Ako si poradiť s kašľom počas zimy

Zima je proste obdobím, keď sa kašeľ vyskytuje častejšie. Veľa ráz je dôvodom návštevy lekára - tak u detí, ako aj u dospelých. Keď sa chcete vyhnúť preplneným čakárňam a nevykašľať sa na kašeľ, spoznajte základné druhy a spôsoby liečby kašľa.

Zdroj: súkr.archív

Možno vás to prekvapí, no kašeľ je obranným mechanizmom tela. Má zabezpečiť priechodnosť dýchacích ciest a odstrániť z nich všetko, čo tam nepatrí. Pre telo má teda užitočnú úlohu, i keď to tak vôbec nemusíme vnímať. Existuje niekoľko druhov kašľa. Na každý platí iný liek, ktorý si zabezpečíte vo vašej kamennej alebo internetovej lekárni.

Ako na suchý kašeľ?

Samotný kašeľ nie je chorobou, ale príznakom ochorenia. V prvých fázach ochorenia sa väčšinou vyskytne suchý kašeľ bez hlienov, takzvaný neproduktívny. Je dráždivý a môže vyvolávať až bolesť na hrudníku. Na tento druh kašľa dobre zaberajú antitusiká, teda látky potláčajúce dráždenie na kašeľ.

Váš lekárnik vám môže ponúknuť niekoľko foriem prípravkov na liečbu suchého kašľa - od sirupov, kvapiek až po tablety. Známou klasikou sú kvapky Stoptussin alebo sirup Robitussin.

Čo funguje na vlhký kašeľ?

V neskoršej fáze ochorenia môže kašeľ zmeniť podobu na vlhký kašeľ s hlienmi, nazývaný aj produktívny. Môže sa vyskytnúť pri prechladnutí, ale aj pri chrípke. Možno sa to nezdá, no jeho úlohou je podporiť odstránenie hlienu z dýchacích ciest.

Liečba vlhkého kašľa sa zameriava na podporu vykašliavania, a to vďaka liečivám expektoranciám. Vo vašej lekárni vám určite poradia vhodný druh aj formu voľne dostupných liekov na vlhký kašeľ. Jednou z možností je nápoj z granulátu Solmucol pre dospelých a tiež pre deti už od 2 rokov.

Vyskúšajte prírodu a silu byliniek

Pri liečbe kašľa môžete využiť aj liečivú silu byliniek, odlišnú pre jednotlivé druhy kašľa.

Ak práve zápasíte so suchým, dráždivým kašľom, vyberte si skorocel kopijovitý, materinu dúšku, aníz, podbeľ liečivý alebo šalviu lekársku.

Keď chcete podporiť vykašliavanie, pomôže vám pľúcnik lekársky, divozel, prvosienka jarná, ale aj podbeľ liečivý či domáci cibuľový čaj.

Okrem tradičných čajov ich vo vašej e-lekárni nájdete v tinktúrach, pastilkách alebo v sirupoch.

Zdroj: súkr.archív

Podporte liečbu kašľa (nielen) v zime

Pre efektívnu liečbu kašľa sa odporúča zvýšiť prísun vitamínu C, dodržiavať pitný režim a zaradiť do jedálnička "liečivé" polievky, ako je napríklad pórová alebo cesnaková. Úľavu vám prinesie aj inhalovanie vodnej pary (pokojne s pár kvapkami mätového či eukalyptového oleja) alebo pravidelné zvlhčovanie priestorov, kde sa pohybujete.

V zime sa naozaj neoplatí na kašeľ vykašľať. Vo vybraných prípadoch môže signalizovať vážnejšie ochorenie ako astmu či zápal priedušiek. Ak máte pochybnosti o intenzite a dĺžke trvania kašľa alebo sa pridružia ďalšie komplikácie, určite sa poraďte so svojím lekárom.