Zistuje sa pritomnost HPV pri cytologii?

veronika1211

urcite sa nezistuje pritomnost hpv. na to je iny test hpv typizacie, ktory stoji 80e alebo ak vyjde zla cytologia, preplaca ho poistovna. ale urcite sa u cytologie ako takej pritomnost hpv nezistuje ked nie je dovod.

Klaudia 222

Pri cytologickom vyšetrení gynekológ špeciálnou kefkou odoberie bunky z povrchu krčka maternice a tie potom natrie na sklíčko. Sklíčko sa ponorí do špeciálneho roztoku – minimálne na 20 min. Potom sa usušené sklíčko v špeciálnej kazete odošle do cytolog. labáku. Bunky na sklíčku sa tam zafarbia a potom ich cytolog vyhodnotí.

cinni

inak..moja lekarka mi spominala nejaky novy druh cytologie, je omnoho presnejsi, lebo sa bunky nejak inak odoberaju ci co..uz neviem..ale okrem toho ze ti zisti ako su na tom bunky, dokazu zistit aj ovela viac veci. Na beznej sa vraj bunky vrstvia na sklicko, co niekedy nemusi odhalit zmeny na 100%. Pri tej novej je to 100% a da sa z buniek robit opakovana cytologia a neviem ci sa nahodou nedaju aj pohlavne choroby zistit z toho.. Akurat ze to nepreplaca poistovna, ale nieje to hrozna suma, asi si to dam spravit..spytaj sa svojej lekarky,co ti povie

lienocka2808

dakujem za opytanie Inner.
To bolo pred rokom. odvtedy som bola na vytery v lete, to som mala uz cytologiu 2 cize ok. Teraz idem na vytery znova teraz v januari. Dufam ze to bude ok :)
Asi to bude tak, ze moja gynekologicka mi nedala spravit zaroven s cytologiou aj pritomnost HPV virusov.
Neviem, ci sa nejako lisi sposob vyteru na cytologiu a na HPV, myslim si ze nie. Pripadne nejaky iny druh vyterovych spachtli ci sa pouziva. Ked nabuduce budem na gynde tak sa opytam ako to je a napisem sem aby sme vedeli :)

Inner

Lienocka,
je to mozne. Asi je viacero testov, ktore sa daju spravit. Ale pokial to ma zena hradene poistovnou v ramci prevencie, urcite by som trvala na kazdom teste.

Zakladom je najst nejake abnormalne zmeny alebo bujnenie na krcku maternice. Ak je to v poriadku, dalsie testy netreba. Mozno preto tvoja gynekologicka dala spravit test na HPV az potom. Ako to potom dopadlo? Dufam, ze si ok.

lienocka2808

Mne dosla zla cytologia, a az potom na zaklade zhorsenych vysledkov mi dala gynekologicka robit testy na HPV. Mozno tvoja gynekologicka to dala urobit uz spolu s cytologiou.

Inner

lienocka, v ramci cytologie sa robi aj test na HPV. Viem to urcite od svojho gynekologa. Mozno zavisi od toho, aky test konkretne sa vykonava po odbere cytologie, no v pripade mojho gynekologa na sto pro viem, ze mu pridu vysledky aj na HPV.

lienocka2808

cytologia nie je test na HPV. Je to zisťovanie stavu krčka maternice, prítomnosť zmien, zápalov prípadne rakovinových buniek. Z cytologie sa neda zistit, ci ma zena v sebe virus HPV. Samozrejme vo velikanskej vacsine prave HPV sposobuje zmeny na krcku maternice. Avsak, prave ja som mala zhorsenu cytologiu na 3, následne mi robili vytery na virusy HPV a tie sa nepotvrdili, tak to bolo divne aj mojej gynekologicke.

cinni

takze ak som mala stale vyborne vysledky, nemozem mat hpv?lekarka mi navrhla ockovanie, a ja rozmyslam, ze ak by som niekedy infikovana bola by vakcina vobec ucinna?