Po 9 rokoch.

Príspevok v téme: Po 9 rokoch.
Nykita

Začnem tým, že mám 15 rokov. Môj otec s nami prestal žiť keď som mala 6 rokov, presťahoval sa od nás 260km, ale stále som s ním bola v kontakte a aj som. Otec má priateľku a mama manžela s ktorým aj žijem. Po celých 9 rokov som si vôbec nepripúšťala, že rodičia sú rozvedený, nikdy som nad tým nejak nepremýšľala, nikdy ma to nejak nebolelo. Avšak asi pred 3ma dňami hovoril jeden učiteľ škole, koľko rodičov je teraz rozvedených a ako to na deti zle pôsobí, ale že niektoré deti to berú normálne, ale že aj tak, proste to nieje ono, keď rodina nieje kompletná. A to ma strašne zasiahlo, celé 3 dni ma to strašne bolí a dosť som si aj poplakala. :( Nechápem prečo ma to po 9 rokoch tak zasiahlo, dala by som všetko za to aby som mohla mať kompletnú rodinu. :´( Nedokážem o tom ani rozprávať. :( Čo mám robiť? :( Ako sa mám k tomu teraz postaviť? Neviem či to dokážem brať ako pred tým. :(

isabella

janab, pesimisticky nahlad na svet ale nikomu nepomaha, treba stale verit, ze cosi lepsie pride a su aj stastne manzelstva, mozno ich v tejto dobe nie je tak vela (uprimne ked sa pozeram okolo seba ako sa ludia spravaju ani sa necudujem), ale netreba stracat nadej...

janab

Isabella:

ja som bola raz vydatá a po 20 r.nefunkčného manželstva som sa konečne rozviedla a dnes len ľutujem, že som to neurobila oveľa skôr.
..takže niet divu, že už žiadne manželstvo, ale hovorí sa "never say never"...

isabella

hmmm a manzelstvo si nechcela len kvoli tomu, ze s pripadnym rozvodom/rozchodom by bol vacsi problem? lebo inak v tom rozdiel ani nevidim...

janab

Ano, za socíku bola ustanovizen druh-družka, boli to partneri vedení na úrade (Miestny úrad) a fungovali vlastne ako manželia - mali povinnosti a práva ako manželia (aby mohli mať prístup k účtom obaja, aby mohli dostávať v nemocnici info o zdrav.stave partnera, aby mali navzájom voči se´be vyživovacie povinnosti , aby mohli dediť zo zákona a pod.). Nešlo o manželku, ale úradne o družku, či druha..
Ak sa chceli rozísť, tak stačilo ísť na úrad a status druh-družka zrušiť. Nemuselo sa to riešiť súdmi.

..vlastne o to sa pokúšajú dlhšie aj ináč orientovaní ľudia, aby mali úradne potvrdený zväzok dvoch ľudí, aby mali svoje práva a povinnosti voči sebe..

janab

no ved to je bežný výraz pre spolužitie muža a ženy bez papiera..proste je to slangový výraz "na divoko", alebo moja suseda ešte povie, že "na psí knížku"..

..nechcela som vôbec útočiť na učiteľa,ktorý to myslel určite dobre a výchovne a už vôbec som sa asi nešťastne vyjadrila na hodinu náboženstva..ma to napadlo, že asi tam sa hovorí o sviatosti manželstva a potrebe rodiny..

nemám nič proti manželstvám, sú fajn, nič lepšie spoločnosť nevymyslela, žiadnu inú inštitúciu, a ak manželstvo ľudom vyjde, tak sú šťastní celý život..

Čo sa mna týka, tak mám rada istotu a poriadok v živote, takže život "na psí knížku" není nic pro mně...

Ak som urazila tvoje presvedčenie, resp. náboženské cítenie, tak sa ospravedlnujem. som z tých ľudí, čo si chybu priznajú..

Bye.

isabella

janab, prepac, viem, ze je to off topic, ale v nasej legislative existuje nieco ako pojem druh-druzka z uradneho hladiska? lebo neviem ci som ta v tom dobre pochopila a myslela som si, ze "papier" na partnerstvo maju len manzelia a vsetko ostatne nie je nijak a nikde vedene, teda je "nadivoko"
a k teme, Nykita, ak ta to doteraz netazilo, tak ta to nema preco tazit ani teraz, problem o detoch z rozvedenych rodin prameni skor z takych situacii kedy dieta zije len s jednym z rodicov a toho druheho mu nema kto a ani ako nahradit, vtedy su statisticky dokazane nejake odchylky u tychto deti, ja to rozvadzat dalej nepojdem lebo sa o to nejak do hlbky nezaujimam, ale poviem ti, ze teba sa to zrejme vobec netyka, kedze v kompletnej rodine zijes, aj ked mamin manzel nie je tvoj biologicky otec... ja napriklad mam tiez rozvedenych rodicov, ale vychovali ma stari rodicia (v podstate, aj ked som zila aj s mamou), teda sa tiez citim, ze som bola vychovana v "kompletnej" rodine, aj ked to bolo starymi rodicmi, tak to dalej neries, povznes sa nad to a bud rada, ze sa o teba zaujima aj tvoj skutocny otec ;-)

janab

..a zdá sa mi to trochu nefér voči dievčaťu, ktoré tu má svoj príspevok a dve úplne neznáme baby si tu vymienajú názory...