Na okraji spolocnosti

Príspevok v téme: Na okraji spolocnosti
Medarda

Poznate ten pocit? Ked sa roky len snazite a snazite a v konecnom dosledku ste sami tak ci tak. Ja uz ani neviem kde je problem. Mam 23r a citim sa ako starena. Životné povinnosti splnene - skola, praca, pravidelne domace a zahradne prace. Spoločenské povinnosti splnene -desiatky kruzkov, desiatky pokusov, cestovanie, sebavzdelavanie, sport, zdrava strava, charita. Povinnosti do buducna - deti, dochodok. Co mam este urobit. Vzdy som bola sama. Vlastne som taka ta ,,nemastna neslana,,. Taky ten o nicom stred vsetkeho. Nechcem to rozoberat podrobnejsie, v konecnom dosledku je vysledok jeden. Na skolach sama, v praci sama, v zivote sama, na kruzkoch sama. Nejde o to,ze som nejaka zla, proste som fajn, porozpravam sa s kazdym, povazuju ma za rozumnu, milu, inteligentnu. Netreba nacriet hlboko do hlavy aby som vedela, ze to nie je vsetko. Neviem prist na to, kde je ten problem. Proste nikdy nevznikne taka ta ,,chemia/chut/puto,, alebo ako to nazvat aby som nadviazala trvale priatelstvo a chodila s niekym von. Ja neviem. Chodila som na serm. Co je podstatne uzky vztah s ostatnymi. Bolo to fajn ale nikdy som neprekrocila ten prah toho zapadnutia. Nie som vtipna, neviem robit srandu a tak. Som len proste mila a rozumna. Nic viac. Vzdy som sa strasne unavena citila z toho vsetkeho. Z ludi. Doma to kedysi bolo velmi tazke a to mi akosi zmenilo zmyslanie. Takze aj ked som sa snazila strasne bavit s ostatnymi, tak ma to vrcholne obtazovalo. Bolo to take umele. Ja som posobila umelo. To nie som ja. Ja sa vlastne velmi nerada tesim, lebo viem, ze vela veci tu je velmi zlych a citim sa strasne zle ked sa tvarim ze nie su, ze proste radsej zatvorim oci a bavim sa, pricom ten cas mozem naozaj zmysluplne vyuzit. Nevie zo mna vyjst nejaka spontanna veselost. Som len taka mila. Tak mi vravia. Ano, kolki to maju tazke a ziju. Ved aj ja zijem. len sama. Neda sa donekonecna nadejat, skusat. Posledny rok som rezignovala. Proste som si povedala ok, tak som samotar. A tvarim sa, ze ma vsetko bavi samu - jazyk, behanie, citanie, kreslenie, cestovanie. Mam v sebe akesi divne idealy, ktore tu neplatia. Napr. som bola rozcarovana ako si kolegyna velmi rychlo zbalila nasho manazera. Nechcem ju sudit ale je velmi naivna, barovy typ. A viem, ze tam o nic hlboke medzi nimi nejde. Teraz sli spolu do kupelov. Zdalo sa mi to pod moju uroven a akusi ludsku hrdost ale ten kto sedi doma som ja. Takze zase som ta zla ja. Boze, vsetko su to take malichernosti. Vzdy si poviem, najdi si radsej pracu, zamestnaj mysel ale to sa neda stale takto. Vidim, ze si iba nahovaram, ze som spokojna. Uz ma tie veci nebavia robit, uz ma nebavi stale skusat a skusat. Zase je vonku pekne a ja sedim sama. Lutujem sa hej. No kolko vychadzok sama som absolvovala. prva fajn, druha fajn, tretia uz horsie. O com to cele je. zase sa pripojit k nejakym ludom, tvarit sa ako ma ohromne zaujima co vravia, tvarit sa ako ohromna zabava je s nimi. Poznate ten pocit? Poznate, ked viete, ze nie ste ziadna hodnota?

kafe

Medarda, "doma to kedysi bolo velmi tazke a to mi akosi zmenilo zmyslanie." - začni tu. Tvoja myseľ, schopnosti, telo, všetko je v poriadku.. len to srdce akosi nefunguje. Prečo? Nezatvorila si svoje vnútro v detstve, aby ťa "to ťažké" až tak nezraňovalo? A teraz je vo vnútri prázdno a chlad a ty nič necítiš. Žiadnu chemiu/chut/puto.. Len tento hendicap musíš odstrániť v sebe, to ti vonkejšie okolnosti zmeniť nepomôžu.
Že nie si žiadna hodnota? Ani nemusíš byť. Stačí, keď si TY budeš ceniť sama seba. Len ono to nestačí iba si uvedomovať (v hlave), ale najmä cítiť to vo svojom vnútri (v srdci).
"Ja sa vlastne velmi nerada tesim, lebo viem, ze vela veci tu je velmi zlych a citim sa strasne zle ked sa tvarim ze nie su." - zle. A tým, že sa cítiš zle a netešíš sa, nejako tie veci meníš? Pomáhaš tým niekomu, keď sa cítiš zle? NIE. Práve naopak. Aspoň jedného človeka si mohla spraviť sťastného (seba) a aj to sabotuješ a trápiš ho vecami, ktoré ovplyvniť nemôžeš. Je to na dlhočiznú debatu, ale TOTO tvoje rozmýšľanie nie je správne. Úplne zbytočne trestáš samu seba. Šťastný človek dokáže svojim šťastím nakaziť i okolie. Prečo sa pridávaš k morovej epidémii tých nešťastných?

"Nevie zo mna vyjst nejaka spontanna veselost." - ty si kedysi v detstve zmrzla a teraz sa nevieš roztopiť :) Jo, je to beh na dlhé trate, ale možno sa to dá nejako zmeniť. Nevzdávaj to dievča.

lost

define understanding
Adjective:
Sympathetically aware of other people's feelings; tolerant and forgiving: "people expect us to be understanding".

Synonyms:
noun. comprehension - intelligence - agreement - apprehension
adjective. sympathetic

www.thefreedictionary.com

Mnoho ludi ma nedostatok tejto vlastnosti to ano, ale nie je mozne aby ho nemal nikto ;) (inak by to slovo nenaslo miesto v slovniku :P )

lost

ja, tu ...

suhlasim ze ludia su stado, minimalne ta vacsina v tvojej vekovej kategorii, avsak je matematicky nemozne, aby si za cast "t" nenasla ani jedneho cloveka, co by ta nepochopil :)
ak by sa to aj napriek nepravdepodobnosti stalo, stavil by som na to, ze nechces aby ta pochopil(i)...

ja, tu ...

hanadeka .... presne som to chcela napisať, ty si brutálna ... ja mám síce len 18 ale cítim sa takisto ako ty...IQ som si nikdy nemerala ale mam proste pocit že nikdy nebudem ako ostatní ...ľudia mi prídu ako veľké hlúpe státo ľudí, necítim sa medzi nimi dobre, zdý sa mi, že ma proste nikdy nepochopia ale ja im to nezazlievam, oni to proste nemajú ako pochopiť...som iná, viem že som iná a cítim sa preto často sama, takisto máým pocit, že som na ne vydržanie , ja by som sama so sebou nevydržala ...dusím sa sama v sebe, to moje rozmýšlanie ma unavuje, všetci tí ludia okolo ...fúúú aspoň som rada, že v tom nie som sama, veľa x sa mi zdalo, že som konečne stretla niekoho, kto má chápe, ale chápal možno 1 percento mňa a mne nestojí za to snažiť sa aby ma ľudia poznali a chápali, lebo proste viem že to nie je možné ...

Lukas217

Ahoj Medarda,
pri čítaní tvojho príspevku som opäť raz zažil deja vú:) Zase raz sa mi stalo, že som sa stotožnil s 90 % napísaného, aby som potom prišiel na niečo čo mi nedáva zmysel. A to konkrétne - ako môžeš byť v takýchto náladách, keď toho toľko skúšaš? Mám veľmi podobné problémy aj pocity ako ty, ale ja potom nedokážem ísť na krúžok, alebo zapojiť sa do akejkoľvek aktivity sám - a tak sedím doma:( A s tým súvisí ďalší problém, že absolútne neviem prísť na to, aká aktivita alebo koníček by pre mňa bol. Po ničom mi nepiští srdce tak, aby som vnútorne cítil - áno, toto je ono, toto viem a chcem robiť. Preto Ťa v tomto obdivujem, pretože si neviem predstaviť, že sa mám zapojiť do nejakej aktivity úplne sám. To by som strašne trpel svojimi komplexami.

xenniia

Skús na ľuďoch hľadať to dobré, každého koho stretneš, stretneš preto aby ti niečo ukázal, aby si sa od neho niečo naučila, toto si hovor pri stretnutí s ľuďmi a uvidíš že to zmení tvoj pohľad na ľudí.

jablko11

Medarda, všetky veci, čo si popísala, že si absolvovala, sú možno dobré pre dnešný život, niektoré z nich dokonca chvályhodné. Ale čo si urobila pre rozvoj svojej duchovnej stránky? Krúžky, šport, cestovanie, ba ani spoločnosť ťa neurobia šťastnou.

hanadeka

hm Medarda vzdy sa iba pousmejem,ked pocujem v spravach,ze toho a toho prepustaju z vazenia na slobodu
kokso,cierny humor ako hovado

anamarie

Hm, az take vysoke IQ mat nebudes, ked si najlepsie rozumies so zlodejom a narkomanom... Take cosi ta "rajcuje"? Fakt idealny manzel:) Prepac, ale v tomto nemas sympatie ani odo mna.