú problémy, alebo či už mali pohlavný styk.
Ak ešte sex nemali, vyšetrenie sa robí cez konečník, preto je skôr nepríjemné ako bolestivé. Bolesť však zmierni gél – treba sa však pri vyšetrení uvoľniť a nemyslieť na nepríjemnosť. Samotný úkon netrvá dlho, dá sa to vydržať.

Každé vyšetrenie je však špecifické a závisí od dievčaťa – aj pri neporušení panenskej blany sa dá absolvovať prvá gynekologická prehliadka cez pošvu, ak je jej anatómia na to prispôsobená. O tom však rozhoduje gynekológ.

Súčasťou každej, teda i prvej gynekologickej prehliadky je palpačné (hmatom) preventívne vyšetrenie prsníkov. Zároveň tak zistíte, ako si ich budete môcť vyšetriť samy doma.


Čítajte viac: Preventívna prehliadka u gynekológa


Čo sa bude lekár pýtať?

Veľa dievčat, no aj žien sa návštevy gynekológa obáva a nevie, ako sa má správať. Treba si uvedomiť, že ide o návštevu ako každého iného lekára. Ak máte zábrany, najpraktickejšie je ísť na vyšetrenie v sukni (šatách). V kabínke alebo za plentou vás požiadajú o vyzlečenie spodnej bielizne, práve v sukni sa budete cítiť lepšie.

Lekár sa vás pri prvej prehliadke bude pýtať na tieto základné veci:

  • kedy ste mali prvú menštruáciu, aká bola – bolestivá, silná...
  • vaše prípadné dlhodobé ochorenia (napríklad astma, cukrovka, štítna žľaza, vysoký tlak)
  • prípadné operácie
  • ťažkosti so žilami
  • fajčenie

Pozor!

Na akúkoľvek gynekologickú prehliadku je najlepšie ísť s prázdnym močovým mechúrom, preto je najpraktickejšie krátko pred návštevou ambulancie navštíviť WC. Uľahčíte tým vyšetrenie.


Samotné vyšetrenie – ak už nie ste panna

Po vyplnení základných údajov do karty si ľahnete na gynekologický vyšetrovací stôl, ktorý má opierky na nohy uspôsobené tak, aby mal lekár prístup k vyšetrovaným orgánom. Nebojte sa, lekár vás usmerní, ako si správne ľahnúť, aby vyšetrenie nebolo nepríjemné a bolestivé.

Gynekológ, pochopiteľne s rukavicami, zavedie do pošvy vyšetrovacie zrkadlá, aby videl kŕčok maternice. Z neho potom „špachtličkou“ odoberie vzorku na vyšetrenie onkocytológie (preventívne vyšetrenie rakoviny krčka maternice). Výsledok tohto vyšetrenia sa vyjadruje v číslach – ak je PAP I, odber sa robí raz za rok.

Nasleduje vyšetrenie hmatom – lekár zisťuje polohu, veľkosť, pohyblivosť maternice a vaječníkov. Druhou rukou sa dotýka podbruška a okrem vyšetrenia zmierňuje aj mierny tlak, ktorý môžete pri tomto vyšetrení cítiť. Záverečný úkonom je ultrazvukové vyšetrenie s vaginálnou sondou. Vyšetrenie nie je bolestivé, prekážať vám môže len chlad nástrojov, ale nie je to nič hrozné. Musíte byť najmä uvoľnená a nesťahovať svaly. Uľahčíte tak prácu lekárovi a sebe nepríjemné pocity.

Palpačné vyšetrenie prsníkov sa už deje na obyčajnej stoličke – dôležité je správne sedenie. Musíte byť len vystretá, ruky nijako neupažujete.

Najdôležitejšie je nebáť sa návštevy gynekológa, a ak nemáte problémy, navštevovať ho aspoň na preventívnu prehliadku raz za rok. Tú plne hradí zdravotná poisťovňa.


Prečítajte si aj tento článok:

Preventívna prehliadka u gynekológa

podvadzam

u mna predbeha že ja chodim jedu staru pani je pravda nieje krasna a a ani mlada ma dieta ale chodim ju preventivne prečistit ju z mysle pretahnut chyba jej to tak prečo nie ju je bez seba a stastna vobec že ma mladeho kto by ju aj chcel staru po pritom ju
podvadzam som michal

podvadzam

podvadzam jednu staru skaredu a zakomplexovanu rozkazovačnu vola sa lucia mikulašova robi na chirurgie karlova ves bol som jej pacient michal som z devinskej som krasny mlady a ona zalubena domna ako soplave decko smejem sa natom

vladkob

fuj to nemysliš važne ty chodiš starou a ešte doktorkou čo ona nema chlapa kolko ma ta ošprata rokov no to by som grcal na tvojom mieste michal to akože už to robiš kolko snou naco ty je stara dochodkyna co je na nej take ved ked ju podvadzas ona otom vie že mas priatelku to jej nevadi pochopil som ti mas priatelku a chodiš pretahovat spatnu staru niejaku doktorku menom lucia mikulašova je tak takže praxticky ju využivas ano dobre robis fandim ti ked je sprota tak jej treba ved stara je rada že mlady ju potesi a uspokoji aspon nesmrdi že ? grc