Kozmetika na opaľovanie a každodenná starostlivosť

Pleť je po zime často oslabená a suchá, chýba jej žiarivosť a hladkosť. Kozmetika na pokožku tváre má špecifickú úlohu – čistiť pleť, odumretú pokožku, a následne ju dôkladne vyživovať a udržiavať hydratovanú. Zabúdať by ste nemali ani na ochrannú kozmetiku s UV filtrom. Bez nej môže slnečné letné počasie, hoci krásne a energizujúce, nepriaznivo ovplyvniť stav pokožky, jej farbu a pružnosť.

Zdroj: súkr.archív

Kozmetika pre každodennú starostlivosť o pleť

V zime a skoro na jar musí pokožka znášať neustále nepriaznivé podmienky, medzi ktoré patrí predovšetkým mráz vonku a suchý vzduch v miestnostiach, kde sa kúri. To prispieva predovšetkým k suchej pokožke. Pri jarných rituáloch starostlivosti sa najväčšia pozornosť venuje jej hydratácii, a to používaním produktov ako sú výživné a revitalizačné krémy, hydratačné masky a vyhladzujúce séra.

Dôležité je, že pred aplikáciou ošetrujúcej kozmetiky na pokožku je potrebné ju vyčistiť. V opačnom prípade budú nečistoty prenikať hlbšie a hlbšie a bude čoraz ťažšie sa ich zbaviť. Ako si správne čistiť pleť? Na dennej báze sa odporúča používať prípravky ako čistiace gély s jemným zložením, ktoré sa nanášajú na pleť po odlíčení. Po vyčistení pleti sa odporúča pleť očistiť tonerom, aby sa obnovilo jej správne pH. Keď hovoríme o každodennej starostlivosti, nemôžete zabudnúť na make-up.

Letný make-up by mal byť čo najľahší a nezaťažovať pleť. Najlepšie je dopriať pleti oddych od hustých, krycích podkladových báz a vybrať si osvedčenú kozmetiku, ako sú maskary, očné linky a ľahké zmatňujúce púdre.

Výber kozmetiky podľa typu pleti

Ako si vybrať správnu kozmetiku pre váš typ pleti? V tomto prípade stojí za to venovať pozornosť zložkám a pôsobeniu. Jemná pokožka so sklonom k podráždeniu, začervenaniu a suchosti vyžaduje použitie upokojujúcich krémov. Medzi ich najžiadanejšie zložky patria najmä pantenol, alantoín a aloe. Ochrana pred slnkom je veľmi dôležitá aj pre jemnú pokožku.

Opaľovací krém a kozmetika po opaľovaní sa hodí nielen na slnečnú pláž. Dokonca aj pri každodenných prechádzkach môžu UV lúče oslabiť kolagénové vlákna pokožky, znížiť jej elasticitu a spôsobiť zmenu farby.

Zároveň nesmieme zabúdať na tepelnú pohodu celého tela. Dlhodobé vystavenie slnku môže mať za následok úpal, preto sa oplatí občas vyhľadať tieň a schladiť sa. S tým môžu pomôcť ventilátory alebo klimatizácia.

Klimatizácia môže mať negatívny vplyv aj na našu pokožku. Suchá a šupinatá pleť potrebuje predovšetkým solídnu hydratáciu. Hydratačných zložiek je veľa a najúčinnejšia kozmetika je taká, ktorá zanecháva na pokožke ochrannú vrstvu. Jeho účelom je chrániť pokožku pred stratou vody.

Akú kozmetiku používať na mastnú pleť, s nedokonalosťami a aknóznou pleťou? V lete sa odporúča vyhýbať sa vysušujúcim prípravkom – namiesto nich je lepšie používať normalizujúcu kozmetiku, ktorá reguluje fungovanie mazových žliaz a pleť mierne zmatní.

Exfoliácia pokožky tváre

Len čistenie pokožky tváre nie je všetko. Po chladných mesiacoch potrebuje aj mdlá pleť píling, aby sa odstránili všetky odumreté kožné bunky. Je však potrebné pripomenúť, že teploty vonku v zimnom a jarnom období mohli pokožku oslabiť, a preto nemusia byť hrubozrnné mechanické peelingy tou najlepšou voľbou. Pri príliš častom používaní alebo silnom vtieraní môžu pokožku podráždiť a navyše ju vysušiť. Namiesto toho sa na jar odporúča používať enzymatické peelingy.

Enzymatický peeling nemá vo svojej konzistencii žiadne hrudky. Namiesto zotierania odumretej kože ju zmäkčuje a enzýmy, ktoré obsahuje, pokožku vyhladzujú. To všetko bez podráždenia a nepríjemného pocitu pnutia na pokožke tváre po čistení.