Kreatín a vypadávanie vlasov

Príspevok v téme: Kreatín a vypadávanie vlasov
Genesis

Možno pre niekoho nenapíšem nič nové ale chcel by som len upozorniť na Kreatín a jeho vplyv na urýchlenie vypadávania vlasov (androgennej alopecie). Jeho vplyv na vypadávanie vlasov u geneticky náchylných jedincov je dosť výrazný (v minulosti som bral steroidy takže výraznosť porovnávam s látkami ako napr. methandrostenolon). Veľa ľudí o tom nevie pretože nie je to niečo o čom sa veľa píše keďže kreatín je dobre zarábajúci suplement a výrobcovia ho pchajú do mnohých suplementov kde zakrýva neúčinnosť ostatných neúčinných zložiek, ktoré navyšujú cenu výrobku.

Viem že sú ľudia čo im je jedno že im vypadajú vlasy hlavne nech majú dočasne väčšie svaly ale sú aj takí ktorých vypadávanie vlasov veľmi trápi a vynakladajú nemalé prostriedky na to aby tomu zabránili. Veľa z nich cvičí v posilovniach aby dobre vypadali a berú kreatín pričom vôbec netušia prečo im zrazu tak rýchlo padajú vlasy. (pri kreatíne väčšinou je dobre pozorovateľné stenšovanie vlasov - upozorňujem že tento proces je ireverzibilný a teda po vysadení vám už vlasy späť nenarastú ani nezhrubnú pričom bohužiaľ svalové prírastky po vysadení kreatínu sa rýchlo strácajú)

Preto ak trpíte vypadávaním vlasov a náhodou beriete kreatín tak jednoducho vysaďte. Je veľmi pravdepodobné že sa vám vypadávanie vlasov zastaví.

Osobne som robil kulturistiku 15 rokov a mám bohaté skúsenosti takmer so všetkými suplementmi a aj zakázanými látkami. Svoje tvrdenia zakladám na praktických dlhoročných skúsenostiach svojich aj kamarátov s ktorými som cvičil. Taktiež na nete nájdete pár článkov s touto tematikou bohužiaľ takmer výlučne v angličtine.

Pravdepodobný mechanizmus účinku vypadávania vlasov je prostredníctvom výrazného zvýšenia konverzie testosteronu na DHT. Osobne som vypadávanie vlasov pozoroval už pri dávkach 5 gramov na týždeň brané v jednej dávke takže ak si náchylný jedinec myslí že dá len malé dávky kreatínu a že budem mať dočasné svaly a vlasy ostanú nedotknuté tak sa mýli. Podotýkam že ak kreatín nepoužívam vlasy mi nepadajú vôbec.

doubledog

tak som to nakoniec nasiel
vyzera to tak, ze kreatin zvysuje hladinu DHT dost vyrazne
a teda moze mat vplyv na zvysene vypadavanie vlasov

ja s vlasmi problem nemam, ale zaujalo ma, ze kreatin moze nejak vplyvat na DHT. to ma dost prekvapuje.

Genesis

Tak ci tak je mi jedno ci tomu niekto veri alebo nie :) ... dolezite je aby tí ktorych sa toto týka mali prístup aj k takýmto informáciam a aby si mohli sami na sebe zistit ze mam pravdu. Tých ktorých sa to netýka rozhodne na nete nebudu hladat temy týkajuce sa vypadavania vlasov.

Genesis

Tak ci tak je mi jedno ci tomu niekto veri alebo nie :) ... dolezite je aby tí ktorych sa toto týka mali prístup aj k takýmto informáciam a aby si mohli sami na sebe zistit ze mam pravdu. Tých ktorých sa to netýka rozhodne na nete nebudu hladat temy týkajuce sa vypadavania vlasov.

Genesis

o tom nepochybujem :) ... za prve supelemntovy priemysel je obrovsky biznis zalozeny hlavne na klamstvach a nepravdivej reklame a rozhodne nema v zaujme aby sa taketo info sirili o ich dojnej krave :) a za druhe ja som pisal u geneticky nachylnych jedincov.

Pokial nemas geneticku predispoziciu mozes brat kludne gramy testosteronu denne a vlasy ti nevypadaju. Takze jasne ze mnohi budu tvrdit ze im vlasy z kreatinu nepadali.

Rozhodne ale na nete ohladne tejto temy clanky su a su aj take co na tento fakt upozornuju.

Genesis

Pozri wikipediu creatine supplements kde je studia potvrdzujuca zvysenie hladiny DHT v tele.

Dalej daj do google creatine hair loss a podobne a urcite najdes :) .. neviem ci tu mozem davat linky