Mať za muža ´Kňaza

Samuelaa

poznám asi všetkých:) výhody: máš strechu nad hlavou.
nevýhody: Ak je muž šikovný, si doma stále sama:) A tá strecha nad hlavou je len dovtedy kým máš muža. Neustále sa sťahujete. Minimálne každých 10 rokov.
A hej, treba si to dobre rozmyslieť, nie je to že ak ho miluješ, také nerieš. Môžeš milovať, ale nevedieť do čoho ideš.
Ešte k výhodám: Ak si veriaca a chceš žiť takýto život, viesť takto deti, tak je super že máš kňaza doma. Taký človek sa aj viac snaží kvôli sebe samému byť lepším. Ak si spoločenská, budeš neustále s ľuďmi a spoznáš veľa ľudí a veľa priateľov. Kňazské rodiny sa často stretávajú a podporujú.

Lills

Poznam taku rodinu velmi osobne a ma to viac nevyhod ako vyhod podla mna.
Ja by som takto zit nechcela v ziadnom pripade. Takze zhrniem ako to vidim ja.

Nevyhody
1, stahovanie - z miesta na miesto, nikde nevies kedy a kam vas poslu a ako dlho tam budete, mozes sa ocitnut v meste aj v uplnom zapadakove a byt tam rok alebo aj desat. Este horsie to je s detmi, ustavicne menit skolu, prostredie, kamaratov, vsetko. Je to kocovny zivot.

2, ohovaracky - hlavne ak ste v dedine, tak knazska rodina bude pod drobnohladom, budu na teba pozerat ako chodis oblecena, ako sa spravas, rovnako aj vase deti a ludia si vzdy najdu nieco co sa im nebude pacit.

3, 24/7 - knaz je v sluzbe 24 hodin denne, to nie je len o tom, ze odsluzi liturgiu a ma pokoj. Hocikedy vam niekto moze zaklopat na faru, ze sa chce vyspovedat, porozpravat, riesit problem, utekat k umierajucemu atd. pripadne si starsie babky chodia na faru len tak pokecat. Ked chcete niekam odcestovat, tak knaz musi hladat nahradu kto ho zastupi, pripadne aj on obcas vypomaha kolegom so zastupovanim. Ak ste v mensej dedine, tak casto ma na starosti nie len jednu, ale aj 5 dedin dokopy a musi medzi nimi pendlovat. Neustale sa o nieho musis delit s veriacimi. Je napoly ich a napoly tvoj.

4, deti - vzdy na nich kazdy bude pozerat ako na "fararske", ci uz v skole alebo aj medzi kamaratmi a deti vedia byt fakt krute a vysmievat sa za hocico.

5, peniaze - plat knaza nie je bohvieco a ak ma navyse aj rodinu tak to da zabrat uzivit ju

6, byvanie - mozete byvat v peknej novej fare, ale aj v polorozpadnotej a ked si ju konecne opravite, tak vas poslu prec a mozete zacat odznova. A to ani nehovorim, ze vsade vo fanosti treba nieco robit, bud opravit strechu na kostole, alebo vymalovat, dokonca rovno postavit novy, urobit plot, vymenit okna na fare...vzdy sa najde nieco.

7, mladez - tu ma knaz väcsinou na starosti, takze pripravy na prijimanie, stretka, nacvicovanie piesni, vylety, obnovy a podobne aktivity pre mladych - väcisnou to ma na starosti jeho zena

Vyhody
1, vypomahanie - ludia na dedine zvyknu na faru kadeco nosit: vajicka, mlieko, v lete ovocie a zeleninu, jablka, paradajky, uhorky, slivky, vzdy nieco a k tomu za svadieb a krstin kolace, torty, vino a podobne.

2, kontakty - kazdy ta pozna aka fararovu zenu, takze na dedine pred tebou maju respekt (veriaci ludia), pomozu, lahsie vybavis veci v skole, skole atd. Takisto knaz pozna vela ludi, dokaze hocico zohnat lacnejsie, rychlejsie vybavit atd.

To je asi vsetko co mi momentalne napada :D

magduška

ak niekoho milujem, tak milujem a nie je či riešiť. je tvoja láska skutočná? nehľadáš len svoje vlastné dobro a na toho druhého nemyslíš? stať sa kňazom a napniť toto poslanie nie je ľahká cesta. dobre si zváž svoj postoj k tomuto človeku. si pre neho do budúcnosti veľkou oporou, pilierom, o ktorý sa môže oprieť v dobrých i zlých časoch. budeš sledovaná širokou verejnosťou, kontrolovaná mnohými pármi očí a teba zaujíma výhoda bývania v manželstve s kňazom? neublíž hlavne sama sebe, zváž si svoju životnú cestu. želám veľa šťastia, radosti a lásky. pa

ojka

zvedavááá, ak si si ho už "vyhliadla" a máš ho rada, tak tieto otázky mi prídu také, že nie na mieste.... ked sa ľudia berú, sľubujú si " v dobrom, i v zlom".... takže asi tak, vyhody-nevyhody,bokom, či? (:

irma555

Ano, poznam. Bytove vyhody to urcite nema. Mnoho domov, kde byvaju su stare a pomaly na spadnutie.

Dost od veci otazka mi to pride. Tak si predsa za muza vezmem cloveka preto, ze ho milujem, a nie preto, ze budem mat vdaka nemu nejake vyhody.

ojka

osobne nepoznám, ale čo sa týka toho spomenutého bývania, tak to má vyhody i nevyhody predsa... kedže s premiesťňovaním kňazov do iných farností sa spolu s ním sťahuje i jeho žena i deti,... tie to môžu vnímať všeliak,... ktovie