Skúsili sme „slovenské Mŕtve more“ na vlastnej koži

Hneď, ako prekročíte prah ambulancie kúpeľnej lekárky MUDr. Aliny Hrabinovej Ryashko v Slovenských liečebných kúpeľoch Smrdáky viete, že ste dobre. Po rozhovore a „stiahnutí anamnézy“ sa môže začať skúška vody s najvyššom koncentráciou sírovodíka v strednej Európe v nej zrejúceho bahna.

Zdroj: Kúpele Smrdáky

Nenápadná obec na Záhorí má unikát, ktorý sa s Mŕtvym morom neporovnáva preto, lebo to dobre znie. Podľa slov kúpeľnej lekárky bola v odbornom časopise Dermatológia pre prax publikovaná štúdia, ktorá porovnávala účinky mesačnej liečby pri Mŕtvom mori a v Smrdákoch, a Smrdáky z toho vyšli lepšie s 82 % účinnosťou oproti 76 % účinnosti pobytu pri spomínanom Mŕtvom mori.

Poddajte sa procesu

Minerálna voda v Smrdákoch obsahuje 680 mg. sírovodíka a tým sa radí medzi najkoncentrovanejšie sírne vody v strednej Európe. Pri zdroji má len 12 stupňov a vďaka tomu, že je studená, hypotonická, si zachováva také množstvo minerálov. Riedi sa pre každého pacienta individuálne podľa indikácií, kontraindikácii a na koncentráciu, ktorú predpíše lekár,“ začína vysvetľovať kúpeľná sestra Iveta Fojtlínová, ktorá v kúpeľoch Smrdáky pracuje už 30 rokov.

Po rozhovore s kúpeľnou lekárkou a kúpeľnou sestrou sa zverujeme procesu a absolvujeme bahenný zábal.

K ležadlám s igelitom a dekou nás privádza zdravotnícky pracovník. Niektoré pacientky sú prekvapené, prečo ženy ošetrujú muži, no pochopíme hneď, ako vidíme ťažkú kovovú kaďu s bahnom zohriatym na 45 ° C a zacítime jeho váhu na vlastnom tele.

Bahno sa aplikuje na lokality, ktoré určí kúpeľný lekár a účinné látky z neho sa prostredníctvom krvného obehu dostanú do celého tela. Vyživuje chrupavky, väzy, mäkké tkanivá, prekrvuje a zmierňuje zápal a bolesť,“ hovorí nám medzitým kúpeľná sestra.

V teplom zábale by sa nám podarilo zaspať, no pán nám počas dvadsiatich minút tejto príjemnej procedúry utiera pot z čiel a pýta sa, ako sa máme. Keď nás zo zábalu odbalí, nasleduje sprcha, vďaka ktorej zmyjeme zvyšky tohto zázraku z tela a smerujeme rovno do vaňového kúpeľa pripraveného na mieru.

Zdroj: Kúpele Smrdáky

Žltkavú, príjemne teplú číru vodu v nerezovej vani je výrazne cítiť sírovodíkom. Všade je čisto a vzduch je teplý, premiešaný so sírovodíkom. Kabíny s vaňami nemajú dvere a sú oddelené, no má to svoj význam. Sírovodík je intenzívny prchavý plyn a jeho vysoká koncentrácia v uzavretom priestore by mohla spôsobiť respiračné ťažkosti, preto vzduch v mužskej aj ženskej časti balneologického centra musí voľne prúdiť.

Srdce si do vane ponárať nemáme, má byť nad hladinou vody, pretože sírovodík rozširuje cievy a mohlo by dôjsť k náhlemu poklesu krvného tlaku a priama inhalácia sírovodíka nemá želaný zdravotný efekt.

Dodržiavame všetky bezpečnostné pokyny a oddávame sa 15 minútovému liečivému kúpeľu. Opreté o vankúšik sledujeme, ako voda postupne mení farbu a stáva sa mliečnou. Podľa slov kúpeľnej sestry je to reakcia vody s našim pH pokožky, čo je zaujímavé.

Žiadalo by sa nám zostať vo vani aj dlhšie, no po 15 minútach pokožka v kúpeli už len maceruje a všetky účinné látky sú tam, kde majú byť, bolo by to teda zbytočné. Máme aj ambíciu „namočiť sa až po uši“, no to taktiež neprináša želaný efekt – pamätáte si, sírovodík, srdce nad hladinou a k tomu to, čo sme sa dozvedeli – účinné látky sa do tela dostávajú a cirkulujú v krvnom obehu, preto je postarané aj o nenamočené časti tela.

Po kúpeli nám sestra sprchu neodporúča, vraví, že je dobré nechať účinné látky pôsobiť aj na povrchu pokožky do ďalšieho dňa a až tak sa umyť. Poslúchneme a s pocitom príjemnej únavy odchádzame na masáž. Pod rukami masérov dostávame poctivú a kvalitnú klasickú masáž chrbta a uzatvárame tým kúpeľnú „skúšobnú jazdu“ – alebo v skratke, jeden štandardný objem procedúr, ktoré denne absolvuje samoplatca alebo hosť na kúpeľnej liečbe preplácanej poisťovňou.

Unikátne pobyty s neuveriteľným účinkom

Kúpele Smrdáky sú jediné, ktoré sa špecializujú takmer výhradne na liečbu chronických neinfekčných kožných ochorení u detí a dospelých. Či prídete ako poistenec s poisťovňou schváleným pobytom alebo ako samoplatca, čaká vás vyšetrenie a konzultácia s kúpeľným lekárom.

Na tejto pozícii v kúpeľoch aktuálne pôsobí MUDr. Alina Hrabinova Ryashko, ktorá podrobne preskúma a zdokumentuje zdravotný stav každého pacienta a na základe osobnej, rodinnej a liekovej anamnézy a samozrejme na základe zhodnotenia stavu kožného ochorenia predpíše vhodné kúpeľné procedúry. V Smrdákoch sa podľa slov pani doktorky liečia aj ľudia s ochoreniami pohybového aparátu, medzi ktoré patrí psoriatická či reumatoidná artritída a úľavu tu nachádzajú aj pacienti s artrózami a pacienti po implantácii endoprotéz.

Zaujíma nás, či sú kúpele na liečbu kožných ochorení vhodné pre každého, alebo nie:

Kúpele neodporúčame ľuďom s infekčnými ochoreniami, internými ochoreniami v štádiu dekompenzácie, dekompenzovaným diabetikom, epileptikom – avšak, nie všetkým – tí, ktorí sú tri roky bez záchvatu môžu na základe vyjadrenia svojho ošetrujúceho neurológa pobyt absolvovať. Kontraindikované sú aj stavy po povrchových (6 týždňov) a vnútorných (3 mesiace) zápaloch žíl, abúzy bez vyjadrenia psychiatra. Kúpeľnú liečbu by nemali absolvovať ani pacienti s onkologickými ochoreniami počas recidív a liečby a kúpeľné pobyty neabsolvujú ani tehotné ženy.“

Pol roka bez príznakov. Je to možné?

Pobyt v kúpeľoch na pol až trištvrte roka zmení pacientom život – a to doslova. Tak dlho zostáva ich chronické kožné ochorenie v remisii a v niektorých prípadoch je až zázrak sledovať, v akom stave pacient prišiel a v akom z kúpeľov odchádza. V kúpeľnej liečbe síce hrajú „prvé husle“ účinné látky vo vode, bahne a režim liečebných procedúr, nemalú rolu hrá aj psychika:

Pacientom predpisujeme naše lokálne prípravky – masti, krémy, tinktúry a okrem procedúr ich učíme, ako sa správne starať o pokožku a ako ju ošetrovať. Zameriavame sa na stravovacie návyky, pátrame aj po potravinách, ktoré u konkrétnych pacientov stav zhoršujú a nastavujeme im liečbu individuálne. Pozornosť venujeme aj tomu, aby si tu ľudia oddýchli, aby sa vymanili spod účinkov každodenného stresu a veľmi dobre na nich vplýva aj to, že sú tu v komunite ľudí s podobnými ťažkosťami a môžu sa konečne uvoľniť a vzájomne si rozumejú. Obzvlášť na deti a teenagerov má blahodarný vplyv, keď vidia, že so svojim ochorením nie sú sami a nemusia sa uzatvárať pred okolitým svetom. Kúpele majú výrazne pozitívny vplyv na kvalitu života ľudí s chronickými kožnými ochoreniami,“ dodáva lekárka.

Pýtali sme sa aj na to, aké množstvo procedúr denne sa odporúča absolvovať a lekárka nám vysvetlila, že to závisí od konkrétneho problému, s ktorým pacient do kúpeľov prichádza. Pri atopickej dermatitíde (ekzém) je pokožka taká citlivá, že viac, ako 3 procedúry by boli skôr na škodu veci, keďže látky obsiahnuté vo vode a bahne by jemnú pokožku mohli pri vysokej frekvencii podráždiť.

Zdroj: Kúpele Smrdáky

Naopak, ľudia so psoriázou zvládnu aj intenzívnejšiu kúpeľnú kúru. Zaujímalo nás aj to, či majú pacienti kúpeľov Smrdáky rebríček procedúr, na ktoré sa tešia a či sú aj také, ktoré príliš v láske nemajú. Za „strašiaka“ boli označené injekcie s plynom CO2, ktoré je možné aplikovať pod kožu pri bolestivých stavoch. Vďaka svojmu protizápalovému, hojivému a prekrvujúcemu účinku vedia veľmi rýchlo zaúčinkovať proti bolesti – no ich aplikácia, ako už z podstaty injekcie vyplýva prebieha ihlou. „Tie injekcie nemám rada ani ja, ale keď ma niečo bolí, idem, pretože poznám, ako dobre a rýchlo účinkujú,“ dodáva doktorka.

Medzi procedúry, ktoré pacienti v Smrdákoch absolvujú patrí terapia vodou – tá prebieha celotelovo vo vaňových kúpeľoch alebo lokalizovane – s vyššou koncentráciou vody na miestach, kde majú pacienti lokalizované ložiská kožných ochorení, fototerapia, bahenné zábaly, švédske streky, elektroliečba, magnetoterapia, terapia UV hrebeňom na ložiská kožných ochorení vo vlasoch a mnohé ďalšie. V letných mesiacoch si pacienti doprajú aj prírodné solárium- po ošetrení kože sa doslova „opaľujú“, pretože na množstvo kožných ochorení má UV žiarenie v kontrolovaných dávkach veľmi pozitívny vplyv.

Čo môže pre svoju pokožku urobiť každý z nás?

Nedalo nám nezískať od odborníčky aj radu, ako by sa každý z nás – či už s problematickou alebo zdravou pokožkou mal o najväčší orgán svojho tela starať. Pani doktorka nám povedala to, čo pravdepodobne každý z nás vie, no nezaškodí zopakovať si to a najmä, praktizovať:

Každý by si mal nájsť prípravok, ktorý dobre toleruje a pravidelne si ním pokožku premasťovať. Pre zdravie pokožky je dôležité vyhýbať sa fajčeniu, alkoholu, pekným a zdravým vzhľadom sa odmeňuje aj tým, ktorí sa pravidelne hýbu a majú zdravý životný štýl. Dôležitý je aj pitný režim – 2 litre tekutín denne je minimum, ktoré by mal každý vypiť. Na doplnenie pitného režimu sú vhodné aj minerálne vody a v kúpeľoch Smrdáky či Piešťany môžete vyskúšať aj novú minerálnu vodu Silthera, ktorá obsahuje trojkombináciu látok s blahodarným vplyvom na pokožku – kremík, vápnik a horčík.“

Zdroj: Kúpele Smrdáky

Hovorí sa, že počuť – v tomto prípade prečítať si je fajn, no raz zažiť je predsa len niečo iné. Ak premýšľate, kde si odpočinúť, načerpať sily a spraviť niečo aj pre zdravie a krásu svojej pokožky, vyberte sa čo i len na víkend do Smrdák. Zrekonštruované izby hotela Vietoris a vynovené balneologické centrum, chutná strava a nekonečný pokoj spravia svoje.