Xylitol – ideálna náhrada za klasický cukor?

Xylitol, alebo po našom, brezový cukor, je na slovenskom trhu pomerne čerstvou novinkou, o ktorej mnohí ešte nepočuli. V skutočnosti však rozhodne stojí za pozornosť, a to nielen ako náhrada cukru, ale aj ako sladidlo s množstvom pozitívnych účinkov.
Xylitol zdravé sladidlo

Spredu: xylitol, trstinový cukor, kokosový cukor | Zdroj: Shutterstock.com

Klasický biely cukor má čoraz viac odporcov. Kým jedni sa ho zastávajú a tvrdia, že cukor je predsa potrebný pre správne fungovanie ľudského organizmu, iní ho považujú doslova za jed. A, pravdupovediac, majú tak trochu pravdu.

Pri konzumácii štandardného bieleho cukru totiž do tela prijímate prázdne kalórie, ktoré nemajú žiadnu nutričnú hodnotu. Prázdne kalórie sami o sebe nie sú jedom, no ich nadmerná konzumácia sa začne prejavovať rýchlym priberaním, ktoré už je spojené s množstvom vážnych ochorení. Nehovoriac o tom, že na efektívne štiepenie sacharózy z bieleho cukru je potrebný inzulín. Nadmerná konzumácia cukru znamená vyššiu spotrebu inzulínu, čo môže vyústiť do jeho nedostatku a vzniku cukrovky. Vplyv cukrovky na ľudský život a zdravie pozná asi každý a v tomto prípade už môžeme jednoznačne označiť cukor za jed.

Kvôli týmto, ale aj mnohým ďalším negatívam klasického cukru, sa snažia vedci vymýšľať jeho náhrady, ktoré by rovnako vyzerali, rovnako chutili, ale nemali by nevýhody bežného bieleho cukru. Vznikli tak rozličné umelé sladidlá, tie však majú tiež množstvo odporcov a ich vplyv na ľudský organizmus tiež nie je ideálny. Nehovoriac o tom, že umelými sladidlami sa nedá cukor vždy úplne nahradiť. K spomínaným umelým sladidlám však patrí aj xylitol, ktorý ale nie je úplne umelý...

Umelá chemikália alebo prírodný výťažok?

Pomenovanie xylitol vzniklo z kombinácie latinského slova xyl, ktoré označuje strom alebo drevo a prípony -itol, ktorá sa používa ako prípona pri označovaní chemických zlúčenín. Toto názvoslovie spomíname najmä preto, že dokonale vystihuje podstatu xylitolu. Ten sa totiž vyrába z brezovej kôry a dužiny, ktorá sa následne chemicky spracúva, pričom pri spracúvaní sa do zmesi pridáva aj etanol, prípadne hliníkový prášok. V súčasnosti sa výťažky z brezovej kôry často nahrádzajú aj extraktmi z kukurice.

Po komplexných procesoch výroby vznikne finálny produkt – xylitol, alebo brezový cukor, ktorý navonok nijako nerozoznáte od klasického bieleho cukru. Dokonca, aj jeho chuť je prakticky rovnaká ako chuť bežného cukru, môžeme ho teda označiť za jeho plnohodnotnú náhradu.

Xylitol sa začal využívať už koncom 18. storočia, no až v 60 rokoch 20. storočia sa začali viesť vedecké výskumy, ktoré začali skúmať jeho účinky na ľudský organizmus a možnosti ďalšieho využitia. A práve tieto výskumy ukázali, že xylitol je nielen plnohodnotnou náhradou za cukor, naviac prináša množstvo zdravotných benefitov. Poďme sa na niektoré z nich pozrieť.

O 40% menej kalórií!

Xylitol je ideálnou náhradou bežného cukru najmä pre ľudí, ktorí držia diétu, keďže obsahuje až o 40% menej kalórií ako klasický cukor. Veľkým benefitom je aj jeho glykemický index s hodnotou 7. Glykemický index je číslo zo stupnice 0 – 100, ktoré hovorí, ako rýchlo sa cukor vstrebáva do krvi. Xylitol sa teda do krvi vstrebáva veľmi pomaly, neporovnateľne pomalšie ako bežný cukor, teda nespôsobuje výrazné výkyvy glukózy v krvi.

Po konzumácii xylitolu sa do krvi vstrebe len približne 25% cukru, zvyšok putuje ďalej do tráviacej sústavy. Na jeho spracovanie teda nie je potrebný takmer žiadny inzulín a pri trávení zvyšného xylitolu v tráviacej sústave sa energia uvoľňuje postupne a dlhodobo, čo je pre ľudské telo vhodnejšie.

xylitol - brezový cukor

Xylitol sa vyrába z brezovej kôry a dužiny. | Zdroj: Shutterstock.com

Xylitol je odporúčaným sladidlom pre diabetikov alebo aj ako prevencia pred tehotenským diabetom. Počas tehotenstva je totiž hladina hormónov v tele veľmi nestála a zvyšuje sa riziko cukrovky. Vďaka xylitolu si môžete stále naplno vychutnávať svoje obľúbené sladké jedlá bez toho, aby ste narušili hladinu glukózy v krvi a riskovali vznik cukrovky, prípadne jej nebezpečné zhoršenie.

Cukor zdravý pre zuby?

Pojmy „cukor“ a „zdravý pre zuby“ k sebe už odjakživa vôbec nepasujú, no xylitol toto vnímanie cukru obracia o 180 stupňov. Jeho konzumácia nielenže zubom nijako neškodí, naviac im preukázateľne pomáha!

Tejto problematike sa venovalo hneď niekoľko vedeckých štúdií a všetky sa zhodli na jednoznačnom výsledku – xylitol dokáže pozitívne vplývať na zdravie ústnej dutiny a chrániť zuby pred vznikom kazu. Ako je to možné? Brezový cukor je mierne zásaditý, teda vyrovnáva pH v ústnej dutine a zabraňuje vzniku zubných povlakov. Baktérie na zuboch a ďasnách pri svojej činnosti vytvárajú mierne kyslé prostredie, v ktorom sa im darí prežívať a „nahlodávať“ naše zdravé zuby.

Mierne zásaditý xylitol prostredie ústnej dutiny neutralizuje, čím priamo ničí nežiadúce baktérie. Tým zabraňuje aj vzniku rozličných zápalov, či zápachu z úst. Naviac, na rozdiel od bežného cukru xylitol neslúži ako výživa pre baktérie, keďže tie ho nevedia zužitkovať vo svoj prospech. V neposlednom rade, brezový cukor obsahuje aj viacero minerálnych látok, ktoré slúžia ako výživa pre zuby.

Xylitol a lepšia činnosť čriev

Vyššie spomínané benefity brezového cukru sú jasne potvrdené, no v poslednom čase sa objavujú aj mnohé ďalšie potenciálne účinky na ľudský organizmus, ktoré nie sú až tak výrazné, no predsa len sa ukazujú ako využiteľné. Napríklad, xylitol pozitívne vplýva na činnosť čriev. Jeho účinky na črevnú mikroflóru sa môžu zozačiatku prejavovať pri niektorých ľuďoch aj negatívne, najmä hnačkou, preto ak sa rozhodnete nahradiť cukor xylitolom, odporúčame prvých pár týždňov začínať s menšími dávkami, aby si ľudský organizmus na neho zvykol. Potom ho môžete používať ako klasický cukor bez obmedzení.

Niektoré štúdie uvádzajú, že xylitol podporuje aj tvorbu kolagénu, ktorý má v ľudskom tele širokospektrálne využitie. Tieto účinky však zatiaľ nie sú stopercentne potvrdené.

Ako xylitol naplno využiť a kde ho kúpiť?

Ak plánujete xylitolom plnohodnotne nahradiť bežný cukor, pokojne môžete. Pridávať sa dá bez problémov do všetkých jedál či nápojov, rovnako ako bežný cukor. Pozor by ste si mali dávať jedine v prípade kysnutého cesta, keďže xylitol nevytvára vhodné podmienky na množenie kvasiniek, do kysnutého cesta sa neodporúča primiešavať. Ak chcete xylitol využiť ako ústnu vodu na prečistenie ústnej dutiny, odporúča sa zmiešať jednu polievkovú lyžicu xylitolu s vodou a prepláchnuť ňou ústa, napríklad vždy večer pred spaním.

Xylitol zdravé sladidlo

Xylitol je zdravá alternatíva sladidiel. | Zdroj: Shutterstock.com

Xylitol už v dnešnej dobe zoženiete vo väčšine e-shopov aj kamenných predajní, pri kúpe si však dávajte veľký pozor na kvalitu. Mnohí predajcovia ponúkajú xylitol vyrobený z nekvalitných kukuričných výťažkov, ktorý nemá požadované zloženie a rozhodne nebude prinášať pozitívne účinky, aké by ste od neho očakávali. Ak hľadáte skutočne kvalitný xylitol priamo od fínskeho výrobcu, ktorý patrí medzi celosvetovú špičku, zavítajte do e-shopu www.altevita.sk, kde nájdete produkt Altevita Xylitol brezový cukor 500 G.

Ani prvotriedne kvalitný xylitol nie je extrémne drahý, ak teda zvažujete, že ho vyskúšate, už ďalej nečakajte a doprajte si ho ešte dnes! Váš organizmus sa vám neskôr rozhodne poďakuje...