Zdrava nahrada peciva

GoFruit

Ahoj lepok. Chod k nam do temy Vitarianske dennicky a precitaj si to. Mas tam kopec rad plus prikladov jedalnickov. Odstavovac aby nebol drahy hm tak asi jednovalcovy ale ako sa volaju tusim jazz max tie sa tu dost predavaju. Ja mam green star elite a to je velmi kvalitny ale drahsi stal okolo 550 eur ale medam nan dopustit. Ten jazz max sa dam okolo 250 eurKed sa rozhodujes treba brat do uvahy ako kvalitne odstavi a teda aka sucha ostane ta drt ci ako sa to vola co ostane. Treba si este uvedomit ze tento typ odstavovacov odstaavuje najlepsie listy a tvrdu zeleninu a trochu horsie tvrde ovocie ako jablka a pomarance sa daju. Ale neodstavis na tom makke ovocie. Ale tento typ odstavovacov cize valcovy nie odstredivky su velmi setrnek ovocku ci zeline na rozdiel od odstredivky ktora svojimi vysokymi otackami nici enzymi a vitaminy. Na pomarance je ale najlepsi klasicky citrus press od 40 eur uz su kvalitnejsie.
Este mas omega znacku napr

Lepok

GoFruit,ja som dávno koketovala prejsť na surovú stravu,ale ako to zvládať pri manželovi ,ten je dobrý papkáč a pri tom nepriberie. Tak na začiatok kúpim odšťavovač,ale nechcem veľa doň investovať - poradíš? No a zrejme musím zakúpiť nejakú literatúru,lebo o tomto stravovaní nemám ani šainu,momentálne sa stravujem bez príloh a hodne surovej zeleniny a už vidím nejaké výsledky v chudnutí,ale ešte mám dlhú cestu pred sebou.
No a stým máčaním semienok,som počula taktiež po prvý krát.

GoFruit

Helus nejem takmer nic okrem suroveho ovocia a zeleniny orechov semien a zelenych listov. Takmer nic znamena ze raz za cas to trosilinku porusim a ochutnam ked varim pre muza a dam si za lyzicu varenej zeleniny alebo raz za cas si dam s nim pecene zemiaky. Proste pohybujem sa medzi dakymi 98 a 100% surovej stravy.

Helus

GoFruit vyskusam niekedy ten mak namocit.Vidis to som teraz 1x citala,ako sa mak namaca.Ja jem surove orechy bez namacania,tak vyskusam aj tie.ty vobec nejedavas zemiaky,ryzu,syry,chlieb.?

GoFruit

Ok agartio. To som chcela vediet. Helus semena a orechy trena pred použitím namocit na 8 az 12 hod..aby sa zlepsilo travenie. Inac sa ti z nich ziaden vit a min nestravi. Namacanim sa uvolnia enzymi zvysi sa ich aktivita. Ale to hovorim o surovych. Pred barenim nemusis nic namacat. Len ked ich chce jest surove. Ja to s makom robim tak ze ho namocim na noc a dam do chladnicky inac splesnivie do rana tak ze to takmer nevidiet iba ked sa riadne zahladim vidim plesen. Potom ho dam vysusit do susicky alebo volne a prehrnam raz za cas a potom zomeliem do makovo datlovych guliek. Sezam je tiez najlepsie jest v miceom pomlety inac ho mepozuje clovek dostatocne. A doleziteje ten mak aj ostatne orechy nekombinovat sovocim. Mak s ovocim sice chutí fantasticky ale nestoji to za tieproblemy s travenim aspon mne nie. So susenymi datlami to ale nie je problem.
Na stavy radsej zozen bio zeleninu aspon mrkvu mavaju v bile bio. Lebo inac tie hnusne salaty zo supermarketov to asi bela nepomoze.

Helus

GoFrut dakujem ti za info,zacnem s tou brokolicou+spenatom+ stavami.mak som nikdy nenamacala,a sezam som nepouzivala v kuchyni,budem musiet vyskusat.ten sezam len tak zut,alebo na salat asi zeleninovy nasypat.

agartio2

Gofruit, samozrejme, je to len naplast.
Ked sa na to ale pozries z druhej strany, ak tam uz kyselina nieje, tak ides ku dnu, tak ci onak.

Je to ako diera v lodi, v strede mora.
Co urobis? Odmietnes tam dat naplast? Ides ku dnu.
Co tak dat tam tu naplast, a zatial doplavit sa na breh a preskumat, preco tam ta diera vznikla. A postavit si vylepsenu lod.

doubledog

na zlepsenie cinnosti zaludka a zvysenie vylucovania traviacich stiav su vhodne bylinne caje, vacsinou su to tie horkaste byliny ako je zemezlc, puskvorec, angelika, pupava, ale pouziva sa aj mata, rumancek, repik
a najlepsie su ich zmesi

GoFruit

Agartio nie je toto riesenie len zakryvanim symptomov? Lebo z dlhodobeho hladiska to nelieci nedostatok hcl, nie? Ako brat teraz dozivotne po kazdom jedle hcl neviem ci je dokone riesenie pytam sa preto ze ja uz som nad tym vela uvazovala a vzdy vo mne hlodali myslienky ze to nic neriesi a do konca zivota nebudem doplnat hcl. Neexistuje skor nieco co by upravilo tvorbu hcl dlhodobo?