Teória šťastia

Príspevok v téme: Teória šťastia
Fero M.

Zdravím všetkých.
Chcel by som otvoriť diskusiu o tomto novodobom fenoméne, čo sa deje okolo mna a mám pocit, že aj okolo ostatných ľudí. Poprosím ľudí, ktorí chcú tuto temu kritizovať aby neprispievali.

Celkovo v poslednej dobe badám, že šťastie je len v rozprávke. Čo je vlastne šťastie? Veľa známych a priateľov si túto otázku kladie čim ďalej tým častejšie...
Ludia su nervozni, ududraní, podráždení a všetko chápem kôli dnešnej dobe. Ako pomôcť takému človeku? Sami bojujeme s týmto pocitom ale ked sa to objaví vo vašej rodine alebo vo vašom vzťahu tak je to nepríjemné.
Viem, že bojovať stým musíme sami a určiť si bod 0 a od neho si stanoviť čo je šťastie, kde je základ toho všetkého a od ktoreho bodu šťastie začina...
Prečo sa netešíme zo slnka, z nových veci, z auta, zo zdravia, z dobrých susedov, z výplaty, z toho ake mame možnosti, ist na dovolenku, kupiť sa datle a kiwi... Neviem Pýtate sa priateľky čo jej je a ona vám odpovie:

ja neviem vobec kde som , nie som stastna proste
neviem co mi je ani co chcem

Ludia si to uvedomuju, ale čo stým??
Co robíte aby ste boli šťastnejší a viac prežili šťastie a čo robite pre človeka, blizkeho, ktorí prežíva to iste??

Dakujem

lost

No ale aut je na Slovensku povedzme 1 milion, co jazdi denne, tj 350 milinov ciest a pri tom mame cca 350 obeti nehod rocne ?
Lodi zas az tak vela nie je.. Cize percentualny pomer je tam nizsi, ci nie?

Ale zas, lod sa nema s cim stretnut prakticky, ak nie je naplytcine alebo pri lade :)

A ako dlho vydrzi lod? myslim v rokoch.. povedzme taka priemerna, napr za US$150k (priemerna cena domu napr)

Magy

RNG - ked niekto napise "Niekedy to dokonca ohrozuje aj zivot", stale sa musim zasmiat. Pomer obeti dosledkom potopenia alebo stroskotania lodi kvoli zlemu pocasiu k poctu ludi, zijucich tymto stylom je v porovnani k poctu obeti automobilovych nehod a roznych dalsich nehod v suvislosti s beznym "mestskym" sposobom zivota absolutne nepatrny zlomok. Inak povedane - statisticky aj realne mas daleko vacsiu sancu umriet alebo prist k urazu v meste alebo na ceste autom do prace/na nakup, nez pri plavbe v zlom pocasi.

Co sa tyka prijmu a dochodku a veci s tym suvisiacich - zalezi, ako si kto zariadi. Poznam kopec dochodcov, ktori ziju na lodi oddnes uz cele roky alebo desatrocia. A mnohi z nich stale pracuju, resp. si zarabaju-privyrabaju na zivot a chod lode prilezitostne. Realne poznatky z mojho zivota a okolia, nie vysnivane. ;)

RNG

Lod sice ma svoje vyhody, ale zrejme aj nevyhody. Byvala manzelka mojho brata sa takto plavila so spolocnukom skoro 7 rokov po celom svete, zastavili kde chceli, trochu si tam pozili a pohli sa dalej. Alkew aj ona po 7 rokoch povedala dost, zivot na lodi nie je med lizat, hlavne pri dlhsich plavbach a rozburenom mori.Niekedy to dokonca ohrozuje aj zivot.
A cely ten cas nemala prijem, tj nezapocita sa jej to do dochodku a penziu bude mat velmi mizernu.Nemyslim si, ze pojde na stare kolena robit, tj bude sa muset extra uskromnovat.
Dokonca bude musiet zit v lacnom zahranici, lebo na svoj vlastny domov, Svajciarsko, nema dostatocny prijem.

Takze za tu "slobodu" na lodi sa plati pomerne dost. Realne, nie vysnivane.

Magy

Lumik, na zaoceanske plavby kapitanske skusky nepotrebujes, to sa vyzaduje len v EU a v niektorych statoch na tom strasne baziruju (chorvatsko a pod), kde nepojdem. Kupit lod vyjde lacnejsie, ako postavit dom. Akurat ze ten postaveny si nikam nevezmes a s lodou sa mozes plavit kam sa ti zachce. Ani na kupu domu nepotrebujes skolu alebo kurz a mat preukaz. Tak ako na lod. Kupis - mas. A co s nou spravis, je na tebe. Je to sloboda za urcitych obmedzeni, samozrejme, ale v konecnom dosledku sloboda, aku drviva vacsina "suchozemcov" nema a nikdy mat nebude.

Lumik

Magy pekne citanie ta Cesta za slnkom, uz len zohnat lod a kapitana :)... Hned som zacal pokukovat po kapitanskych skuskach. Ale asi by to bolo drahe. Aj ked co sa stastia a slobody tyka tak na takej lodi to moze byt po case ako vo vezeni docela obmedzujuce, zasa asi zalezi na uhle pohladu, v celku mozno plava clovek tam kam chce.

lost

Fero M.

ono predovsetkym treba povesat tych, co tuto mizeriu na Slovensku sposobili !!!

potom sa 6 milionov ludi nebude musiet zdriet z koze, aby tie pentragramy zivili..

lost

ale pouzivam na to isty flegmatizmus :)

proste - ak neulovim rybu, nevadi, do rana vydrzim.
ak ulovim nieco smiesne malicke, nevadi, mam aspon nieco..

to ale neznamena, ze ak mi niekto hodi krajec chleba, tak budem pre neho otrocit dozivotne..

pointa je v tom, ze ak si JA ulovim rybu,... nie ze mi niekto da rybu, za to ze makam pre neho.

(vid dovod, preco nemam pracu ;)

ale to je tazke, trvalo mi to roky takto zacat zmyslat, cize je to velmi tazke napisat co citim, nie tazke sa k tomu dopracovat ;) )

Fero M.

Ono to je dobrá teorie, ale len dovtedy, kým si nechcem kupiť vlastný byt, kým nechcem ist na dovolenku a kým si neičo nechcem kupiť pre vlastné potešenie.

Ja nehovorim teraz napr. o tom, že chcem mercedes, dovolenku na Kube, Snowboard za 2000eur ale o podobných veciach.
A to nehovorim o tom, že ak máš deti tak..

Teraz tu môžeme polemizovať že, ked byt tak 1 izbový, dieťa jedno, dovolenka v Tatrach, felícia, atd..

lost

no mne islo o to, ze ... ak sa niekto nemoze klamat s tym, ze je stastny, aj ked vonkajsie okolonsti hovoria opak, preco sa moze klamat ten, ze je bohaty, ked na to nema :) ale to je jedno,

skor som chel napisat toto:
ak sa zadlzil - JEHO PROBLEM, JEHO PODPIS !! tak co teraz place ako babatko :D

ale nechcel som byt prilis krtuy (realisticky)

ale nemyslim ze mas pravdu v tom, ze je to iluzia.. , resp iluzia je uplne vsetko potom :)

pretoze poznam ludi, co su fakt chory, a co teraz? bud sa oklamu, ze co uz, som stastny, resp - ZMIERIA sa s tym :)

poznam ludi, co maju mizerny dochodok, ale su spokojny, ci to stastie je alebo nie je, neviem, ale nestazuju si (obcas ano, ale to je asi v norme, take stazovanie si pri novinach :) )

moja pointa je - vyzeram ja osobne nestastne? co povies?

predpokladam ze vacsina ludi povie, ze ak by mali ist podla tej rovnice "hypoteka, zle vztahy atd" tak podla mojej online nalady na tomto fore, by som mal byt jeden z najbohatsich clenov fora :)

ale ak by to tak bolo, nebol by som online zo slovenska, ale povedzme z tahiti :)

cize moja pointa je - ak sa clovek neviaze na fyzicno, ale fyzicno sa viaze na cloveka, tak sa clovek sam sena z principu neklame. vztahy - to je extramna BABALITA, ja to riesim tak, ze "nepacim sa ti? ok, tvoj problem, dovi dopo" - tj. toto nema absolutne sancu pohnut mojim stastim, kedze svoje stastie nezakladam na nazore ineho jedinca (ani rodiny, podotykam :) )
dalej - hypoteka? no mal som to stastie, ze som si ziadnu nezobral, cize to neriesim, lenze som teraz aktualne bez prace, bez prijmu a mam dlh na kreditke, ale co ?! toto mi ma pokazit naladu? urcite nie :) som si toho vedomi, ze to treba raz splatit, ale ... what ever !!!!! kaslem na to :) kaslem v zmysle,ze ak by moje stastie malo byt merane podla pravitka "ked sa dari, tak som stastny" tak NIKDY V ZIVOTE STASTNY NEBUDEM

a ver mi jedno

na toto som prisiel sam.. vlastnou skusenostou, bolestou a neuspechom.

vzdy som bol extremny v tom, ze "neoddychnem si, pokial nedostanem svoj ciel" tj. nefinisujem projekt do prace atd.

vies kam to viedlo? spal som asi tak 3 hodiny denne :) ano a dlhodobo ... da sa to, bol som hnany 2 vecami - nechcel som nesplnit svoje sny/ciel, a bol som zaroven hnany tym ze to dosiahnem

ale eventualne som si uvedomil, zas stastie, ze to je imbecilita takto to robit.. pretoze moj ciel sa posuval :) ale tak nenapadne, ze som si to ani nevsimol..

cize stastie != uspech, aktualny fyzicky stav clovkea.. aspon nie u mna :)

ja som dnes stastny, pretoze
1. je teplejsie, mozem byt dlhsie voknu so psom.

aj napriek tomu:
1. nemam pracu, prijem
2. musim vela upratovat
3. musim doriesit iste povinnosti co sa tyka minulej prace, co ale uz za odmenu nebude
4. mam alergie, vdaka ktorym sa nemozem ani normalne najest, ale aj napriek tomu som si spravil kolac, ktory ma moze zabit
5. vstal som neskoro, spal som sice vela ale priamo umerne k malemu spanku to pozitok a dobro (energiu) neprinieslo.. cize nic nestiham :)

atd.. tolko negativneho by som este odhalil, ale naco :)

staci ze mam dobru naladu, tj. som relativne stastny, ale neviem preco :) proste niekto hovori (obcas aj ja), ze sa dlhodobo klamem :D moze byt, ak chces to takto nazvat..
ale niekto ma hold taky zivotnys styl, ze mu staci malo, ze mu staci vrabec v hrsti a nie holub na streche, po ktoreho si musi dojst a moze stratit obe..

proste som vrabec :) a som spokojny...

just that simple