Tri dôvody, pre ktoré si na Vianoce uvaríte tofu

Najkrajšie sviatky roka sú doslova za rohom a vás čaká varenie a pečenie množstva vianočných dobrôt, ktoré potešia vašich najbližších. Aby ste sa pri slávnostnom stole cítili šťastní, spokojní a tiež v dobrej kondícii, skúste popri klasických rezňoch alebo kapustnici pripraviť aj čosi ľahšie. Veď tých, ktorí radi vymenia mäsové menu za tofu, je stále viac!
tofu vo vianočnom menu

Zdroj: súkr.archív

Ušetríte kopu času

Príprava vianočných receptov z údeného alebo naturálneho tofu trvá oveľa kratšie, než by ste čakali.

Hlavnou výhodou využitia tofu v kuchyni je rýchlosť jeho prípravy na štýl ryby či rezňa. Ak ním nahradíte mäso v kapustnici, na rozdiel od tej klasickej bude hotová do pol hodiny,“ hovorí šéfkuchár z LUNTER Bistra.

Tofu vo vianočných receptoch poteší nielen ľudí, ktorí preferujú rastlinnú stravu, ale všetkých, ktorí v kuchyni zvyknú tráviť celé hodiny kvôli dlhému vareniu mäsa. Namiesto v kuchyni tak môžete ušetrený čas stráviť so svojimi blízkymi.

Odľahčíte žalúdok

Štedrovečerná večera, pripravená z tofu, vďaka vysokému obsahu bielkovín a ľahkej stráviteľnosti poteší aj vaše trávenie. Ak si doprajete tradičné vianočné menu, na druhý deň zvoľte aspoň jedno jedlo v odľahčenej verzii.

Či už vynecháte majonézový šalát alebo si rezeň urobíte z tofu, je na vás. O nič neprídete, naopak. Do nového roka vstúpite ľahším krokom.

Kvalitné slovenské tofu a výrobky z neho sa môžu pochváliť skvelou chuťou, optimálnymi výživovými hodnotami a jednoduchou prípravou.

Obsahujú poriadnu dávku proteínov, vlákniny, vitamínov či aminokyselín, no nenájdete v nich cholesterol ani konzervačné látky.

Pripravení na všetko

Tofu na spôsob ryby pripravíte jednoducho – stačí trochu sójovej omáčky, obaliť v morskej riase a následne v trojobale a môžete vyprážať,“ radí šéfkuchár.

Ak vás počas sviatkov prekvapí nečakaná návšteva, zachránia vás LUNTER Hotové jedlá. Chutná Jaternica, Koložvárska kapusta či Fašírka ponúkajú skvelé rastlinné varianty týchto tradičných slovenských jedál.

Navyše, tofu v chladničke vydrží aj niekoľko týždňov, preto sa ho oplatí mať vždy po ruke. Za pár minút z neho pripravíte zdravšiu a ľahšie stráviteľnú kapustnicu či hubový nákyp bez dlhého státia za sporákom.

Vyskúšajte naše recepty na tradičné vianočné jedlá, no namiesto klasických ingrediencií stavte na 100 % rastlinné tofu.

Viac nápadov nájdete na Youtube kanáli LUNTER.

tofu vo vianočnom menu

Zdroj: súkr.archív

LUNTER Tofu kapustnica

Suroviny:

  • 1 balenie LUNTER Tofu údené
  • 100 g sušených húb
  • 2 cibule
  • 300 g kyslej kapusty
  • 200 g zemiakov
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • 1 lyžička rasce
  • 1 lyžička červenej papriky
  • 1 lyžička nového korenia
  • 50 g sušených sliviek

Postup:

Sušené huby zalejeme vodou. Cibuľu speníme na oleji, pridáme mletú papriku, kyslú kapustu, na kocky nakrájané zemiaky a rascu. Všetko zalejeme vývarom, pridáme koreniny a namočené huby. Varíme domäkka asi 25 minút. Nakoniec pridáme na malé kocky pokrájané údené Tofu a sušené slivky. Povaríme a dochutíme.

Vyprážané LUNTER Tofu so zemiakovým šalátom

Suroviny:

  • 1 balenie LUNTER Tofu údené
  • 100 g strúhanky
  • 3 dcl mlieka
  • 50 g hladkej múky, olej a soľ

Postup:

V miske zmiešame múku s mliekom a soľou na hladké cestíčko. Údené Tofu nakrájame na želaný tvar, ponoríme do cesta a následne do strúhanky. Opražíme do zlatista. Podávame s obľúbeným zemiakovým šalátom.