Vitálne, medicinálne alebo funkčné huby – všetko čo treba o nich vedieť

Označované sú viacerými názvami. Sú to, huby, ktoré majú silu podporovať vitalitu človeka. Malé skvosty prírody. V tradičnej čínskej medicíne a ľudovom liečiteľstve sú využívané po tisíce rokov. Tieto huby sú organizmy, ktoré nepatria ani do rastlinnej a ani do živočíšnej ríše.

Zdroj: súkr.archív

Vitálne, medicinálne alebo funkčné huby – všetko čo treba o nich vedieť

Označované sú viacerými názvami. Sú to, huby, ktoré majú silu podporovať vitalitu človeka. Malé skvosty prírody. V tradičnej čínskej medicíne a ľudovom liečiteľstve sú využívané po tisíce rokov. Tieto huby sú organizmy, ktoré nepatria ani do rastlinnej a ani do živočíšnej ríše.

Samozrejme, že za „kúzlom" vitálnych húb sú prospešné zlúčeniny, tzv. skutočné molekuly, ktoré interagujú s bunkami v našom tele a všetko zabezpečujú.

Vo vitálnych hubách sa totiž nachádza neuveriteľné množstvo zlúčenín a výskum neustále odhaľuje ďalšie. Dokonca aj v rámci podskupín týchto zlúčenín každý druh húb môže produkovať molekuly s mierne odlišnými vlastnosťami, ktoré ovplyvňujú náš organizmus rôznymi spôsobmi. Preto sa zdá, že rôzne huby majú svoje vlastné „superschopnosti" - rôzne priaznivé vplyvy na naše zdravie.

Sú to obrovské zdroje energie, nabité polysacharidmi, triterpénmi, vitamínmi, minerálmi, stopovými prvkami či aminokyselinami, ktoré sú pre organizmus veľmi dôležité.

Adaptogénne účinky = zvýšená odolnosť na stres.

Vitálne huby majú výrazné adaptogénne účinky. Adaptogény zvyšujú odolnosť na stres a posilňujú imunitu v stresových situáciách. Okrem posilnenia imunity dokážu vitálne huby imunitu aj tlmiť pri prehnaných reakciách ako je napríklad alergia.

Huby majú dlhú históriu terapeutického používania v rôznych kultúrach celého sveta. Medzi najvýznamnejšie huby bez pochyby patrí Lesklokôrovka hnedočervená, latinsky Ganoderma lucidum alebo japonsky REISHI.

Reishi, sa používa už tisíce rokov a označujú ju ako „zázračná huba“ alebo „rastlina s duchovnou silou“, ktorá symbolizuje dobré zdravie, bohatstvo, dlhovekosť a dokonca nesmrteľnosť.

Je to silný adaptogén, čo znamená, že normalizuje všetky telesné funkcie. Reishi posilňuje imunitný systém v boji proti chorobám a pomáha telu zbaviť sa nežiaducich látok.

Organické germánium

Reishi obsahuje 4 až 6 krát viac germánia ako má ženšen. Germánium môže zvýšiť rýchlosť vstrebávania kyslíka v krvi až 1,5 krát.

Ak máte pocit, že vo vašom tele je nerovnováha, že sa necítite „vo svojej koži“, možno je čas siahnuť práve po REISHI. Zlepšuje kvalitu spánku a vy sa vyspíte naozaj „do ružova.“

Reishi sa používa v boji proti vírusovým a bakteriálnym infekciám, kardiovaskulárnym ochoreniam (vrátane vysokého cholesterolu a krvného tlaku), cukrovke, spomaľuje starnutie, pôsobí ako antihistaminikum a zlepšuje celkovú pohodu. Je to jedna z najlepšie preskúmaných húb a s viac ako 500 unikátnymi zlúčeninami známymi ako kyseliny ganoderové moderná veda dokazuje to, čo Číňania vedeli už tisíce rokov.

Kľúčom k dosiahnutiu najväčších prínosov REISHI je dôslednosť. Telo potrebuje čas, aby reagovalo na bioaktívne zlúčeniny, takže účinky sa časom stávajú výraznejšími.

Celé spektrum výhod nemusí byť zrejmé hneď najmä preto, že mnohé z nich sú interné.

Zatiaľ čo niektoré výhody - napríklad lepší spánok - možno pocítite hneď, účinky poškodených buniek a zníženie oxidačného stresu sa môže prejaviť až po dlhšom čase.

ČAGA SIBÍRSKA - úžasný výtvor prírody.

Inonotus Obliquus slovensky Ryšavec šikmý, patrí medzi cudzopasné huby, ktoré sa rozrastajú po kmeňoch stromov, hlavne brezy. Táto huba má silné antioxidačné pôsobenie, vďaka čomu eliminuje voľné radikály a zápalové procesy. Táto tmavo čierna huba bojuje proti oxidačnému stresu, ktorý býva spojený nie len so starnutím pokožky, ale takisto s celou radou ochorení. V Rusku sa táto huba používa už stovky rokov. V tradičnej čínskej medicíne sa Čaga používa v prípade žalúdočných problémov, ako sú zápaly žalúdka alebo žalúdočné vredy. Čaga je - rovnako, ako ostatné huby - bohatá na beta-glukány, ktoré stimulujú produkciu lymfocytov a tie napomáhajú regulovať reakciu imunitného systému na infekcie. Ide o najsilnejší antioxidat, spomedzi všetkých známych potravín.

Pripomína rakovinový nádor, no práve voči nemu bojuje.

Nie je už žiadnou novinkou, že huba Čaga je tu omnoho dlhšie ako človek. Dnes sa realizuje mnoho vedeckých výskumov, ktoré odhaľujú SILU ČAGY SIBÍRSKEJ. Jej výnimočnosťou je, že sa nedá priemyselne pestovať, a tak ide vždy o čisto prírodný produkt.

Objímanie stromov patrí k silným prejavom dobíjania energie z prírody. Čaga z kmeňa brezy dokáže vytiahnuť skutočne všetku energiu a veľké množstvo účinných látok. Ale je tu ešte celé spektrum klasických prvkov ako železo, mangán, zinok, meď, organické kyseliny, fytosteroly, či kyselina čagová.

ČAGA je zodpovedná za silný pozitívny vplyv na zlepšenie a udržanie nášho zdravia. Chráni nielen telo pred oxidáciou, infekciami a toxínmi, zaisťuje pevnosť buniek a tkanív, moduluje imunitu a metabolizmus, ale tiež opravuje DNA, lieči degeneráciu, spôsobuje apoptózu a spomaľuje starnutie. Všetky tieto veci samozrejme vedú k zvýšeniu kvality života a dlhovekosti.

Pôsobí na organizmus ako na celok, čo väčšina farmaceutických liekov nevie a často riešia iba jeden problém.

Zatiaľ čo väčšina z nás uvažuje o tom, prečo šampiňóny vyrastajú zo zeme a Čaga rastie na kôre najmä brezových stromov, treba uvažovať aj nad tým, že práve to ju robí takou inou - unikátnou.

CORDYCEPS, slovensky Žezlovka čínska. Cudzopasná huba, ktorá rastie v horských oblastiach Číny a Tibetu. Cordyceps je veľmi zaujímavá huba, pretože napáda hmyz a potom prerastá ich telom. Priaznivých účinkov má Cordyceps hneď niekoľko. V prvej rade zmierni únavu a dodá energiu, ďalej posilňuje imunitný systém, pomáha znižovať stres, reguluje krvný tlak a pôsobí proti zápalom a infekciám.

Ukázalo sa, že extrakty z Cordycepsu rozširujú aortu až o 40% (hlavnú tepnu v tele, ktorá okysličuje krv pre celý obehový systém), čím zvyšuje prietok krvi a výrazne sa zvyšuje vytrvalosť. Cordyceps naviac obsahuje adenosín a môže stimulovať produkciu ATP - jeden z hlavných zdrojov energie v bunkách tela. To by mohol byť jeden z dôvodov, prečo zlepšuje vytrvalosť pri športovom výkone. Z týchto dôvodov je vhodné zaradiť Cordyceps pred športovým výkonom či cvičením.

Ak sa Cordyceps skombinujete s výživnou stravou, aktívnym životným štýlom a striedaním iných vitálnych húb, pridanie týchto húb do vašej rutiny môže z dlhodobého hľadiska priniesť mnohé zdravotné výhody.

HERICIUM - Lions Mane alebo Korálovec ježatý, to všetko sú názvy pre hubu, pre ktorú je typický veľký obsah antioxidantov. V skutočnosti je vzácna predovšetkým tým, že podporuje produkciu proteínu nervového rastového faktoru (NFG) a myelínu. NFG a myelín sú jednoducho zásadné pre správnu funkciu mozgu (rast a zdravie neurónov). Ich nerovnováha môže prispieť k neurologickým ochoreniam ako je Alzheimer alebo skleróza multiplex. Okrem toho Lion's mane je huba, ktorá preukázateľne zlepšuje kognitívne schopnosti, zvyšuje koncentráciu a zmierňuje podráždenosť.

Huba HERICIUM či LEVIA HRIVA je nielen krásna a chutná VITÁLNA HUBA, ale je aj nabitá zlúčeninami, ktoré majú potenciál zlepšiť výkon MOZOGu a nielen to.

Huba levia hriva môže tiež pomôcť zlepšiť priebeh onkologických ochorení, posilniť zdravie srdca, chrániť pred zápalovými tráviacimi problémami, znížiť zápal, zmierniť oxidačný stres, zlepšiť duševné zdravie, posilniť imunitu, zabrániť cukrovke, ba dokonca.

Po tisícročia sa používa ako liečivá potravina v tradičnej čínskej medicíne a iných starovekých liečebných postupoch.

Určite stojí za to vyskúšať túto hubu a zistiť, či vám vyhovuje. Bez ohľadu na vek, povolanie, ciele alebo sny, by sme všetci mohli profitovať z duševnej vzpruhy, ktorú môže priniesť.

MAITAKE, slovensky Sírovec. Jedná sa o tradičnú hubu pochádzajúcu z Japonska, ktorá je teraz rozšírená aj v Číne a Spojených Štátoch.

Súčasný výskyt viacerých rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení sa nazýva metabolický syndrom (vysoká hladina tukov, vysoký cholesterol, nadváha a v neposlednom rade vysoký krvný tlak). Pri takýchto problémoch voľte Maitake.

Maitake je tiež považovaná za adaptogén , čo znamená, že obsahuje silné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť prirodzene obnoviť a vyvážiť telo, aby podporili lepšie zdravie.

Obsahuje veľké množstvo antioxidantov a pomáha chrániť oslabený imunitný systém. Je bohatá na vitamíny skupiny B, C a z minerálov má veľké množstvo draslíka a medi.

Tradičná čínska medicína verí v jej prečisťujúce účinky a využíva ju už tisíce rokov.

Maitake sa nazýva aj “preventívnou hubou pre starobu”. Pokiaľ príde starší pacient, ktorý nemá žiadny výrazný problém, ale skôr od všetkého trochu, a začne užívať Maitake, celkovo uľaví.

Veľký bojovník a najlepší obranca = CORIOLUS

Morčací chvost anglicky Turkey Tail, to všetko je Coriolus versicolor. V Číne sa nazýva Yun Zhi, čo znamená "mračná huba". Japonci ho nazývajú Kawaratake alebo "hríb na brehu rieky".

Coriolus rastie po celý rok, môžeme ho nájsť prevažne na živých poranených aj odumretých kmeňoch či pňoch listnáčov v miernom podnebnom pásme Ázie, Severnej Ameriky a Európy. Plodnice huby majú vejárovitý tvar, odtiaľ anglický názov, a vytvára trsy, ktoré sú strechovito usporiadané. Je ľahko rozpoznateľná pre svoje nápadné farby, ktoré môžu mať hnedú, krémovú, bielu, červenú, oranžovú, modrú a čiernu farbu.

Podobne ako ostatné vitálne huby je silným adaptogénom a je jednou z najobľúbenejších húb vo svete pre svoje silné zdravotné účinky. Coriolus sa v súčasnosti bežne používa ako protirakovinové činidlo v spojení s chirurgickým zákrokom, chemoterapiou alebo radiačnou terapiou. Obsahuje aj probiotiká, ktoré pomáhajú udržiavať zdravú rovnováhu prospešných baktérií v čreve a podporujú schopnosť imunitného systému správne fungovať.

Vedecký názov je Trametes versiolor, čo znamená v preklade "ten, kto je tenký" a "viacerých farieb". Je to dokonalý opis, ktorý pôvodne priradil tejto hube v roku 1939 český mykológ Albert Pilát.

Coriolus sa v Japonsku používa v lekárskej praxi a bol zaradený do liečby pacientov. Takže to, že EÚ nám umožňuje – a to môžeme byť vďační – využívať silu tejto huby ako veterinárny doplnok , je uznajte, veľká hlúposť.

Tak ako pri všetko, je potrebné používať svoj rozum a občas byť ako táto huba, REBEL.

Huby sa objavujú všade, na lúkach, v lese, na hnijúcich kmeňoch stromov a mnohých ďalších miestach. V jesených mesiacoch sa celé rodiny vydávajú do lesa s košíkmi a hľadajú jedlé exempláre. Znalci držia svoje najlepšie miesta v tajnosti, aby sa vyhli konkurencii.

Huby sú však oveľa viac ako len pochúťka pre gurmánov. Už tisíce rokov podnecujú ľudskú predstavivosť a sprevádzajú ľudstvo naprieč celou históriou.

Boli tu za čias, keď ešte po tejto planéte nekráčala jediná ľudská noha a s najväčšou pravdepodobnosťou tu budú, keď ju tá posledná opustí.

Pomohli vybudovať ekosystém na zrod života a do značnej miery vytvarovali svet do podoby, v akej ho poznáme dnes.

Odkiaľ sem prišli a čo sú vlastne zač? To je otázka, na ktorú mnoho ľudí stále hľadá odpoveď.

Tvoria tajomný svet, ktorý je väčšinou skrytý pred našimi zrakmi, no zároveň je neoddeliteľnou súčasťou našej existencie.

Ak chcete vedieť o Tajomnom svete húb viac, stiahnite si ZDARMA knihu TAJNÝ SVET VITÁLNYCH HÚB

https://kniha.royalchaga.sk/tajny-svet-vitalnych-hub/kniha Odhaľte tajomstvá starých liečiteľov a vydajte sa na cestu plnú zdravia, šťastia a vnútornej rovnováhy.

Najčítanejšie články