Ako si vybrať dobré okuliare na lyžovanie?

Lyžovanie je zábavný spôsob aktívneho trávenia voľného času počas zimy. Skúsení lyžiari dobre vedie, že základom toho, aby si užili lyžovanie plnohodnotne, je kvalitný lyžiarsky výstroj. Jeho súčasťou sú okuliare na lyžovanie. Lyžiarske okuliare nie sú len štýlovým doplnkom, ale aj nevyhnutnou pomôckou pre ochranu očí. Správna voľba okuliarov na lyže zabezpečí ochranu pred slnkom a vetrom i optimálnu viditeľnosť na svahu.

Zdroj: súkr.archív

Okuliare na lyžovanie – šošovky

V prvom rade sa pri výbere okuliarov na lyže sústreďte na ich šošovky. Ideálnym materiálom na výrobu skiel lyžiarskych okuliarov je polykarbonát. Polykarbonát je extrémne odolný voči nárazom. Okuliare na lyžovanie s polykarbonátovými sklami sú navyše veľmi ľahké, takže ich na očiach necítite. Vďaka dodatočnej ochrane v podobe UV filtra, filtrom proti zahmlievaniu a filtrom pre zlepšenie kontrastu sú polykarbonátové šošovky do zimných podmienok najlepšou voľbou. Rozmenené na drobné si overte tieto vlastnosti okuliarov na lyžovanie:

  • ** Ochrana pred UV žiarením** - okuliare s UV ochranou blokujú škodlivé slnečné žiarenie. Vyberte si okuliare s UV ochranou 400.
  • Optická kvalita šošoviek - kvalita šošoviek má priamy vplyv na vašu schopnosť vidieť jasne a ostro. Preverte si, či majú okuliare ochrannú fóliu proti zahmlievaniu a poškriabaniu.
  • Kontrast a viditeľnosť - farebné filtre na šošovkách môžu zlepšiť kontrast a viditeľnosť na svahu v rôznych svetelných podmienkach.

Lyžiarske okuliare - rámy

**Kvalitné rámy na lyžiarske okuliare sú kľúčovým elementom nielen pre štýlový vzhľad, ale aj pre bezpečnosť a pohodlie pri lyžovaní. **Rám okuliarov by mal dobre sadnúť na tvár a byť priľnavý, aby zabránil prieniku snehu, vlhkosti či vetra do očí. Pod rámom by sa mala nachádzať mäkká vrstva, najčastejšie vyrobená z velúru, ktorá netlačí na pokožku a dobre sa prispôsobí obrysom tváre. Priľnavosť okuliarov na tvár býva zabezpečená elastickým pásikom. Ten je možné v dĺžke regulovať podľa obvodu ochrannej prilby.

Zdroj: súkr.archív

Hlavne pre dámy je dôležitý dizajn rámov. Niektoré sú priam neviditeľné, iné majú futuristický či atypický tvar. V oblasti dizajnu si iste hravo vyberiete okuliare na lyžovanie podľa vašich preferencií.

Aj tieto detaily si všímajte

Pre lyžiarov s refrakčnými chybami zraku je veľmi dôležité, aby si overili možnosti nosenia dioptrických okuliarov pod lyžiarskymi okuliarmi. Počas dynamického pohybu sa iste zapotíte, a preto si vyberte okuliare na lyže s ventilačnými otvormi, ktoré podporia cirkuláciu vzduchu.** Kvalitné lyžiarske okuliare musia spĺňať normy pre osobné ochranné pomôcky a jednoducho sa udržiavať.**

Sponzorovaný článok