Skolioza

Príspevok v téme: Skolioza
amixel

Ahojte..mam 18° skoliozu..viete mi poradit niake cviky ci sporty ktore by som mala robit??..alebo zdrave jedla ci hocico co by mi mohlo pomoct..viem ze mam cvicit to je klasika ae este nieco..tiez by som cchela vediet ci mi neublizi ked raz za cas pojdemlyzovat ci snowboardovat..len raz-dva krat by som chclea ist ae sa bojiim ze sa mi to este zhorsi :(..dakujem za rady

RNG

Gravitacia sposobuje tlak na chrbticu a ta, ked sa zacne krivit, tak sa to casom zhorsuje.
Proti gravitacii treba opak, natahovanie, trakciu, ktora ked je dostatocne dlho prevadzana moze uplne vyrovnat chrbticu
Najlepsia trakcia je v noci, pocas spanku, ta je dlhodoba, lebo na natiahnutie sliach, ktore drzia stavce treba dlhy cas, tak ako trva dlhy cas to postupne krivenie sa.
Zariadenie na natahovanie najdete na internete (google.com) pod slovom traction a zacinaju od jednoduchej kladky, goliera a vrecka na vodu(zavazie) az po komplexne velmi drahe trakcne medicke stoly.

Toto nie je nic noveho, v stredoveku uz spominali pripady ludi natahovanych na skripci, co stratili hrb a narovnali sa.

jankaaaaaaaa

operaciou sa riesi len skolioza nad 45°, do tych 45stupnov je potrebne nosit korzet a cvicit, cvicit, cvicit, civcit.. samozrejme ze ak ma clovek po 19tom roku uz vela nezmoze, ale cvicit netreba prestat

pacient10

Chiropraktik, aha tak skolioza je liecitelna ? Ze som o tom nic nenasiel. Existuju cviky to nepopieram. Pod slovom liecitelna rozumiem ze sa vylieci a dalej to nie je problem. To tu neplati jedine mozno operacia a na to by som na Slovensku nevsadil.

pacient10

Ahojte chcem sa s Vami podelit s mojimi skusenostami a varovat Vas pred babrakmi doktorami, trpim skoliozov prinajmensom 15 stupna v hornej casti chrbtice, viem ze to nie je az taky zavazny stupen, ale zabranilo mi to pracovat v mojej vysnivanej oblasti. Najsmiesnejsie je na tom to, ze mi bola tato choroba zistena armadnym doktorom v 22. roku mojho zivota, ked som chcel vstupit do profesionalenj armady, kedze pochadzam z rodiny s armadnou tradiciou. V sucastnosti mam 24 rokov a musel som kvoli bolestiam chrbtice ukoncit moje doterajsie zamestnanie, pretoze mi ta manualna praca sposobovala zhorsovanie zdrav. stavu. Ako dieta som pravidelne chodieval na prehliadky obvodnemu lekarovi a kvoli spomalenemu rastu ma v 13 rokoch poslal na diabetologicku a endokrinologicku ambulanciu v Nitre, kde po vsetkych moznych vysetreniach mi bolo povedane ze som zdravy ako ryba. Tuto ambulanciu som pravidelne navstevoval do 18. roku zivota, pocas tychto rokov ma pravidelne vazili, merali a samozrejme kontrolovali aj vyvin chrbtice, moj vzrast sa odvyjal celkom normalne a v sucastnosti mam priemernu vysku cloveka ako moji rodicia. Pocas vsetkych tychto rokov mi nebola zistena ziadna skolioza ani ina choroba a tak ma zaskocilo ked mi v 22 rokoch zistia skoliozu. Ked som si prechadzal fotky z detstva narazil som na fotku v 5-6 rokoch kedy stojim na rovnom povrchu s chodidlami rovnobezne pri sebe a spozoroval som nerovnost pliec, tu istu nerovnost aku vidim teraz v zrkadle a pre ktoru nemozem pokracovat v rodinnej tradicii a plnit moje vysnivane povolanie. Pri spominanych vysetrenia to lekar ocividne zbabral a pokazil mi zivot, kedze sa proti tejto chorobe dalo pocas detstva bojovat. Ked som cital papiere tychto vysetreni, docital som sa ze som bol na tuto ambulanciu odporuceny kvoli spomalenemu rastu a zlemu prospechu v skole, bolo to tam napisane ako keby som bol psychicky zaostali a pritom som bol pocas zakladnej a neskor strednej skoly vnikajuci ziak a pocas zakl. skoly som nemal horsiu znamku na vysvedcenie ako 2. Ak by Vas to zaujimalo nemali by ste mat problem prostrednictvom internetu si zistit kto bol spominanym lekarom a pripadne sa vyvarovat podobnej skusenosti.

marry322

Ja mám tiež skoliózu(52° v drieku a 47° v hrudníkovej oblasti) a chodím normálne lyžovať. Vraj pohybujeme panvou tak je to dobre. :)

Chiropraktik

Dovolim si ako chiropraktik na základe vlastnej praxe nieco k tejto teme poznamenat.
1) Skolioza JE LIECITELNA -je niekolko therapii na chrbticu a su velmi ucinne
2) Sportovanim si urcite stav nezhorsis
3) Na youtube.com je mnozstvo videi na Pilates-ove cvicenia

Rad odpoviem na dalsie otazky aj mailom. Pekny den.

mary-anne

ja mam tiez skoliozu, pred par rokmi to bolo okolo 24st. najhorsie je,ze to zanedbavam. davno som nebola u doktora na kontrolu... :((
ale vyliecit sa to uz uplne neda, ze?

jajkafr

amixel
spí tak ako ti je najlepšie ja som čítala aj to, že na chrbticu je najlepšie spať na bruchu kúpiť si dobrý matrac najlepšie je spať na nízkom vankúši alebo na tých špeciálnych vankúšoch a vraj čím tvrdší matrac tým lepší no neviem čo je na tom pravda :)

[zruseny12]

...tiez mam esovitu skoliozu...cvicim,ako tu pisu ostatni,ak prestanem hned ma bolli cely chrbat,ale ak cvicim pravidelne je to ok...takze cvicenie je velmi dolezite...