POZOR! Medvedí cesnak má podobné listy ako konvalinka a jedovatá jesienka! Ako zbierať medvedí cesnak a čo robiť v prípade otravy?

Odborníci z Národného toxikologického informačného centra (NTIC) upozorňujú, že pri zbere medvedieho cesnaku treba byť opatrný.

Zdroj: Facebook.com

Medvedí cesnak sa stal v poslednej dobe veľmi populárny v súčasnej kuchyni. Chuťovo je podobný pažítke a má pozitívny vplyv na naše zdravie.

V jarných mesiacoch nám doplní vitamíny, minerálne látky a dezinfikuje tráviaci trakt. Obsahuje tie isté látky ako dužina cesnaku – vitamín C, vitamín B, najmä B6, selén a alicín (zodpovedný za typicky štipľavú arómu) a iné látky s obsahom síry.

Nazbierať si ho môžeme voľne v prírode, až kým nezačne kvitnúť. Odborníci z NTIC upozorňujú na jeho podobnosť s inými, aj jedovatými rastlinami.

"Medvedí cesnak rastie tak, že každý list má vlastnú stonku a v zemi vlastnú cibuľku. Listy sú pomerne tenké, na dotyk až jemné. Konvalinka voňavá má spravidla dva (vzácne 3) listy, vyrastajúce z jednej stonky, ktorá je na báze obalená blanitou pošvou. Jesienka obyčajná nemá listy na stonkách, stonky chýbajú úplne. Absentuje vôňa a listy sú na pohľad tuhšie, " vysvetľuje NTIC na webe.

V prípade, že sa po požití zdanlivého medvedieho cesnaku objavia ťažkosti ako napínanie na vracanie, vracanie, bolesti brucha, hnačky, bolesť hlavy či nevoľnosť, NTIC odporúča užiť päť až desať rozdrvených tabliet aktívneho uhlia a ihneď vyhľadať lekársku pomoc.


Viac k téme:

Rýchla jarná nátierka z mevedieho cesnaku