Tu sú najzákladnejši zásady správneho stravovania, na ktorých sa zhodnú všetci odborníci zdravej výživy:
1, Žuvanie: každé sústo treba požuť minimálne 40x, je dobré si to rátať, pokým sa to nezautomatizuje. Trávenie potravy začína už v ústach a to slinami. Sliny dokázu neutralizovať aj niektoré jedy z potravy. Aj ovocné a zeleninové šťavy a džúsy, polievky treba chvíľu podržať v ústach aby sa zriedili so slinami.
2, Pitie: ráno treba vypiť 3-5 deci nesladeného nápoja alebo vody. Nikdy sa nemajú piť horúce alebo studené nápoje. Majú byť izbovej teploty alebo teplé. Pije sa vždy najneskôr 20 minút pred jedlom a najskôr 2 hodiny po jedle. Počas jedla alebo hneď po jedle sa môže vypiť max. 2,5 deci nápoja.
3, Ovocie je najlepšie jesť samotné, pol hodinu-hodinu pred jedlom, aby sa stihlo vytráviť. Nemali by sa veľmi kombinovať rôzne druhy. Ovocie sa nikdy neje spolu so zeleninou. Okrem citróna, limetky, tie sa dajú použiť na všetko (nejaké výnimky sa ešte nájdu).
4, Zelenina sa vždy je s iným jedlom, okrem ovocia. Nemala by sa jesť samotná. Mala by tvoriť 10-25% z jedla
5, Najneskôr sa je 3 hodiny pred spaním, približne o 20hod.
6, viacej nájdeš tu:
eutrofia.sk
www.akv.sk