Už neviem čo mám robiť..

Príspevok v téme: Už neviem čo mám robiť..
Dominicka_18

Ahojte mám problém ...Mám priateľa, s ktorým som už skoro 2roky. niekoľko krát sme sa už rozišli (3krát) a pred nedávnom sme sa dali znovu dokopy. Veľmi ho ľúbim a viem, že on mňa tiež.. ale to ako sa niekedy správa ma fakt bolí. Mám pocit, že si ma neváži. A niekedy je aj dosť agresívny. Keď sme sa dali nedávno opäť dokopy bol všetko fajn bol milý, pozorný.. ale posledné dni sa len hádame.. a ja ani neviem prečo!.. mám pocit, že sa všetko vracia do starých koľají ako keď sme sa rozišli.. vytáčajú ho úplne maličkosti, nič sa mu nepáči, hovorí a pripomína mi veci, ktoré vie, že mi ubližujú.. keď sa sním o tom chcem porozprávať tak sa urazí a je to ešte horšie.. mám pocit akoby ma bral za nejakú samozrejmosť.. akoby si už bol istý tým, že ma má a už o mňa nemusí bojovať a ja už neviem ako ďalej, nechcem ho stratiť ale nechcem ani aby sa takto ku mne správal.. som z toho veľmi smutná poraďte mi prosím čo mám robiť..:(

Dominicka_18

Ineer ďakujem za vysvetlenie :) ešte si o tom nájdem niečo na internete a pokúsim sa to využiť v praxi :) Dúfam, že sa mi to čo najskôr podarí..
Škoda, že som to tak neriešila už skôr ušetrila by som si veľa nervov a sĺz.. :(

Inner

dominika,

asertivita je subor technik proti agresivnemu, manipulativnemu i pasivnemu spravaniu. Malo by to tebe pomoct naucit sa komunikovat s ohladom na tvoju hodnotu a uctu, ale i bojovat proti natlaku, agresivite a snahe toho druheho zamiest veci pod koberec. Ak sa nechce s tebou bavit o probleme, tak mu pokojne povedz, ze si dohodnite nejake ine miesto - prechadzka, kaviaren, atd. a tam sa spolocne porozpravate. On do vtedy vychladne a ty budes mat cas si vsetko premysliet, co sa ho chces spytat a ako vidis svoju buducnost s nim.

Hlavne vsetko ries pokojne, s chladnou hlavou, nebud podrazdena, nevracaj mu "uder", neurazaj sa a neobvinuj ho. Hovor o svojich pocitoch, co ti prekaza, v com vidis hlavny problem a v com vychodisko. Ber do uvahy i jeho stanovisko, jeho potreby, pochval ho za nieco ine, co si na nom vazis. Nehovor len o negativach, ale snaz sa ich riesit, to je zakladnym cielom asertivity.

Bud ta, ktora mu pojde prikladom v komunikacii. ;-)

Dominicka_18

Ďakujem vám za rady :)..elsa mám 17. Myslím, že to naozaj asi skúsim s tou asertivitov a vážiť si viac samu seba lebo sa mi niekedy zdá, že mi tak trochu podkopáva aj sebavedomie tým, že nikdy nieje nič podľa jeho predstáv.. Už včera som trochu googlila o agresivite lebo to nechcem hneď riešiť rozchodom. Chcem to zachrániť alebo sa o to aspoň pokúsim.. A k tomu, že on ma neľúbi.. keď spolu chodíme tak ten pocit mávam niekedy aj ja z jeho správania. Ale viem, že vždy keď sme sa rozišli tak sa veľmi trápil rovnako ako ja. Potom ako keby si to chvíľu vážil, že je opäť so mnou.. a o pár dní sme tam kde predtým..
Rozchod nechcem.. naozaj si neviem predstaviť, že by sme sa zase rozišli.. naposledy som sa už aj dala dokopy s niekým iným.. ale vydržalo to len krátko.. a ja som stále myslela len naňho.. veľmi mi na ňom záleží..

elsa5.5

ahoj dominika,v každom vzťahu sú hádky,ale až to prekračuje hranice,nezhody ktoré máte teraz tam budú aj v budúcnosti,treba mu povedať na rovinu čo ti vadí,niekedy pre vzťah láska nestačí,neviem koľko máš rokov?je tu vždy možnosť iného partnera.....

ivana45

Tiez suhlasim s Inner.
Okrem toho by sa ti mozno hodil starsi Plzak: Na lasku pripraveny, Na manzelstvo pripraveny, Gordicke uzly.. (neviem presny nazov).
Dominika, tvoj pohlad moze byt jednostranny. Ale ak casom utvrdis, ze je to tak, ako popisujes, rozid sa s nim. Chvilku to bude boliet, ale takyto vztah od utlej mladosti ... aj tak by si casom vyletela.
Skus si este vyguglit hranicnu poruchu osobnosti, ci na tvojho chlapca pasuje. Ak ano, nevahaj, zdrhaj.

ta3

este raz som si precitala Tvoj problem, teraz si myslim, ze asertivita tu vela nepomoze, ked priatela vsetko vytaca, ked Ti pripomina niektore neprijemne veci, len aby Ta ranil, ked nechce o probleme s Tebou hovorit, ked je dokonca agresivny, potom chod od neho prec, vobec Ta nelubi, to je len Tvoje zbozne prianie, lebo Ty ho lubis, ale on Ta skutocne rad nema, ked sa takto sprava, zloz ruzove okuliare, statocne sa pozri pravde do oci a najdi silu sa s nim rozist, zivot je taky kratky a na svete je tolko lepsich chlapcov, preto by bola skoda, aby si sa zbytocne takto trapila, nakoniec, aj tak by ste sa casom rozisli, urob to teraz, drzim palce

ta3

Inner ma pravdu, ak ale aj budes asertivna a jeho spravanie sa nezmeni, viem, ze Ta nepotesi, co Ti teraz navrhnem, ale rozchod bude najlepsim riesenim, nema vyznam zotrvavat vo vztahu, ktory nas netesi, to potom vztah ani nie je, je to iba trapenie

Inner

nastuduj si nieco o asertivite, pripadne si pozicaj nejake knihy o tom. Malo by ti to pomoct, zacnes si samu seba viac vazit a viac sa nenasilne presadzovat, spravne komunikovat a spravne sa hadat. Je to komplexnejsi problem, pretoze ak si samu seba dostatocne nevazis a nevies povedat razne nie, tak potom aj tvoj vztah smeruje nadol... skus tu asertivitu ;-)