zložitá diagnoza..čo robiť?

Príspevok v téme: zložitá diagnoza..čo robiť?
Suzannitta

Zdravim
mam 18 rokov a necelý rok mám cystu na vaječníku, momentálne s rozmermi asi 6x5cm užívala som najprv Aescin na vysušenie cysty, B vitamíny v tabletách aj injekciách, bezúspešne. potom mi na to gynekologička poradila antikoncepci, užívala som Minervu asi 3-4mesiace , tiež bezvýsledne,tak som ju prestala užívať a zase začala s Aescinom, po poslednom sonografickom vyšetrení pred týždňom mi predpísala zase Minervu ktorú som avšak zatiaľ nemohla začať užívať pretože sa s ňou začína 1.deň menzesu a ten mi už 2týždne mešká, ked som to vravela lekárke povedala len že : "pri cyste sa to tak môže zablokovať a neprísť"...tá odpoved mi prišla trochu neprofesionálna...neviem čo si mám myslieť mám aj trochu strach..tehotná niesom určite ale že menzes nechodí ma trochu desí..počas užívania antikoncepcie bol presný ako hodinky ...teraz ani malé špinenie, iba na asi 4dni som spozorovala nepáchnuci hustý bielopriehľadný výtok...
čo to všetko môže znamenať?

jaLENja

Ja som mala endometriálne cysty, respektíve čokoládové... Pri prvej envedeli aká presne je a injekcie thiamínu to ešte zhoršili a to som musela ísť okamžite na laparoskopiu. pri druhej bolo jasné aké sú to cysty a už pri veľkosti 3,5 cm museli ísť von, lebo hrozilo, že presknú a budem krvácať do brucha. Navyše, už boli ložišká aj inde, takže ďalší problém, potom nasledovala liečba, keďže som chcela otehotnieť, dva cykly po 6 mesiacov injekcie ZOLADEX a potom sa nám konečne podarilo otehotnieť :) Ak je to čokoládová cysta, neviem prečo ťa stále liečia B-éčkovými injekciami, zmeň lekárku a potom uvidíš... Ja som kvôli tejto diagnoze nemila lekárku dva krát, s tretím doktoorm som spokojná, lebo narozdiel od tých ostatných nie je pesimistický, čo sa týka tejto diagnózy a nevzdáva sa, nehovorí, že nevie, čo s tým, alebo že sa s tým nič nedá robiť. ... Držím palce.

jajkafr

po operácii je dobre nenamáhať sa rok, aby nevznikol pruh...
Suzannita
čo sa týka telesnej ak to bude fyzicky dosť náročné radšej to odlož, ale keď sa to tá celkom zvládnuť tak si daj ten predmet v ďalšom semestri... nie je dobré prekladať si skúšky pretože potom sa ti to riadne nakopí a máš problém stíhať všetko... najlepšie je spraviť všetky skúšky čím skôr v nižších ročníkoch pretože v poslednom ročníku budeš mať čo robiť s bakalárkou a štátnicami a nie to ešte s prenesenými skúškami... sama si nemohla vedieť čo je to vôbec čokoládová cysta keď ti o tom nikto nič nepovedal. Niektoré ženy s tým žijú aj roky bez toho, aby o tom vedeli... určite to treba riešiť, ale chápem ťa aj ako študentku. Kľudne dokonč semester a v lete keď budeš mať voľno sa dohodni s lekárkou na operácii. Držím palčeky.

macka26

cystu treba vybrat. nenamahaj sa aby nepraskla... aj ked neviem ci cokoladove praskaju. dohodni si laparku. to je otazka troch dni... prides, na druhy den ta operuju, na dalsi ides domov. telo potrebuje tak par dni aby sa pozviechalo z narkozy.... kym vyberu stichy budes ok. to je 10 dni, pocas nich si schopna ist do skoly... len sa nesmies namahat a natahovat .. a to aj niekolko mesiacov potom, ale zalezi od toho ako to budes znasat.

Suzannitta

dakujem za informácie aj ked pravdupovediac som teraz poriadne vydesená ale čo už....dosť ma mrzí že som na tú laparoskopiu nešla toto leto ked som mala prakticky 4mesiace prázdniny po maturite a prijímačkách...ale tak čo už...nevedela som čo pojem čokoládová cysta obnáša a že je to také nebezpečné narozdiel od vodnatej...teraz nemám čas na vlastné zdravie, blbá pri tomto tak nepodstatná škola mi v tom bráni...vzhľadom na to sa chcem spýtať či by podľa vás mohla ublížiť fyzická námaha typu fitness-bicykel alebo tak...premýšľam či si dať telesnú v dalšom semestri..splniť ju musím ale nemusí to byť teraz a neviem lebo po týchto vašich odpovediach som poriadne vystrašená...v minulom semestri som natrafila nechtiac na dosť fyzicky náročný predmet a pri naťahovaní som mala pocit že ma tá cysta pobolieva...nechcem to teda teraz ešte zhoršovať..

cysta

Suzannitta-menzes ti meska kvoli tej cyste.Ja som tiez tak pred par rokmi CAKALA,ze cysta sama zmizne,az sa mi stalo,ze mi po dva mesiace neprisiel menzes a na treti mesiac som zacala rano silno krvacat a vecer som uz bola v narkoze na zenskom oddeleni,kde ma museli vycistit :(
No a teraz pred vianocami mi zistili myomy a cysty,tak som sla radsej dobrovolne na operaciu a uz to mam za sebou.

jajkafr

Suzanitta
ak je tá cysta "čokoládová" tak ju treba vybrať operačne lebo ak praskne si ohrozená na živote... a určite neber antiku tá ti to bude ešte zhoršovať... mamka mala s tým tiež problémy lekárka ju dopovala antikou a mamka skončila tak, že v 35-tke jej museli vybrať obe vaječníky a umelo jej vyvolali menopauzu. Suzanitta, tiež som študentkou VŠ, viem aké to je ťažké keď chceš študovať a tlačia na teba, že nesmieš vynechať ani jednu prednášku a robia prezenčky, ale zdravie je prednejšie... ak chceš vydrž ešte do leta a v lete sa daj operovať budeš mať prázdniny... dnes operujú prevažne laparoskopicky takže PN bude max. 3 týždne takže stihneš aj brigádu :)

macka26

ja by som sa na tvojom mieste nechala operovat.. do buducna to moze narobit ovela horsie.. myslim cakat ci zmizne sama si cakala dost a nic.. tak by som ju dala von

RNG

Cysty su utvary nefunkcne, viacmenej smetne kose v tele. Odstrani ich silna zmes enzymov
Pomaha pri tom znizit estrogen a na to je I3C=indonal alebo DIM, obe su vytazky z kapustovin. Oba zaroven znizuju pravdepodobnost zmeny nefunkcneho tkaniva na bujnejuce=rakovinne.
Extra jod pomaha tvorit vlastne telesne enzymi.

Suzannitta

muc: no tá moja cysta je čokoládová, lekárka mi povedala že mám dve možnosti: bud čakať alebo operovať...ale mama je proti operácii, povedala mi že ked ona mohla s cystou žiť 6rokov vydržím aj ja a možno to časom vymizne...mám ale obavu že nie...momentálne je po hysterektomii a ten vaječník s cystou už tiež má preč...
brala som už aj Pyridoxin aj Thiamin,v tabletách, injekcie Milgamma, Indonal poznám od mamy a je to pre mňa pridrahé
mám proste obavy lebo ked som sa o cyste dozvedela začiatkom tohto roka, mala som menzes naopak pričasto - každých 15,16dní a teraz nič a na tú operáciu ani nemám čas pretože som už na vysokej, až v CZ a domov kvôli vzdialenosti chodím raz za mesiac..