rozum vs. srdce - kto z koho

Príspevok v téme: rozum vs. srdce - kto z koho
diskutujuca

Ahojte. Chcela by som vedieť, čomu by ste dali prednosť vy...ide o to, že s priateľom som nejakých 6 mesiacov, pričom ja som do vzťahu išla so zmätenými pocitmi (nebola som presvedčená, že ho ľúbim, ale niekedy boli chvíľky, kedy som o tom presvedčená bola). On o tom vedel, no napriek tomu sme sa dali dokopy.

Také 3 - 4 mesiace bolo všetko OK. Bolo to ideálne a ja som mala pocit, že ho ľúbim. Nedávno sme spolu strávili pár dní a počas nich som si uvedomila, že ja k nemu nič necítim, keď sa naňho pozriem, som taká prázdna. Nemalo by to byť tak, že ak sa pozriete na osobu, ktorú milujete, tak vám nenapadne niečo také ako "bože, ja ťa tak milujem" alebo že musíte cítiť lásku, ak sa pozriete na človeka, ktorého milujete nie?

No a teraz som z toho dosť zmätená...chystám sa, že sa s ním porozprávam a poviem mu, ako som na tom, aby som ho neťahala za nos. Lebo za tých 6 mesiacov som mu ani raz nepovedala, že ho ľúbim (chcela som aj nasilu, ale nešlo to zo mňa von).

Len neviem, či sa mám rozhodnúť podľa srdca, keďže viem, že ho neľúbim ani zďaleka tak ako on mňa (viem, že láska nie je len o šteklení v bruchu a nervozite, ale niečo cítiť musím nie?) a teda sa rozísť
alebo podľa rozumu, pretože je to muž, ktorý má miluje najviac na svete, ktorý mi nikdy neublíži, nepodvedie, nesklame a s ktorým by som mala krásny život plný smiechu (ak si odmyslíme každodenné problémy). Ak by sme sa rozlišli, viem, že by som mu strašne ublížila a to nechcem. Ja by som vlastne bola schopná s ním zostať navždy aj za cenu toho, že ja nebudem šťastná, len nech je on šťastný...ale neviem, či by som to vydržala až do konca života.
A tiež sa bojím, že ak sa rozídeme, takého super muža už nestretnem...je to vlastne môj prvý vážny vzťah, tak nemám s čím porovnávať, ale aj tak...je to vlastne môj ideál (má aj chyby).

Ďakujem za vaše názory :)

,,,,,,,,,

Ja som na začiatku svojho vzťahu k priateľovi tiež necítila veľkú lásku. Musel si ma získavať postupne. Ale bolo mi s ním stále dobre a neľutovala som čas strávený s ním. Rozumeli sme si a to som si vážila. Ale nechávala som tomu voľný priebeh a nesnažila som sa mu nasilu povedať, že ho ľúbim, keď som to tak necítila a on to toleroval. Ani ma neobmedzoval a dával mi slobodu. Nikdy sme si nepovedali, že tak teraz už spolu ,,chodíme". A dnes je to už vyše 5 rokov, čo sme spolu a ja ho mám zo dňa na deň radšej :D Neopadáva zo mňa to ,,chemické" pobláznenie, ale rastie vo mne skutočná láska...Daj mu šancu

AdamKrt

diskutujuca:

toto hovori za vsetko

"Ja by som vlastne bola schopná s ním zostať navždy aj za cenu toho, že ja nebudem šťastná, len nech je on šťastný..."

Mozno nie si zamilovana, ale tak Ti na nom zalezi tak ako pises v tom citate, je velmi pravedpodobne ze ho milujes a neuvedomujes si to.

Tie pocity, ktore ocakavas tu ESTE nie su. Naco sa nahlis niekde ? Uzivaj si vztah a mozno budes jedneho dna prekvapena, ze tie pocity sa objavia postupne.

Su ludia, co sa nezamiluju tak lahko a potrebuju na to cas. Niekto sa zase zamiluje rychlo. Preco sa nahlis ? Vychutnavaj si to a s najvacsou pravdpodobnostou, vsetko co cakas dojde onedlho aj same...

Hovori sa, ze praca kvapna, malo platna. Rychle zamilovanie znamena vacsinou aj rychle odmilovanie. Taky vztah casto ako vznikol, tak zanikne a u parov, kde to vsetko prerastalo pekne pomaly a postupne, je to omnoho trvacnejsie.

elsa5.5

diskutujúca,ty sa chceš v podstate obetovať,ale prečo ked ho nemáš rada,neľúbiš?stretneš ešte veľa mužov,no rozhodnúť sa musíš sama,zatiaľ ste spolu len krátko,ak popri chodení s ním stretneš iného muža do ktorého sa zaľúbiš ublížiš mu ešte viac,ak s ním zostaneš mala by si ho mať aspoň trochu rada,ale nie ako kamaráta,držím palce aby si sa rozhodla správne:)

vsevedka

Myslim si, ze poradit ti, co robit ti nemoze nik, hoci si tu toho isto, ked sa to to rozbehne, mozes precitat vela a nazory diskutujucich budu zrejme i protichodne.

Ja snad len tolko, ze vela zien by dalo vsetko na svete za to, aby mali po svojom boku muza, ktory je i podla teba ideal, je na neho spolahnutie, ma ta nadovsetko rad, nie je promiskuitny, nesklame ta, je dokonca i vtipny.

Ano, urcite pri skutocnej velkej laske, v obdobi zamilovania citime to, ze by sme od lasky mohli lietat, tie velke trepotajuce sa motilie kridla v brusku, tie zerave pohlady, zrychleny dych a rychlo tlcuce srdiecko pri stretnuti, ci iba pomysleni na nasu lasku, ta dychtivost po uzasnom milovani a pod.

ALE, to vsetko (i podla odbornikov psychologov) je len docasu, pretoze tieto emocie lasky sposobuje v nas zamilovanie, ktore sposobuje v nasom mozgu "chemia", ktora zial u kazdeho jedneho vyprcha. Vraj priemer je do 2 rokov, u niekoho to moze trvat kratsie, u ineho dlhsie.

Kedze je to tvoj prvy vaznejsi vztah, ak s priatelom ostanes riskujes, ze tu explodujucu lasku nepoznas (alebo poznas, uz mozno ako zadana, vydata zena,mozno i s dietatom) a bude ta od svojho terajsie partnera lakat ujst prec, ale mozne je i to, ze svojho terajsieho priatela zacnes mat casom radsej prave preto, ze je na neho spolahnutie a pekne sa k tebe sprava.

Ak ale teraz od neho odides, riskujes zase to, ze taky ideal spolahlivosti, vtipnosti, starostlivosti uz v zivote nestretnes (pretoze takych muzov je skutocne malo), vasnivo sa sice zamilujes do niekoho ineho, mozno prezijes par uzasnych chvil a orgazmov "a la vybuchujuca sopka" a potom ti zlomi srdce, pretoze si najde novu znamost a tebe ostanu oci pre plac.

Viem ze by si cakala jednoznacnu odpoved, ale ta neexistuje, rozhodnutie je len na tebe. Len zo skusenosti mnohych ludi, pokial je vztah dlhodobejsi, nie je to uz o tych motyloch, ale tolerancii, spolahlivosti a sice aj laske, ale urcite uz v inej trochu pretransformovanejsej podobe, hoci aj po rokoch zalezi, ako sme s laskou nalozili, ci ten ohnik bude aspon stale tliet, alebo sa moze casom stat, ze i zhasne.