Spoločné hospodárenie

Príspevok v téme: Spoločné hospodárenie
purple girl

S priateľom plánujeme svadbu v horizonte jedného roka a v najbližších týždňoch chceme začať spolu bývať. To znamená aj spoločné financie, spoločné hospodárenie. U mňa je to 1x, čo budem s priateľom bývať, doteraz ani jeden môj vzťah nezašiel až tak ďaleko.
Zaujímali by ma vaše skúsenosti,ako ste si rozdelili veci pri spoločnom bývaní, čo sa týka financovania bytu, stravy atď. Ide o to, že môj plat nie je ani polovica z platu môjho priateľa, čiže asi pol na pol to bude pre mňa nereálne. Je jasné, že väčšina pôjde z jeho platu, ale je mi to také zvláštne, že ma vlastne bude živiť.
Zaujímalo by ma, aký systém ste si zaviedli vy a ako vám to funguje?

doubledog

my to mame viacmenej tak, ako popisuje lost :)

cize pomerne bez nejakeho extra prepocitavania, kto dal kolko (pricom ja davam o nieco viac)

alibi

mame halabala hospodarenie (pekny nazov lost) a funguje to dobre. ani jeden vela nezaraba ked mame obaja peniaze striedame sa s nakupmi a tak.. ked jeden nema plati druhy..neriesime to aj tak vsetko miname spolu.

anamarie

My sme vzdy brali vsetko ako spolocne, aj ked sme este neboli manzelia. Mali sme a mame jeden ucet, kde chodia vsetky peniaze a z toho sa vsetko plati.

Šejla

podľa mňa lost dobre hovorí! Halabala hospodárenie je reálny obraz, bez počítania, kolko má kto bodov. Ja by som to riešila asi tak, že by som navrhla bývanie tam, kde si môžem dovoliť platiť polovicu.. Iné riešenie nemám, ani skúsenosti

lost

Podla mna je fer pomerovo..

Napr jeden zarobi 500 a druhy 1500, tak ten jeden da 1 a druhy da 3

alebo potom zit taky zivotny styl, aby tomu 500 zostalo aj nieco na ine nez zakladne veci, cize 20metrova gasrsonka za 300eur mesacne, niekde mimo mesta..

ale najferovejsie je to podla mna, pravidlom... pockat.. musm vymysliet nazov... este chvilku...aaa uz to mam "halabala hospodarenie"

tj. raz jeden raz druhy, bez pocitania kto ma kolko bodov..

proste ten kto citi ze chce zaplatit, nech zaplati.. a nerozmysla nad tym PRECO.

zorro

to je fakt strasne individualne. ja napr. financujem vacsinu veci sam, lebo priatelka ma maly plat a fakt by jej nic neostalo. ani by polovicu vlastne dat nemohla, lebo tolko nezarobi. a keby sme si dali fifty-fifty, tak si skoro nic nemozeme dovolit. ale sestra, ktora tiez zije s priatelom, to ma opacne. tam zase ona plati vacsinu vydavkov, lebo zaraba viac ako jej priatel. myslim ze ked sa maju ludia radi a naozaj to spolu myslia vazne tak sa nebudu handrkovat o korunky.