Velky cierny lietajuci hmyz

LenkaLenlienka

Ja si myslím, že to mohol byť čierny sršeň (nie azijský, ale náš pôvodný druh). Treba si všímať aj veľkosť krídel. Dnes som takého prvýkrát videla, mal najmenej 5cm, bzučal ako obyčajný sršeň, ale hlasnejšie. Mal telo celé čierne, malé blanité krídla sa na slnku zdali tmavé do čierna s odleskom trochu do modra, boli však priehľadné. Stavba tela 100% ako sršeň, nie ako motýľ. Údajne je tento sršeň u nás veľmi vzácny, lebo chem. postreky ho takmer zlikvidovali. A hoci mám rešpekt pred sršňami, pri tomto som sa zastavila a pozorovala ho zo vzdialenosti pol metra. Škoda, že som nemala foťák pri sebe.

system

dlhozobka je skor cesky nazov, inac sa tomu vravi lisaj marinkovy a je to hmm ako by som to spravne nazval, nieco ako nocny motyl ktory liera cez den :P Oblubeny namet pre makro fotografov, sfotit ho je umenie :P

lost

Tibicen plebejus ci aj cicada sa tomu tusim hovori :) napr v spanielsku.. coskoro mozno aj u nas :D pri takomto oteplovani :P

nicolette

my mávame zas v byte z času na čas taký čierny hmyz, lieta a aj lozí, zdržiava sa na stene, zemi a pri zdrojoch svetla, a mám pocit, že to aj štípe a vydáva to občas zvuky ako bzučanie a dostáva sa to do bytu z vonku, väčšinou, keď máme otvorené okno alebo balkon... nie je to nejako extra veľké... nie, nie je to hádanka, ale ja skutočne naozaj neviem, o akú háveď by sa mohlo jednať :D poraďte, čo to môže sakra byť??! :)

3nttt

ta (pravdepodobne) dlhozobka nam uz vyse 5 rokov opeluje kvetiny na balkone :) je to nas sukromny kolibrik :) aspon ze uz viem ako sa vola :)

Elektron

Uz asi pred tyzdnom som zpozoroval ze sa k nam do poukladaneho dreva volaco ide zahniezdit. Potom som si vsimol ze z jednej metrovice je doslova "odhryzene" a pod nou je kopka pilin a ked som videl ten hmyz, myslel som, ze to je volaky cierny srsen alebo co. Velmi som sa toho bal. Podla fotiek je to jednoznacne drevar fialovy. Mna by len zaujimalo ze ci je nejak nebezpecny alebo nie.