Prekáža vám závislosť od okuliarov na čítanie? Zmeňte to!

Poznáte to. Ste zvyknutí nosiť svoje okuliare na čítanie, okuliare do diaľky či multifokálne okuliare so sebou. Jedného dňa však v zhone na ne pozabudnete a zrazu sa cítite nielen ako stratení, ale aj nepoužiteľní. Spoznajte riešenie, ako sa takejto situácii nadobro vyhnúť.
Závislosť od okuliarov na čítanie

Iclinic.sk | Zdroj: súkr.archív

Ako sa hovorí, zvyk je železná košeľa. A týka sa to aj nosenia prsteňov či hodiniek, na ktoré si človek tak privykne, že keď ich zrazu nemá alebo nevie nájsť, cíti sa úplne nesvoj a doslova mu fyzicky chýbajú. A niečo podobné človek prežíva aj s okuliarmi. Sú totiž ako naše druhé oči, vďaka ktorým môžeme každodenne fungovať. Či už pri pozeraní do diaľky, alebo pri čítaní.

V niektorých prípadoch sme však od okuliarov, takpovediac, až závislí. Predstavte si totiž, že idete do reštaurácie, chcete si objednať jedlo a zrazu zistíte, že okuliare na čítanie, ktoré nemusíme mať stále na nose tak ako pri tých do diaľky, ste nechali doma. A problém je na svete, lebo hoci jedálny lístok od seba vzďaľujete, vaše ruky sú stále „krátke“ a naozaj naň nedovidíte. A práve v takejto situácii si človek naozaj uvedomí, ako veľmi je na okuliare a ich prítomnosť odkázaný.


Pozrite si tiež:

Vyberáte si okuliare? Vieme, ktoré vám sedia


Starecká slabozrakosť

Akokoľvek sa nám to nepáči, starecká slabozrakosť, odborne nazývaná presbyopia, sa týka každého z nás po dovŕšení určitého veku. U väčšiny ľudí sa však začína toto očné ochorenie prejavovať už po prekročení štyridsiatky, a to sa ani nemusíme cítiť staro. Naše telo to však môže vnímať inak, pretože ľudský organizmus s pribúdajúcimi rokmi prirodzene stráca svoju flexibilitu a sviežosť.

A týka sa to aj očných šošoviek, ktoré taktiež strácajú svoju elasticitu. Náš zrak má zrazu problém zaostriť na blízke predmety, čo sa prejavuje najmä zhoršeným čítaním písmen a žmúrením, ktorým si podvedome „pomáhame“.

Ak k tomu ešte pridáme bolesť hlavy, očí, zahmlené videnie a únavu, ktorá z toho všetkého vyplýva, problém je na svete.

Ak máte po štyridsiatke a pociťujete tieto nepríjemné príznaky, je najvhodnejší čas, aby ste navštívili svojho očného lekára. Ten vám s vysokou pravdepodobnosťou predpíše okuliare na čítanie.

Neraz sa však k presbyopii môžu pridružiť aj ďalšie refrakčné chyby, ako je krátkozrakosť, pri ktorej pacient nevidí dobre do diaľky, či vývoj sivého zákalu. A to už je naozaj problém, s ktorým si iba jedny okuliare neporadia.

Účinné riešenie

Existuje však aj iná alternatíva, pri ktorej naozaj nebudete závislí na okuliaroch. Riešením je operácia očí, ktorá vás zbaví sivého zákalu a zároveň nahradí aj okuliare na všetky tri vzdialenosti – na čítanie, strednú vzdialenosť aj do diaľky.

Táto metóda je známa ako PRELEX a počas nej vám do oka implantujú umelú šošovku prvotriednej kvality s multifokálnym videním. Budete tak vidieť do diaľky aj nablízko. Zákrok je bezbolestný, trvá zhruba pätnásť minút a jeho výhodou je aj to, že dokáže upraviť vysoké dioptrie, čo ocenia najmä ľudia s naozaj problematickým videním.

Pozitívny výsledok pocítite bezprostredne po operácii, no najmä budete vidieť ako za mladi a zároveň sa zbavíte aj svojej závislosti na okuliaroch. Na váhanie tak nie je čas ani priestor, navštívte svoju očnú kliniku a vráťte svojim očiam kvalitný zrak, ktorý si určite zaslúžia. Oči máme totiž len jedny.


Pozrite si tiež:

Refrakčné chyby oka - ďalekozrakosť, krátkozrakosť, astigmatizmus