Život s problémami močového mechúra a ako im predchádzať

Problémy s močovým mechúrom sú oveľa bežnejšie, než si možno myslíte. Tieto problémy negatívne ovplyvňujú nielen zdravie, ale aj kvalitu života. Preto je dôležité konzultovať príznaky s urológom, aby sa vylúčilo závažné ochorenie.

Zdroj: súkr.archív

Problémy s močovým mechúrom sa najčastejšie prejavujú ako močová inkontinencia (únik moču) a retencia moču (neschopnosť vyprázdniť močový mechúr). Tieto ťažkosti môžu byť spôsobené neurogénnymi príčinami, vekom, zranením alebo inými ochoreniami ovplyvňujúcimi funkciu močového mechúra.

Vylučovací systém má za úlohu produkovať a vylučovať moč, čím odstraňuje odpadové látky z tela a reguluje rovnováhu tekutín. V obličkách dochádza k filtrácii krvi a tvorbe moču, ktorý je odvádzaný močovodmi do močového mechúra.

Močový mechúr zhromažďuje moč až do momentu, kedy sa vymočíte. Zdravý močový mechúr sa vyprázdňuje každé 3-4 hodiny. Ak moč zostáva v močovom mechúre príliš dlho, môže dôjsť k infekcii, poškodeniu obličiek a ďalším komplikáciám. Zvyškový moč, ktorý zostáva v močovom mechúre, poskytuje ideálne podmienky pre množenie baktérií.

Existuje mnoho spôsobov, ako riešiť problémy s močovým mechúrom:

  • Cvičenie pánvového dna

  • Tréning močového mechúra

  • Čistá intermitentná katetrizácia

  • Použitie zberných systémov

  • Zmena životného štýlu

  • Lieky

  • Operácia

Výhody intermitentnej katetrizácie

Jedným z najúčinnejších riešení je katetrizácia močového mechúra. Katetrizácia (cievkovanie) znamená vyprázdňovanie močového mechúra pomocou katétra (cievky). Rozlišujeme medzi permanentnými (trvalými) a intermitentnými (jednorazovými) katétrami.

Čistá intermitentná katetrizácia (ČIK) je účinná metóda kontroly močového mechúra založená na pravidelnom a úplnom vyprázdňovaní močového mechúra pomocou katétra.

Intermitentné katétre na jedno použitie zostávajú v mechúre len počas vyprázdňovania. Potom sa katéter odstráni. Ľudia používajúci jednorazové katétry zvyčajne vyprázdňujú močový mechúr 5 až 6-krát denne. Táto metóda zaistí dôkladné vyprázdnenie močového mechúra, čím minimalizuje riziko infekcií močových ciest a poškodenia alebo zlyhania obličiek.

PM-32632