Rastlinné tuky

Príspevok v téme: Rastlinné tuky
JahO_Odka

Zdravím, vážení :)
V poslednej dobe sa veľa píše o škodlivosti rastlinných tukov. Prečo vlastne? Predtým sa tvrdilo, že práve živočíšne tuky sú tie zlé a teraz ich opäť každý odporúča.
Je v tom naozaj až taký rozdiel? My Slováci sme dosť chlebový národ a ja teraz neviem, čo si mám na ten svoj chlieb každodenný natierať :D Poraďte prosím, alebo aspoň vysvetlite, v čom sú tie maslové nátierky typu Flora zlé.

hawkd

Tak nejedz pečivo. Neviem, načo sa zaoberáš či sú zdravšie rastlinné tuky alebo živočíšne tuky, keď pečivo je aj tak nezdravé. :D

jankaaaaaaaaa

ja jem cely zivot len tie zivocisne masla, ked rodicia omylom kupia to zivocisne maslo s pridavkom rastlinneho, vobec to nejem, lebo mi to nechuti jednoducho! a musim povedat ze toho masla obycajneho zjem relativne dost. a vobec niesom ani tucna a ani nemam ziadne problemy s cholesterolom ani nic podobne. tie nechutne zlte rastlinne margariny mi vobec nechutia

Magy

JahO_Odka - ja zacinam mat cim dalej, tym viac stale silnejsiu averziu voci vsetkemu chemickemu. Su to pomale jedy. A moze potravinarska komora a kdejake dalsie renomovane laboratoria tvrdit, ze to alebo to Ecko je neskodne. Nastastie mam alergiu na umele sladidla, tak nemozem nic vypit, v com je nieco take (dietne napoje alebo cola, zuvacky a pod.). Pisem nastastie, lebo co citam posledne vysledky vyskumov a testov, tak ludia kupuju "light" potraviny a napoje v domneni, ze schudnu, lebo tam nie je cukor a pritom je to este horsie, lebo umele sladidla este viac prehlbuju pocit hladu a nutia cloveka viac jest.

JahO_Odka

Ďakujem za rady :)
Magy, to že maslo môže stáť aj týždeň mimo chladničky vo vzduchotesnej nádobke som naozaj nevedela. Skúsim :) A po tom, čo tu píšete o margarínoch rozhodne prejdem na skutočné maslo. Len ma mrzí, že stále je zisťujem niečo nové, čo škodí zdraviu... už sa človek pomaly ani nevie najesť zdravo, keď vo všetkom je také kvantum chémie.

Milky

Nebudete mi verit, ale ja pouzivam na chlieb domacu bravcovu mast..
Ked chcem dat malemu nieco pod sunku, dam mu normalne maslo. Je sice strasne drahe (kazde prave maslo je nehorazne drahe) a nie tie nahrady masla.
Inak, dokazem si maslo vyrobit, mam doma kravy, ale ked maslo do tyzdna nezjem, co ho vyhodim? Domace maslo, nakolko je bez pridanych veci vydrzi 7 dni a je s tym vela prace..

Magy

JahO_Odka - maruska123 to napisala dobre, ale strucne. Margariny (hydrogenovane rastlinne tuky) su strasny shit. Ved na to sa ani plesen nechyta, ani ti taky margarin nikdy neskysne. A ked to nechcu papat ani ine organizmy (plesen su vlastne huby, pri kysnuti su to kvasinkove bakterie), tak aky ma zmysel, ze to budes papat ty? Umeliny umeliny. To fakt radsej normalne kravske maslo - a vela pohybu. Tuk v strave neskodi, pokial ho doplnujes aktivnym zivotom.
Je kopec pomazaniek s roznymi prichutami, ktorych zakladom nie je margarin, ale tvaroh, syr, normalne maslo a pod. Inak normalne kravske maslo vobec netreba drzat v chladnicke, staci ak to mas vo vzduchotesnej krabicke a mozes to mat v kuchyni na pulte. Nie na priamom slnku, samozrejme! A mozes ho natriet okamzite.
Maslo takto vydrzi aj tyzden/dva, Jedna kocka za take obdobie zje urcite, ak nie, treba ho pouzit do jedla, oprazit na nom rybu, dat do kolaca a pod.

geekygirl7

Natri si na chlieb avokado. :)
Alebo nejake strukovinovo-zeleninove pomazanky. Alebo si ho len pokvapkaj napr. olivovym olejom.

jankaaaaaaaaa

urcite je nomrlane zivocisne maslo ovela lepsia alternativa ako tie rastlinne margariny. a ani nahodou neznizuju cholesterol a ani nic podobne