antidepresiva

Príspevok v téme: antidepresiva
halo454

dobry den. pred sekundou som si precital jednu diskusiu na tomto fore na temu ktore antidepresiva su menej skodlive alebo tak nejako a tam sa spominalo priberanie. moja priatelka berie uz takmer rok akesi antidepresivum. predpisal jej ho neurolog, u ktoreho bola na vysetreni, pretoze ju stale bolela a tocila sa jej hlava, niekedy ani chodit nemohla. chodila po vysetreniach, na CTcko a vsetko mozne, neurolog jej spravil vselijake vysetrenia mozgu ale nezistil nic. tak jej vraj dal pisomne nejaky test, po ktorom ani neviem co zistil (sama mi nevedela povedat ci jej zistil ze je neuroticka alebo ze ma depresiu) ale faktom je ze jej predpisal antidepresivum (tusim velaxin ci ako sa vola, ale nie som si isty). Priatelka ani nie je presne informovana o diagnoze (resp. mozno je, len mi to nechce povedat, ja hovorim len to co mi povedala), jednoducho jej doktor povedal ze to ma brat dokym jej on nepovie. priatelka tvrdi, ze neciti depresiu (opat raz hovorim to, co ona hovori mne, mozno citi, ale mi to nepovie). este pre uplnost dodam, ze za tym doktorom bola len po znamosti, a viem ze nebol nejak nadseny ze ju ma vysetrovat. cize po prve by ma zaujmalo ak ma niekto skusenosti, ze co vsetko musi doktor urobit aby predpisal antidepresiva, ako zistuje ze ich clovek potrebuje, ako sa vlastne depresia zistuje. a ci aj neuroticke poruchy sa mozu liecit antidepresivami. naozaj sa len pytam, nechcem sa hrat na mudreho. totiz sam viem, ze moja holka mala so sebou problemy a je to dost neuroticka a vybusna povaha, ale depresiu na nej nie je vidiet, a sama hovori ze sa citi dobre. druha vec co by ma zaujimala: cital som si nepriaznive ucinky lieku, ale priberanie tam nebolo spomenute. pytam sa preto, lebo sama mi povedala a aj to vidim, ze dost pribrala za posledny rok, a vidim ako ju to velmi trapi, pretoze ona si mysli, ze je to kvoli nej. ja som sa kvoli tomu trapil s nou, ale ked teraz som si precital tu diskusiu, tak by ma zaujimalo, ci jej priberanie moze byt aj tymi antidepresivami, co berie.
Na zaver uz len osobnu skusenost: moj subjektivny pocit je, ze tie lieky jej viac skodia ako pomahaju. ja neviem ako sa bezne prejavuje clovek ktory berie antidepresiva, a mozno v skutocnosti je to dobre, ale fakt je, ze odvtedy ma holka velke vykyvy v spravani. niekedy ma doslova tzv. prepinaky, ked jeden den som ten najlepsi na svete, a na druhy den ma pomaly div nezabije za to aky som zly, a potom hovori ze zivot je na nic a ze sa zabije a to bezdovodne. a pokial spravne vidim, jej neurotickost a vybusnost sa od zaciatku liecby este zhorsila. ja potom neviem ako jej mam pomoct, pretoze stale ju jemne pobadam k tomu, aby mi hovorila ak naozaj sa kvoli niecomu trapi, ak ja ju niecim trapim, ak naozaj citi ze ma depresie, alebo sa jej nieco na zivote nepaci. ale ona hovori ze je vsetko v poriadku.ja sa snazim byt trpezlivy, chapat ju a odpustat jej, ale niekedy ma uz tie zmeny nalad vycerpavaju....budem vam vdacny za vsetky odpoveden na vyssie v texte napisane otazky.

isabela1

Ahojte. Ja sa momentálne liečim AD .a môžem povedať že som dlho váhala isť k PSCH. V prvom rade som si nechcela priznať že mi niečo je a ešte je to tu na Slov. také tabu ,lebo každý koho sa to dotkne tak ma strach z ohovárania, pocit že sa inak na vás dívajú a každý len posudzuje , všetci radi preberajú toho druhého. To všetko sú len nahromadené starosti a trápenia ,niekomu sa to prejavuje vysokým tlakom ,niekto extrémne priberá rieši to jedlom alebo naopak a niekoho bolí chrbtica, potláča bolesti liekmi , pretože treba byť zamestnaný ,bojíme sa o prácu a ak nejakú prácu vôbec máme ,tak sa chceme v nej aj udržať ,mame samozrejme aj " dobrých " kolegov čo nám podrážajú nohy a potom sa to už len na vás vezie a jedného rana zistite že vám drblo .A potom sa aj čudujeme že mladý ľudia umierajú alebo že každý. tretí má rakovinu ,všetko je to len o strese a aj jazvi z detstva na tom majú svoju váhu . Liečim sa štyri mesiace a je mi fajn.tak hore hlavu a držím Vám všetkým palce a pokoj v duši. Iza

Zuzka..

Halo, prepac, az teraz sa Ti vyjadrim plnsie.

Pocula som, ze niektore antidepresiva sposobuju samotnu depresiu a otupenost, plus mnoho vedlajsich ucinkov. Ide o farmaceuticky biznis, nie o cloveka.

Ak chces priatelke pomoct, pohladaj viacej inf. o antidepresivach na nete, pripadne na youtube je jedno akebo viacej videi o nich. Su dost vystizne, ale zbytocne dali hudbu a efekty, aby ovlyvnili emocie cloveka, ale vnutro videi je spravne. Urcite sa nepytaj inf. nejakych lekarov, dokonca nedaj na takych, kt. Ti budu sympaticki.

Mozes priatelke nejakym sposobom podsunut spravne informacie o antidepresivach.

Niektori ludia mozu dlhodobo trpiet bolestami hlavy a nevedia preco. Poznam cloveka, ktoremu chvilkovo pomoze horuci caj, horuca kava. Jednej mojej byvalej kolegyni pomahlai tabletky, ale to tabletky PROTI BOLESTI HLAVY, resp. migrene.

Trochu mozu pomoct aj cviky nankrcnu chrbticu.

(Halo si už asi prispevok citat nebude, ale pre tych, kt. by mozno pomohol ).

Zuzka..

Antidepresíva, počula som o nich veľa negatívneho.

Radšej by som brala šport, čajiky, cvičenie, prechádzku, rodinu, priateľa, priateľov. Možno nejaké antistresové tabletky na čistejšej báze.

Naozaj by som sa radšej bála antidepresív.

clupka

Na tuto otazku ci brat alebo nebrat antidepresiva mal by povedal psychiater ,nie neurolog ja si myslim ze ak vasa priatelka ma nejake problemy tak by mala navstivit psychiatra ten jej urci ake lieky by mala brat a ktore jej pomozu ,nie je nutne brat nieco co mi skodi treba sa poradit s odbornikom ja uz niekolko rokov navstevujem psychiatra a az kym sme nenasli ten spravny liek tak som vyskusala troje ,teraz beriem ten spravny a citim sa ok , ale ak je tvoja priatelka na liekoch od neurologa ani jej nemusi pomoct a aj moze priberat ja som prve mesiace sice tiez pribrala ale teraz som na svojej vahe takze drzim palce nech sa obrati dievca na odbornika a uvidi co a ako ...

tak

Vies, ja som mala obdobie, kedy som zobrala liekov, ako za cely moj zivot nie a to som proti nim, teda pre mna su lieky jedy, ... to je vec nazoru, ak si Tvoja priatelka mysli, ze jej tie lieky pomahaju a robia jej dobre tak ju v tom nechaj, ale ak nie, ... panic por a soicial fob a podobne veci depres su moderne choroby, ktore su podla mna liecitelne aj inymi sposobmi, tiez som mala odbobie, kedy som hladala psych pomoc a ten doktor obycajny idiot, mne pomohla hudba tanec zmena totalna a joga, ...