Prechodové rituály sú pre človeka nevyhnutné. Prečo je dôležité udržiavať tradičné stretnutia, oslavovať narodeniny či správne prežívať Vianoce?

Počuli ste už o pojme prechodový rituál? Ide o významné životné míľniky súvisiace najčastejšie so životnými zmenami, ako napríklad privítanie nového člena rodiny, svadba alebo prechod do novej životnej fázy. Tou môže byť významné narodeninové jubileum, získanie maturitného vysvedčenia alebo prvá pracovná príležitosť. Ide však aj o zdanlivé maličkosti.

Symbolom prechodového rituálu môže byť napríklad aj prvá aktovka, ktorú dostane malý školák. Odborníci prikladajú prechodovým rituálom a rituálom všeobecne veľký význam. Nielenže dodávajú pocit pokoja a vyrovnanosti, ale tiež zvyšujú sebavedomie a poskytujú človeku pocit, že má na svete a zároveň aj v spoločnosti svoje miesto.

V každom kalendárnom roku existuje niekoľko stálych aj prechodových rituálov, ktoré by sme mali každoročne správne prežiť. Aké to sú a ako ich najlepšie oslavovať?

Prechodové rituály môžeme rozdeliť na jednorazové a pravidelne sa opakujúce. Práve narodenie potomka, svadba, ale aj úmrtie niekoho blízkeho sú udalosti, ktoré si vyžadujú nejaký rituál. V našich životoch sa končí jedna fáza a začína sa iná, preto je podľa psychológov potrebné tú prvú fázu uzavrieť rituálom a ďalšiu začať. Fáza medzi nimi je potom samotným prechodom. Prechodovými rituálmi však môžu byť aj sviatky, ktoré nám ohraničujú obdobia v roku.

Pre väčšinu z nás sú významné rituály, ako sú Vianoce, Veľká noc alebo tradičná letná rodinná záhradná oslava, na ktorej sa všetci stretnú.

V dnešnej hektickej dobe, keď mozog musí prijímať veľké množstvo informácií, riešiť každodenné starosti a ideálne zvládať aj pracovné povinnosti, chýbajú často chvíle, keď sa ľudia zastavia, užijú si kúzlo okamihu a hlavne si uvedomia, kde sa v živote nachádzajú a kadiaľ sa chcú vydať ďalej. Na to pozastavenie slúžia práve spomínané rituály. Je zaujímavé, že tie sa v priebehu dejín menili a vyvíjali rovnako ako ľudia. Predtým sa veľký význam prikladal míľniku, keď chlapec alebo dievča dospeli. V súčasnosti skôr ľudia ako dôležitý prechodový rituál vnímajú dokončenie školy či prvé samostatné bývanie, čo ide často ruka v ruke s tradičným stretnutím so svojimi blízkymi,“ hovorí psychologička Mgr. Martina Viewegová.

Prečo potrebujeme rituály?

Jednoducho povedané, rituály potrebujeme na to, aby sme si život užili, uvedomili si prítomný okamih a vytvorili si silné momenty, na ktoré sa budeme ďalší rok tešiť. Rituály majú mať svoju špecifickú atmosféru, ku ktorej prispieva výzdoba, tradícia, ale bezpochyby aj špeciálne jedlo a nápoje typické pre konkrétnu udalosť.

Prieskum spoločnosti Coca-Cola z predvianočného obdobia v minulom roku napríklad odhalil, že Vianoce pre mnohých ľudí začínajú okamihom, keď v televízii vidia legendárnu vianočnú reklamu na nápoj Coca-Cola.

Často je potom Coca-Cola súčasťou vianočného stolovania a pomáha tak navodzovať tú správnu magickú atmosféru.

Zdroj: Coca Cola

Správny rituál je o pravidelnosti

Podoba tradičného stretnutia s blízkymi, oslavy narodenín či Vianoc sa môžu v rôznych rodinách líšiť. Pokiaľ im však chcete dodať slávnostnejšiu atmosféru, zamerajte sa na gastronomickú stránku. Je dobré voliť menu, ktoré sa bude každoročne opakovať alebo len málo obmieňať.

Vychádza to z histórie, kedy sa podávali výhradne sezónne potraviny, ktoré práve boli k dispozícii. Možno si to ani neuvedomujeme, ale často to tak podvedome robíme aj dnes. Je tiež dôležité zachovať isté pravidlá. Pomôže nám pravidelná doba určená na jedenie, zasadací poriadok pri stole, prestieranie, hudba v pozadí alebo rôzne symboly.

Práve symbolika je pre človeka veľmi dôležitá. To dokazuje aj výskum spoločnosti Datank. Ten uvádza, že takmer 60 % ľudí dodržiava tradíciu v podobe letných piknikov, záhradného grilovania a iných významných udalostí spojených s nápojom Coca-Cola, ktorý je pre mnohých z nás symbolom pohody a magického okamihu.

Počas jedného kalendárneho roka je z hľadiska psychickej pohody dobré realizovať rituály, ktoré sú pre nás dôležité, často to bývajú Vianoce, Veľká noc i narodeniny a zároveň usporiadať aspoň jedno väčšie stretnutie s priateľmi spojené s posedením, dobrým jedlom a pitím. Dôležitá pri rituáloch je predovšetkým pravidelnosť a predvídateľnosť,“ vysvetľuje psychologička Martina Viewegová.

Zaplňte si rok svojimi vlastnými rituálmi

Leto priam nabáda k stretávaniu sa s priateľmi. A áno, aj z toho možno vytvoriť rituál. Ideálnou príležitosťou sú napríklad spoločné letné grilovacie párty. Ako si ich správne užiť, aby pôsobili blahodarne na našu psychiku? Sila okamihu, dobré jedlo a vychladený nápoj.

Táto kúzelná trojka zaistí úspech každého rituálu. Dohovorte sa s priateľmi, že každý pripraví na grilovanie jeden pokrm. Hostiteľovi odpadne stres spojený s prípravou jedla pre všetkých a ešte budete mať v skupine pocit spolupatričnosti, pokiaľ jedlo pripravíte spoločnými silami. Do chladničky dajte vychladiť spomínaný nápoj Coca-Cola, nech pre svojich hostí pripravíte tú správnu letnú pohodovú atmosféru.

Oslavy majú byť radosť, nie starosť

Aj napriek tomu, že všetko znie takmer ideálne, oslavy vedia byť aj stresové a môžu pôsobiť kontraproduktívne. Z príjemných rituálov sa tak stávajú neobľúbené povinnosti.

Človek je zvyknutý žiť v skupine, do ktorej sa snaží začleniť. Kedysi dávno bola schopnosť adaptovať sa tou najdôležitejšou na prežitie. Preto aj dnes máme pri mnohých veciach pocit, že ich skrátka robiť musíme. Vo svojej praxi zisťujem, že tento problém sa často týka aj rituálov, ktoré by si mal človek rozhodne užiť, nie rýchlo odbiť kvôli svojmu okoliu. Dospelý človek má však slobodu žiť si život po svojom a rodinné aj prechodové rituály si pozmeniť tak, aby nestratili potrebnú symboliku, ale zúčastnení sa v rámci nich cítili dobre,“ komentuje psychologička Mgr. Martina Viewegová.

Najskôr je teda vhodné naladiť sa na odpočinkovú vlnu. Vianoce, Veľká noc, tradičné stretnutia s priateľmi či oslavy narodenín sú dôležitými rituálmi a môžu tak veľmi pozitívne zapôsobiť na našu psychickú pohodu. Preto na nič nečakajte a vyrazte prežiť kúzlo okamihu so svojimi blízkymi.