Ako využiť klimatizáciu do bytu na maximum?

Rastúce teploty v letných mesiacoch, ktoré sú často na nevydržanie, nás vedú k hľadaniu efektívnych spôsobov, ako si interiér domova udržať v príjemnom chlade.

Zdroj: Freepik.com

Jedným z najobľúbenejších riešení je kúpa klimatizácie do bytu. Tým, že budete túto klímu využívať správne, zabezpečíte si komfort, a taktiež aj minimalizujete energetickú spotrebu. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko tipov a trikov, ako využiť klimatizáciu na maximum.

Aj keď používanie klimatizácie samo osebe nie je nijak zložité, je však vhodné dodržiavať (alebo sa minimálne snažiť dodržiavať) niekoľko základných princípov, ktoré vám okrem iného zabezpečia, že umelé chladenie miestnosti nebude mať negatívny vplyv na vaše zdravie. Poďme sa teda spolu pozrieť, ako na to.

Izolácia a tesnenie

V prvom rade musíte zabezpečiť, aby boli vaše okná a dvere dobre zatvorené a tesnené, aby sa nevypúšťal chladný vzduch z klimatizácie. Dobre izolovaný byt udržuje stabilnú teplotu a minimalizuje únik chladu. Teda samozrejme, myslite na to, aby boli okná poriadne pozatvárané, pretože v takomto prípade by studený vzduch len unikal a teplo by sa dostávalo do vnútra.

Zdroj: Pexels.com

Vetranie je základ

Aj keď môže byť klíma v lete veľmi užitočná, skutočnosť je taká, že klasické vetranie sa ňou nedá úplne nahradiť. Predsa všetci vieme, že vzduch z klímy je umelý a naše telo potrebuje príjem čerstvého vzduchu. Preto sa určite nikde neodporúča, aby ste si prostredníctvom klímy nahrádzali čerstvý vzduch a nevetrali. Práveže v prípade používania klimatizácie je vetranie veľmi dôležité. Aj keď ju máte zapnutú, stále je nevyhnutné pravidelne vetrať, samozrejme, krátko a intenzívne, aby sa vzduch v miestnosti rýchlo obmenil, pričom sa po vyvetraní teplota bude môcť opäť rýchlo vrátiť na požadovanú úroveň.

Zdroj: Pexels.com

Používajte časový spínač

Moderné klimatizačné zariadenia často disponujú časovými spínačmi (časovačmi), pomocou ktorých si môžete jednoducho nastaviť, kedy sa klimatizácia má zapnúť alebo vypnúť. Vďaka používaniu časovača tak môžete efektívne riadiť chladenie a minimalizovať náklady za energie.

Dbajte na nastavenie správnej teploty

Kľúčovým faktorom pre efektívne využitie klimatizácie je správne nastavenie teploty. Aj keď máme všetci tú potrebu, že v extrémne horúcich dňoch, keď teplota vonku dosahuje cez 32°C v tieni, by bolo vhodné mať doma alebo v kancelárii nastavenú o niekoľko stupňov nižšiu teplotu. No verte, že to nie je vhodný a dobrý nápad. Všeobecne sa odporúča a taktiež aj platí také pravidlo, aby rozdiel medzi vonkajšou teplotou a teplotou v miestnosti neprekročil viac než 5°C. Pokiaľ by bol rozdiel oveľa väčší, vaše telo by mohlo zažiť teplotný šok, čo by malo negatívny dopad na vaše zdravie.

Nezabúdajte na pravidelnú údržbu

Nebudeme si klamať, ale úprimne, väčšina z nás na túto časť ani nepomyslí. Avšak klimatizácia nie je len o tom, že si po jej nainštalovaní budeme užívať príjemný chládok a tým končia naše povinnosti voči nej. Veľmi podstatná je výmena filtra alebo jeho pravidelné čistenie. Vo filtri sa hromadia nečistoty vo forme prachu, peľu, plesní, roztočov, baktérií a mikróbov. Pre dosiahnutie zdravého a účinného chladenia je nevyhnutné udržiavať klimatizáciu v čistote a pravidelne ju udržiavať. Občasné čistenie nie je časovo náročné a jeho výsledky sú dôležité - nielen z hľadiska zabezpečenia bezpečného používania, ale aj z pohľadu predĺženia životnosti samotnej klimatizácie.

Zdroj: Freepik.com

Nie je dôležitá len teplota, ale aj vlhkosť

Klimatizačné systémy majú tendenciu vysušovať vzduch, a preto sa môže stať, že bude nevyhnutné, aby ste umelo zvýšili jeho vlhkosť. Je však potrebné, aby ste dbali na to, že ideálna úroveň vlhkosti sa líši v jednotlivých ročných obdobiach. Teda medzi letom a zimou. Počas zimných mesiacov by mala byť vlhkosť vzduchu udržiavaná v rozmedzí 45-60 %, zatiaľ čo v lete by mala klesnúť na 40-55 %. Na to, aby ste dosiahli správnu vlhkosť vzduchu, môžete použiť rôzne metódy, napríklad aj pomocou rôznych typov difuzérov.

Je však úplne na mieste povedať, že klimatizácie sú nesmierne užitočným spotrebičom v domácnosti. Avšak efektívne využitie vyžaduje premyslený prístup. Nie je to len o jej zapnutí. Je to aj o správnom umiestnení, nastavení teploty, údržbe a ďalším. Vďaka tomu môžete výrazne zvýšiť efektivitu klimatizačného systému. Myslite na to, že cieľom nie je len dosiahnuť príjemnú teplotu, ale aj minimalizovať energetickú spotrebu.